Casanovi milo, papi se pilo

 • Tekst  Nenad Basarić
 • Objavljeno u Zapisi
 • Bookmark and Share
papa- Vintage Tunina 2008
- Patrimo dei Feudi di San Gregorio 2005
- Feudi di San Gregorio Cutizzi (Greco di Tufo) 2009

Znate li koje voće je Eva zaista dala Adamu? Crno-na-belo, oni koji su čitali tvrde da se jabuka u Bibliji eksplicitno ne pominje! Bar ne u većini prevoda. Ali se zato u apokrifnim spisima poznatim kao „Otkrovenje Varuhovo“ nudi - vinova loza!

Kad crkvena politika pokrene monolog o zabrani kontrole rađanja, ja u tome nekako uvek vidim direktni nasrtaj na hiljadugodišnjeg neprijatelja i „Satan's best little helper“ - gospođu Nju. Ženu! Biće koje je (umesto jabuke) pokušalo da sa drveta ubere plod logosa, razuma, znanja. I podari ga mužjaku.

Vintage-Tunina-2008Za crkvu je Evin greh u inicijativi, želji za znanjem i aktivnim delovanjem i vo vjeki vjekov proklinje sve žene na planeti Zemlji. Tim više uveseljava svojevrsni salto mortale crkvene antifeminina filozofije ostvaren kroz „sitnu vinsku osvetu” gazda Silvia - specifičnom čistoćom i kompleksnošću aroma, bogatstvom minerala, elegancijom, balansom i dugotrajnošću se odlikuju vina vinarije (Silvio) Jermann koja evo egzistira punih 130 godina. I dok novi vinogradi iz XXI veka u Rutarisu, u italijanskoj Friuliji, nedaleko od slovenačke granice, daju prve dragulje, vratićemo se legendi (ili istini) urezanoj ispod etikete Vintage Tunina 2008 (cena oko 37,5 evra), čudesne kupaže sorti Chardonnay, Sauvignon, Ribolla, Malvasia i retkog, delikatnog, kasno obranog grožđa Picolit.

Silviov pradeda, koji je osnovao vinariju 1881. godine, zvao se Antonio, a dok je još bio dete tepali su mu nadimkom Tunina. Ali, Silvio je svoje čudesno vino ipak nazvao po nekom drugom – služavki Tunini, koja je ostala upamćena kao jedina žena u životu najvećeg ljubavnika Casanove - koja nije bila plemićkog porekla! Zašto je baš njoj, pralji, preljubnici, ŽENI - Silvio Jermann posvetio romantično Vintage Tunina vino, prepuno odsjaja zlatnog doba renesanse, meda i poljskog cveća? Pa, upravo tu, u podrumima Friulije, svoj univerzalni smisao dobija pomenuta „vendetta” (osveta): Zbog izvanrednih svojstava, Jermann bela vina (berba 1997) proglašena su najboljim italijanskim belim vinima, a miloputna Vintage Tunina je ni manje ni više nego zvanično belo vino – pape!

Nek' mi je oprošteno...

Prvi muški princip: Stay Hard

Iš'o lovac zamrznutom šumom, naiš'o na živo al' smrznuto ptiče. Uzme ga. Malo dalje naiđe na balegu od jaka koja se još puši. Stavi ptiče u vruću balegu, ušuška ga i ode. Ptiče se raskravi i rascvrkuće. To čuje lisica, dođe, pojede ptiče i ode.

Pouka: Nije ti neminovno neprijatelj ko te u govna gura, ni prijatelj ko te iz njih vadi.

(zen priča)

Patrimo-dei-Feudi-di-San-GrKad ga vidim onako stamenog, čvrstog, propetog, nalik na čelični sivo-crni granitni spomenik što se ustremio na nebesa, ne moram ni da ga pipnem da bi znao da je težak u šaci. Da momentalno uliva strahopoštovanje, ne trpi pogovore, rigidno odbija mogućnost kompromisa. Ne da se ni slikati. Površinom izuzetnog sjaja odbija fotone usmerene blicom i kao čarolijom pretvori se u površinu ledenog ogledala previše blještavu za jpg. format. Da je žena, rekao bih da je 100% frigidan, da je ugljenik bio bi dijamant, da je bomba sad bi eksplodir'o, da je gvožđe ne bi korodir'o. Direktno iz ohlađene lave Vezuva stiže – Patrimo dei Feudi di San Gregorio 2005 (110 evra). Samo flaša mislim da masira (teži) nekih kilo ipo!

Zašto tako robusna flaša?

Zamisli jugozapad Italije, tačnije oblast Kampanje u doba erupcije Vezuva. Oslobođeni prostor za horde bezglavih, siromašnih i krvožednih gladijatora na samom obzorju sveta kojim će ubrzo zavladati politika, banke, otrovi & greh. Podjednako poznata po vinu, nacionalnim katastrofama i konfliktima, Kampanja vekovima, pa i danas vinom razgaljuje najveće diktatore, „selebritije“, državne vrhove... Kažu da je Neron ispio pehar vina iz Kampanje pre nego je okrenuo palac nadole za svoj prestoni grad na sedam brežuljaka. Sva ta lava, plameni, lovorovi venci, tradicija, istorija, Dante sa svojim krugovima pakla, Napulj sa mastifima, kovitla se poput krvavo-crnog tornada u flaši Patrima koja jednostavno mora biti dovoljno muška & čvrsta da duhove zadrži u boci.

A lovac, muškarčina, onaj iz zen priče, otkači sačmaru sa ramena pa iz torbe izvuče dva fazana otežana sačmom. U'vati ih za vratove što se zlatno-krvavo-zeleno-crveno prelivaju pod odbljescima iz kamina, zanjiše ih tek toliko da staklaste oči privuku mačiju lenju pažnju i kao da nazdravlja punom čašom zabrunda: „Naspi taj Patrimo merlo, gotovo da nema boljeg vina uz divljač!”

Čuo sam da se ovo vino u stvari pravi od nekog varijeteta koji niko nije uspeo kategorički da prepozna, a ovaj lovac tvrdi da je merlo. Ma pusti ćorava posla. Sa čovekom koji je ubio crvenkapicinog vuka, Bambijevog tatu, bio poslat da ukoka Snežanu, nema rasprave. Merlo 100% i tačka.

Po-mirenje po-lova

Muški & ženski princip će zasigurno zauvek ostati u zavadi. Privlačenje suprotnosti je esencija svake dobre ravnoteže i početna tačka uspostavljanja harmonije, koja bi bez različitosti u potpunosti izgubila na značaju i smislu. Da nema te magnetske sile privlačenja raznoznačnih, severna i južna hemisfera odavno bi se razdvojile ostavljajući usijano zemljino jezgro da se puši bez omota. A istok i zapad, bez kalota za pridržavanje, slepili bi se onda na očaj i levih i desnih, i crvenih i crnih. I belih i žutih. Ljudi, a ne vina.

Feudi-di-San-Gregorio-CutizAli, pomirenje polova na nivou etike, estetike i ukusa je moguće: ista firma svoje svetlo zlato u boci Feudi di San Gregorio Cutizzi (Greco di Tufo) 2009 nudi za svega 16 evra. Vulkanski pepeo u greko grožđu donosi onaj čudesni miris mokre krede preko ustalasalih nota sveže zelene boranije što se slažu na tanke zlaćane listiće poputerenog tosta prošaranog koncentratom divljeg bilja i raskalašnih jabuka. Pre i posle postelje, ovo vino odagnaće seni stida, kajanja, ruzmarina i šaša. Naravno, sve dok mesec bude k'o lubenica iznad Bosne. A roze nad Amerikom.

(hvala vinoteci Fino Vino)

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama