Muke po (Sv.) Valentinu

 • Tekst  Svetozar Savić
 • Objavljeno u Zapisi
 • Bookmark and Share

par-i-vinoSveti Trifun ili Valentin, dan koji umesto vina i hrane sljubljuje ljubav i vino zaslužuje da se uvrsti u svaki vid lepe književnosti. Zato, umesto čestitke za ovaj dan, dajem vam predlog iz pera profesora Svetozara Savića, autora enciklopedije „Vino: knjiga o vinovoj lozi i vinu”, a u kome se govori kako i kakvim vinom da na pravi način obradujete voljenu osobu. Pa i više od toga!

„Šta da radi tihi, nježni i nesnalažljivi stvor, naš ovdašnji Valentino, na početku trećeg milenijuma i novog začetka matrijarhata? A na dan zaljubljenih samo zaljubljenom  muškarcu tijelom prostruje prijatne srsi.

kuckucTako omađijanom Valentinu s plićim džepom predstoji velika unutrašnja borba.  Sugerišem da prije nego što se lati pisanja pisma (kako na to ukazuje poštovanja dužna tradicija slavljenja Dana zaljubljenih) obavezno srkne dva gutljaja pjenušca.

A pjenušac će već učiniti svoje, mjehurići će mu obuzeti misli i udove, te neka naš Valentino stilizovanim pismenima dragani najavi da je pripremio večeru i da je jedino ona pozvana, ali neka ispod svog šešira i kaputa obuče samo negliže (crni, crveni, bijeli), koji doseže do polovine donje trećine butine. Zavisno od boje kose njegove dragane neka izabere i vino s kojim se žele sjediniti.

sexy-girl-vino-Ako je plavuša i želi da Valentino otvori dobro odležalo crno vino, uslov je da obuče crni negliže. Tokom večeri nikako ne koristite termin – crveno vino. To je za EU, mi imamo dobar stari izraz – crno. Takav je usud stvari. Valentino nek vino pretoči u tri bocuna i po jedan stavi u tri ugla sobe. I vino će, samo zato što je plavuša i negliže u četvrtom uglu, osloboditi svu svoju unutrašnju kreaciju nagomilanu kroz nikad dovoljno odležavanje. Molekuli, prevashodno ljubičice, ako se radi o Cabernet Souvignonu starom tri godine koji dolazi iz Bordoa ispuniće vašu sobu, ili molekuli najfinijeg duvana ako se radi o Sirahu starom desetak godina, koji je krenuo iz Rone, zaobišao Korziku, prešao Tirensko i Jonsko more i dosegao do vašeg stola, ili molekuli šipka i sušene smokve ako se radi o crmničkom vrancu, ali moliću lijepo, samo sa preko dvjesta metara nadmorske visine.

Ako je djevojka crnka, nek obuče crveni negliže, a Valentino nek pripremi jedan roze. Ali nikako ne smije da otvori, pomiriše ili pije crno vino... sklonite ga. To Valentino da ne dozvoli pod nikakvim okolnostima. Crno vino crnki ne daje ni prhtaj slutnje... previše nemjerljivo naglašava njenu žudnju... za svakog muškarca to je kobno, jako, cijankalično... Dodatni uslov je da ona, dok se roze hladi, kratkim nježnim trzajima češlja sa čestim zupcima, spojenim lučnim srebrnim zakivkom, dozvoli da kosa zaleprša. Zatim  neka uživa u rozeu i to nešto intenzivnije boje – poput blagog rumena ruže koji klone u izmaglicu. I crnka će ti povjeriti tajnu, šapnuće vam skarednosti koji samo u stihove mogu, pokazaće vam stidljivo biljeg na unutrašnjem dijelu butine gdje je koža najnježnija, tik ispod čipkanog obruba negližea. Tako iznemoglom, ranjivom, u strast obavijenom Valentinu ne preostaje ništa drugo nego da zagazi u topljeno olovo ljubavi.

black-with-wineBrineta! Za nju Valentino nek postavi uslov – bijeli negliže, i bijelo vino, i to Rhainrizling, kasna probirna berba bobica napadnutih plemenitom plijesni. Ah, šta čovjek više poželjeti može? Vino i žena! A zaljubljenoj brineti, kad voli, trepavice otežaju, popije li odoka kapljicu sjajnog bijelog, iz njenog srca niknuće raznovrsna flora, procvjetaće bar do prve nebeske sfere, zamirisati na nepcima, a polen će zatreperiti oko vas, i nikad kraja smijehu... Kunem se! Muškarac koji to nije doživio, koji nije osjetio da pod njegovim oznojenim dlanom treperi savršena krivina brinetinog boka, neka zavješta svoje tijelo najbližoj EU insituticiji, nek ga naučnici momentalno dezintegrišu i 40000 godina kasnije nanovo integrišu. I tada će znati šta je propustio.

Ali g. Valentino, nikada, ali nikada ne zaboravite da žene, bilo plavuše, crnke ili brinete, imaju savršene receptore. Budite oprezni. Čak ni vješt matematičar ne može predvidjeti reakciju žene koja nasluti užurbanost u vašem pogledu ili pokretima, bilo koju vrstu ancilarne ljubavi. Jeste li kad vidjeli pogled zaljubljene žene? Jeste?! Pa ne trudite se da ga shvatite. Njihov pogled je magla koja te obuhvata, plavi, prožima, tu je negdje, kao da se saginjete ispod vjetra i ruža tražeći ga, naslućujete. Ne dozvolite da, zbog nekog brzopletog postupka, paperjasti se okrajak oblaka rasprši, izmaglica nestane, a bez nje sve ostalo je ništavno. Pouzdajte se u iskrenost i vino. Iako vino ima moć da iz vas istjera sve što pomislite, dragi Valentino, sugerišem da ne brbljate svašta jer će vam sve vjerovati. Iako i kod nje vino ispituje snagu volje, za razliku od vas, dragi Valentino, ona će sve i zapamtiti, pa vas čeka trnovito hvatanje uzanih putaka da ono što ste obećali i ispunite. Uostalom, to je ono što vas i čini jačim polom – data riječ.

girl-at-the-party-I konačno, u sitne sate (izdržite, dragi Valentino), kad vam ona položi ruku na rame zaboravite sve što ikad čuli o ljubavi, zaboravite sve što ste ikad pročitali o ljepoti, zaboravite sve što su vam iskusniji i pametniji i srećniji ikada ispričali. Vi ste u... definišite sami. Ako napišem – raj, biće mlahko za grmljavinu koja vam odzvanja u eustahijevoj trubi, ako kažem – tu je bog, biće kao da sam slagao – Ikar je poletio i održao se ispod samog plavetnila neba, ako ustvrdim – djetinjastost – biću za dlaku na listu pelima malčice jasniji, ali još uvijek daleko od onog što vjekovima kočoperno luči toplotu i zvuke koje nijedan instrument savremene civilizacije nije uspio da oponaša.

Za kraj jedna sugestija – ako živite s mamom, tako vam boga, nekoliko dana prije sv. Valentina uplatite joj trodnevni boravak u Igalu ili nekoj drugoj blatnoj banji. Nek košta kol’ko košta. Isplatiće vam se! Zamislite samo da baš u osudnom trenutku vaša majka s fenom u ruci i viklerima u kosi upadne u sobu s pitanjem – zašto baš kaberne, crni sine?; za ovaku đevojku imamo mi i naših dobrih vina!
Priči neće biti kraja.”

Meni ostaje samo da dodam: Hvala profesore na ovim mudrim rečima!

Vaš N. Basarić

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama