Naj, naj, naj...

mnogo-vinaDa li pijete najskuplje ili najbolje vino manje je važno od činjenice da ste već popili nečiji „naj” sud o tom vinu pre nego što ste ga i prineli ustima.

 

WineSpectatorTop100„Najbolje vino na svetu je ono koje se vama najvise dopada! Još ako malo košta, ihaj... Sad ozbiljno, ne postoji najbolje vino na svetu. Možemo govoriti o odnosu cene i kvaliteta ali tu Francuzi ne mogu da se svrstaju među najbolje...” (Deo komentara na tekst „Najbolje belo vino na svetu”)

Slažem se da nije moguće odrediti koje bi to vino bilo svakome – najbolje! Pa čak ni šta večina smatra za najbolje vino.

Slažem se da su ukusi različiti, vizure još više, a da se u svemu mogu nakotiti brojne navijačke strasti, razlozi za i protiv, subjektivne, pa čak i objektivne okolnosti.

Ali se ne slažem da odnos kvalitet:cena ikada odluči o NAJBOLJEM u bilo čemu na svetu! Odnos kvalitet:cena merilo je mogućnosti osrednjosti, mediokritetstva, slabih potencijala.

basaric-nosu-casiVino, kao substrakt jedne vrste kulture, pa i umetnosti, što da ne, nikada u nivou vrhunskog ne sme uključiti kategoriju cena u bilo kom stepenu odlučivanja. Naravno da je najbolje ono vino koje vam se najviše sviđa. Ali i tu ima slabih karika.

Prvo – pojam estetike podložan je kontroli i finoj regulaciji, pogotovo kod vrhunskih profesionalaca, pa sam u potpunosti sklon da verujem vrhunskom somelijeru kada kaže: Nisam ljubitelj ljubičastog, ali...

Ili vozaču Formule 1 kada kaže: Hohlozne su bolje špiglovane, mada firma za koju vozim klitari klimbu, ali...

best-wineNe znam da li me razumete?

Jednostavno, ne morate voleti šampanjac da bi doneli profesionalno ispravan sud o njemu. I takvom izjavom sigurno nećete ugroziti predstavu sopstvene stručnosti u bilo kom vrhunskom profesionalnom okruženju.

U tom smislu, „najbolje belo vino” je samo početna premisa koja u idealnom slučaju dovodi do rasprave, brojnih novih premisa i ispravne konkluzije.

To je filozofija.

A u vinu treba uživati.

Drugo – naravno da je najbolje ono vino koje vam se najviše sviđa. Ali da li ste probali baš sva?

Nema muškarca koji bar jednom nije pomislio na ono čuveno: možda ne mogu da imam sve žene sveta, ali mogu barem da pokušam.

Cenim one koji ovo primene na vino. S razumevanjem i odgovorno, naravno!

Slično je i sa rečima.

GoodBetterBestWinesTom odnosu (kvalitet:cena) korisno je težiti kao regulativi fer ponašanja u oblasti vinskog marketinga. On može biti neophodan zamajac jedne priče sa pozitivnim evolutivnim predznakom u nastanku, kakva je ova tekuća srpskog vinarstva nakon prve decenije XXI veka.

Konačno, odnos kvalitet:cena poslužiće kao 99% siguran ventil u žabokrečini ovdašnjeg vinsko-poslovnog miljea, gde sa puno i previše strasti (jedino) egzistira biznismenski plan-činjenica zgrabi i beži. Ili, još ekstremnija floskula: zinulo im d..e.

Čak ni NAJSKUPLJE ne znači ništa osim pustog svetionika podignutog na beskrajnom merketinškom okeanu da skrene pogled svekolike potrošačke mase.  reč „naj”, kao smernica na Google pretraživaču, toliko je raubovana da će uskoro skliznuti u zaborav zagušenja. Uostalom, neka se baci na mene kompjuterskim virusom onaj koji i sam ne čita brojne TOP of the liste svega i svačega, pa i NAJBOLJIH vina sveta! Pa, o čemu bi pisali razni wine spectatori, enthusijasti, cellari, advokati, pa i Vino.rs da nema tih izbora za najbolje vino. Pa još kažu – 100 najboljih vina sveta!

Slažem se, treba istražiti kvalitet & čula & ukuse & poštenje, pa i razne odnose poput onoga pomenutog (kvalitet:cena), pronaći ekstreme, pohvaliti, pokuditi… Fokusirati pažnju, poboljšati prodaju, što sopstvenih glasila, što određenih vina i vinarija, što da ne?

Slažem se da se time, hvala Bogu, otvaraju vrata za brojne spekulacije, komentare, iskazivanja ličnog, čoporativnog (navijačkog) ili (marketinški) usmerenog mišljenja.

Prva oblast kulture, daleko pre bilo koje druge kulture (osim one stvaranja), bila je - KULTURA IGRE. Oko vatre, palog tela neprijatelja ili plena, u slavu vanzemaljske civilizacije koja nas je možda od majmuna pretvorila u čoveka.

Da li je davanje odrednica poput „najbolji” u domenu velike marketinške igre, ne ulazim u to. Ali, da će možda privući nekoga da pročita koju reč o vinu i vinskoj kulturi, sasvim je izvesno.

U to ime nazdravimo.

I zaigrajmo.

Najbolji svetski ples.

Kolo? Tango? Stiskavac? Brejkdens? 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama