Odrastanje


- Catarratto Chardonnay

... Ili o autoru & tekoVINAma

Evo, ovako sam odrastao: Imali smo kuću u Boki Kotorskoj (preko puta Miškovih placeva, a uz one ruske...)

Imao sam pola od punoletstva, vanbrodski Tomos 4 u jednoj, a rezervoar sa gorivom u drugoj ruci. Oko bose noge, u plićaku, obavila mi se ooogromna hooobotnica.

Imao sam baku (nonu), rodom iz Dalmacije. Odlično je spremala hobotnice. Na salatu.

Dugo stoji u sirćetu, pa je bariš, pa začiniš, pa poližeš prste (i bez prstaca). I po čašu Barbe (neka crna kiselica, za devetogodišnjaka iz velikog grada).

Par godina docnije, komšija je imao gumenjak. Napravili parangal. U ranu zoru, na debelom najlonu, sve neka čuda nanizana. Što k'o zmije, što škrgasto, što bodljasto. Ribe il' aždaje. Al, imao sam nonu, dobar brodet spremala. Iz uz čašu - dve Jura (neka kiselica), taman za pubertetliju.

 

Negde oko dvadesete, prvi sam se put oženio. Na Zelenom vencu (pijaca) lignje su bile japanske, al su bile ogromne (ko omanji Japanci). Lignje džabe, ko krugovi olimpijski. I Car Lazar i Carica Milica.

A potkraj Juge, dole u Boki, škampi (kineski), al dobri (odlični), za džaba. I neko crno, nije ni važno. Koje.

A onda hiperinflacija, pa plivaš oko stene u dubini, i skidaš dagnje. Sa belim lukom, i belim vinom, u ooogromnom loncu sa puno hleba. Ta supica, i neko crno, nije važno...  nas je održala, njojzi hvala.

Danas?

Na pragu petobanke, savršen italijanski dizajn, keramika, besprekorno balansirana čaša, par vlati trave i kolut crvena luka uz kap arome maslinjaka i tek naznaku riblje beline na"platu".

I naravno, dobri, sjajni, elegantni, atipični, moderni, sicilijanski, nostra CATARRATTO CHARDONNAY, ohlađen na tačno 13 stepeni C.

Zaista u tom nowadays minimalizmu uživam. Ali se i sećam...

odrastanje
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama