Francuska sobarica

frenchmaidKad sam bio mali, često sam čuo izreku: Naivan k’o francuska sobarica! I pitao se šta to znači. Ako još ima neko ko do sada nije ukapirao vezu sobarice i Francuske razjasniću. Baš sam nedavno naišao na zgodan primer!

Lično sam veoma otvoren prema vinima Novog sveta. Pa i Starog. Prema ukusima zemlje i neba, tj. Teroara, srpskog pogotovo. I regionalnog. Mogao bih tu večnost da provedem.

Ali, Francusku nekako izbegavam. Trese me trema pred vinskom veličinom, istorijom. Imam utisak da samo Bordeaux zahteva bar jedan ljudski vek istraživanja i uživanja.

Pre nekoliko dana svrati kum iz Pariza. Donese jednostavnu bocu na kojoj ukoso stoji preko etikete mis en bouteille au chateau.Chateau-Cissac

„To je bitno“, kaže, „da je punjeno u šatou“!

Chateau Cissac 2007, Haut-Medoc, sa potvrdom kvaliteta gospođe Vialard, klasični je klaret koji spada u onu neobičnu cenovnu skupinu „nešto preko 20 evra“. Preskupo za svakodnevno uživanje srednjeg staleža, predžaba za metanisanje, pardon – meditativno uživanje nove biznis-buržoazije.

Iako etiketa sadrži odrednicu Cru Bourgeois, koja upućuje na recimo standardna vina, a koja ne spadaju u najvišu cenovnu grupu, ipak je ovde reč o svetski poznatoj apelaciji Medoc iz Bordoa. A svako vino te apelacije svakako je izvrsno, jer da bi održali nivo vinari koji je poseduju obavezno dokazuju kvalitet u svim segmentima procesa proizvodnje. Tu jednostavno ne postoji prodaja iz kanistera ili bureta, atributi i odrednice poput reserve ili cuvee su anatemisane, a da bi ušla u flašu od 0,75 lit. vina moraju biti stara najmanje dve godine i nekoliko meseci. I, naravno, kontrole su redovne i rigorozne.

„Trimusketarska“ kombinacija caberbet sauvignona (75%), merlota (20%) & petit verdota (5%), jednostavan je recept koji se može primeniti bilo gde u svetu, u Srbiji posebno. Sa dobrim makedonskim internacionalnim grožđem kao osnovom i malo specijalnih zasada pti verdoa, što ubrzano niču širom talasastih obronaka istočno od Drine pa sve gore do Dunava, imam utisak da će domaći vinari brzo uz blagorodne domaće sorte proizvoditi i kvalitetni bordoski proizvod. I to bez blama.

chateau-cissacthickboxIli sam tako mislio dok nisam otvorio Chateau Cissac 2007, Haut-Medoc, sa potvrdom kvaliteta gospođe... Nadam se da ćete imati sreće da prvo vino iz Bordoa u vašoj karijeri vinskog ljupca bude baš neko ovakvo. Dovoljan je samo gutljaj i nekoliko sekundi i shvatićete jednostavnu istinu savršenstva: Bordeaux je GREAT!

Zašto je velik?

Samo Haut-Medoc sa leve obale reke Žironde sadrži dovoljno šatoa da probate po jedan svakog dana u godini, a mislim da su četiri sa oznakom Grand Cru. Ali, pravo savršenstvo nalazi se u čaši ispred mene. Jednostavno, čisto, precizno, nepretenciozno VINO. Dubokog crvenila uz aristokratske, ljubičasto-jedvabraonkaste nijanse. Na nosu tostirani hrast i tihočujno kuvano voće. Tanini fini, ima ih tek toliko. Za istrenirani palat, prisutne su legendarne arome kedrovine i kasisa, a opšti utisak zaokružuje se u ukusima sušenog duvana i malkice kože. Telo srednje ka punom, klasičnih 13% alkohola i naravno – beskrajno duga „hoću još“ završnica.

Da, ovo vino košta nešto preko 20 evra.

Naši vinari praviće uskoro vina veoma slična ovome, a cenu će lako prešišati. Ali, ovo je vino ovakvo. Već decenijama. Vekovima u Medocu. Ni levo, ni desno. Tako jednostavno da je beskrajno prepoznatljivo. I savršeno. Apelacija je naterala vinare da ga prave takvim. Da liče. A na trgovcima je da presude. I istaknu. A tu je sobarica. I tu su Francuzi.

Nakon sljubljivanja Chateau Cissac 2007 sa toplom julskom noći (nipošto ga ne rashlađivati makar u Beogradu bilo 40 stepeni), rešio sam da ga „pročešljam“ na Internetu. Vin Reference, francuski vinski trgovački „com“, prodaje ga sa jasnom naznakom osvojenog Decanter International Trophy 2010, što ga svrstava u nešto širi vrh najboljih vina sveta. Prosto bode oči „samo“ bronza na International Wine & Spirit Competition iste godine. Brzom proverom otkrivam da je francuski trgovac pobrkao boje, Chateau Cissac je osvojio lentu na Decanteru, ali ne Trophy, nego onu lihtije plavu – preporuku. Što već i srpska vina uveliko osvajaju. A francuski trgovac se malo zbunio, pobrkao lončiće, možda je daltonista.

Il’ francuska sobarica!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama