Vinokolj na dva točka

Portret iz barik sale: Konrad Kečenović, glavna poluga u vinariji Portret iz barik sale: Konrad Kečenović, glavna poluga u vinariji

Postoji li veza između bicikala, lova & ribolova i vina. Postoji, jaka, lepa, bela i debela, ispod kasapskog noža.
Koliko god vremena proveli pod kapom nebeskom teško da će iko istražiti u kom sve pravcu vinska kultura može da se razvija. Ali krenimo redom. Autoput BG – NS i gore ka Subotici, kao da je u vezi sa nebesima. Često, čim platite putarinu raziđu se i poslednji pramičci magle. Tako sve do skretanja iza Feketića za Bačku Topolu.

banda 6331

U dvorištu vinsko-(ribo)lovačko-biciklističke priče pod nazivom vinarija Brindza, tek je devet izjutra, a dve se džinovske rasporene telesine belasaju u koritima pod prohladnim i naoblačenim vojvođanskim nebom oivičene tankom crvenom linijom koja nikako ne potiče od vina. Naprotiv, vino je vrelo, ključa u kazanima iz kojih biva kutlačom sipano u debele krigle od mutnog stakla, kako gostima, tako i okupljenim radnicima. Po dvorištu, na strateškim tačkama nagomilane vinske čaše, otvorene boce mame ledenim grlićima. Pije se na mađarskom, srpskom, engleskom, nemačkom, italijanskom jeziku. Sa brcima ili skroz ćosavo. Crveno je na klasičan način začinjeno, a belo opet sa džumbusom od raznog južnog voća. Ukupan utisak, vrlo slasan i osvežavajuće-okrepljujući eliksir nalik na vrući penušavac. A onda krene banda. Iz meha harmonike već vire novčanice, osmesi se gotovo nekontrolisano slivaju preko žica violine, kontrabasmečke i punašnih uživaoca u muzici, vinu i prizoru. Mangala gori i greje, pale se dodatni roštilji, svinje se spremaju da skoče u lonac za pečenje čvaraka i kreće kolo. Vino hvata hladnoću i vredi ga što pre usuti u grlo, da se ne prehladi i razboli. Ko je ovde uopšte došao u posetu vinariji? Ali biće i toga.

kuvano vino 6329

Capriolo" braća, vlasnici vinarije Brindza i čuvene firme za bicikle šire samo proizvodnju, ne i prodaju. Pre sedam godina posadili su prve internacionalne sorte na danas postojećih 13 hektara, a podrum je kapaciteta 100.000 litara. U barik sali mađarski i francuski hrast, a sad će i srpski, tačnije slavonski. Perjanice kuće su belo i crveno vino 264 jer ipak se nalazimo na salašu pod istim brojem. Crveno je kupaža 70 % merloa sa ostatkom kabernea. Odležava 18 meseci u drvetu, tri u inoxu, pa tek posle jedne godine u boci odlazi manjim delom u prodaju, a većinom ga ipak popiju domaćini.

veliki roze 6349

Uz konstataciju da najbolje od svega idu mirisavi traminac, te pitki i slasni roze (merlo 60 % i pino noar) koji je upravo dobio novu providnu etiketu, tvrde da sve prodaju u regionu Subotice, u HORECA sektoru i nemaju nameru da guraju prodaju:

- Ne širimo se prema Novom Sadu i Beogradu, jer najteži deo je naplata robe. To je i razlog zašto ostajemo verni ovim našim krajevima - kaže Konrad Kečenović zadužen za plasman i prodaju. Ko razume, shvatio je!

violine and wine 06323

Ali restoran, smeštajni kapaciteti dobro rade, grupe vinoljubaca i poslovnih partnera dolaze svakodnevno. Potrebe za marketingom jedostavno nema. Možda se ovo vino neće prodavati širom Srbije, ali to ne znači da tehnolog Sreten Kolarić iz Subotice nije potraživao dodatnih četiri hektara koji će biti posađeni u martu, najverovatnije šardoneom. I pre nego nas vreli čvarci i carsko meso nagovore da ne mrdamo iz ovog hedonističkog raja, hvatamo maglu koja se lagano navlači. Ka Beogradu!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama