Ko je ovde lud!

ko-je-ovde-ludSrpska vina su preskupa. I od toga niko nema koristi. Kupac ne kupuje il’ kupuje uvozno, trgovac se nervira i psuje državu, vinaru se vino ni ne isplaćuje, a kafedžija trlja ruke ali kalja obraz. Crno na belo. A jel’ mora tako?

kupovina-vina-04Ovdašnji ljubitelji vina, a tu ne mislim na onih hiljadu-dve lovatora spremnih da izvade evrostotku u vodećim beogradskim restoranima za neki skromniji chateau, imaju već izvesno vreme ozbiljan problem – visoke cene srpskih vina! Govorim o onih nekoliko desetina hiljada potencijalnih kupaca koji bi jednom nedeljno zavukli ruku u džep i zarad ostatka strasti i dostojanstva, namesto čokolade detetu, ipak pazarili jedno solidno domaće vince. Za razumnu cenu, jer više od toga jednostavno – nemaju.

kupovina-vina-01Pa, iako vinari, trgovci i kafedžije u ovom trenutku gotovo svu pažnju usmeravaju na onu ciljnu grupu „lovatora“, garantujem vam da ova druga armija kupaca poseduje daleko veći potencijal od kojeg srpsko vinarstvo tek treba da zaživi. Naravno, kada se dostigne malo viši stepen vinske kulture. A u dobrom se pravcu krećemo. Međutim, da bi tamo i stigli, potrebno je odreći se razmišljanja po principu: „Daj da zgrabim sada šta mogu, a sutra će da vidim!“

Srpska vina su preskupa, tvrde kupci.

Ako je vino dobro onda mora da bude skupo, odgovaraju domaći vinari.

E sad, znam da kvalitet nema cenu. Ali, po nekoj ceni ipak mora da se ponudi kupcu. I tu  dolazim do onoga što me je (ponovo) nateralo da o ovome pišem & razmišljam, a o tome da se nerviram da i ne govorim.

GrasevinaKutjevovrhunTraminacKutjevoU mom komšiluku, s leve strane Save u novobeogradskim blokovima ima "Drink Store" gde na polici stoje dva hrvatska vina iz Kutjeva – Graševina i Traminac – oba su vrhunska vina sa kontrolisanim poreklom i oba se prodaju po ceni od oko 550 dinara (Graševina za 587 rsd, a Traminac za 545 rsd, sve sa pdv-om)  i, naravno, svi ih u mom kraju kupuju!

I onda se pitam: Ko je ovde lud?

Da li je to uvoznik poludeo pa ih daje ispod cene, da li su Hrvati poludeli pa ne umeju da (pro)cene svoja vina, da li je trgovac poludeo pa nije uzeo svoju maržu, da li je...

Da ne bude kako sam ja poludeo ili (ne daj Bože) subjektivan pa ne umem da procenim kvalitet onoga što se prodaje za manje od pet evra, samo da podsetim naše vinare & trgovce da Kutjevo nosi titulu jednog od Superbrands Hrvatske već nekoliko godina za redom, da je njihova Graševina ledeno vino 2009 u poslednje dve godine osvojila čak četiri velike zlatne medalje, tri zlata (uključujući i ono na ovogodišnjem Decanteru) i dva srebra, a da Graševina 2009, vrhunsko suvo belo vino o kome ovde pričamo i koje staje manje od pet evra na beogradskim policama, a čak preračunatih 747,65 RSD na sajtu proizvođača, nosi i titulu ili oznaku QUDAL (QUality meDAL) kao rezultat veoma širokog istraživanja javnog mnjenja u Hrvatskoj. Naime, na pitanje: „Koje bi vino zbog kvaliteta kupovali da ste neizmerno bogati“ graševina iz Kutjeva je osvojila 11,5% simpatija ispitanika, dok je čuvena Iločka graševina druga sa više od duplo manje glasova – 5,1%! Time je graševina o kojoj pričamo postala zvanično „Br. 1 u kvaliteti bijelih vina u Hrvatskoj”.

kupovina-vina-02I sad pitam ja vas kako je moguće da takvo vino na koje se dodaju razne carinske dažbine, troškovi prevoza, troškovi uvoznika & distributera, pa onda prodavca, košta u Beogradu znatno manje nego mnoga srpska vina koja imaju daleko manje toga čime bi se pohvalila!

Gde je tu odnos kvalitet – cena na koji se srpski vinari često pozivaju?

Da nije ispala neka cifra spreda ili pozadi?

I ne zaboravite da podsetite naše vinare kad ih sretnete na ovu priču. Neka bace malo pogled preko tarabe, ili makar na cene nekih uvoznih vina.

Eto, to mi je sve palo na pamet dok sam gledao kako ljudi kupuju ova hrvatska vina u mojoj radnjici na ćošku.

Pijte odgovorno, poručuju iz Kutjeva na kraju svakog opisa sopstvenih vina.

A ja bih ovdašnjim vinarima poručio: Procenite svoja vina odgovorno!

Kutjevo
podrum_-_kutjevo_1Današnja vinarija Kutjevo leži u Požeškoj kotlini, a bazirana je na ostacima drevnih podruma sa najdužom tradicijom u Hrvatskoj. Gradili su ih cisterciti, rimokatolički crkveni red koji je u Hrvatsku došao 1208. godine, da bi 24 godine kasnije uz opatiju sagradio vinski podrum za svoje potrebe ali i trgovinu. Tokom vekova menjaju se vlasnici. Od XIX veka porodica Turković gazduje vinogradima i proširuje ih na 50 hektara, sve do nacionalizacije 1945. koja je očito i u hrvatskoj poharala vinare.
Od 1948. godine glavni enolog i upravitelj vinarije je bio izvesni Ivan Jambrović, čija vizija uzdiže Kutjevo u sam vrh vinske elite, sve do1983. godine kad nastupaju crni dani. Konačno, 2003. godine izvršena je privatizacija, uložen veliki novac i Kutjevo ponovo kreće stopama od sedam milja, ne samo na hrvatskoj vinskoj sceni, već evo i širom sveta.
Uz buteljni, litreni i predikatni program, osnovane su i dve posebne linije, Maximo i de Gotho (preko 10 evra).
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama