Muke po marselanu

Muke po marselanu

Ima vina sa kojima nije lako. Ne smeš im okrenuti leđa, skrenuti pogled ni za trenutak. Hoće da prevare, ili se naljute i nadure, pa je džaba posle da nudiš i drugi obraz sto puta. A jok... Greške ta vina ne praštaju.

Upravo iz tog razloga negrešenja duše, rešio sam da nekim vinima dam prvu, drugu i koju god žele šansu, pa da vidimo čija majka belu, roze, penušavu, pojačanu ili onu crvenu vunu prede.

Jedno od tih vina je Marselan 2013 iz vinarije Virtus.

Preskačem deo mlada, nova, perspektivna vinarija sa geografske širine i dužine te i te, sa kapacitetom i opremom, a posebno mladim i perspektivnim tehnologom.

Baš ovaj marselan je čudo. Prvenstveno zato što sortu mnogi, pa čak i oni sa njegovog izvornog  tla, izbegavaju u smislu sortne etikete. Na to se osmelio tek brat Srbin, kako sa Fruške gore, tako i ovamo, na jugoistok, u Virtusu. Osmeljavaju se i Kinezi na 20 hektara, i to uz francusku pomoć, nekih sat ipo vožnje od Pekinga, gde se nalazi projektno ogledno dobro Sino-French Demonstration Vineyard. Eto, Francuzima je bilo preslabo marselanovo srednje telo za svoje vrhunske brendove, ali su rešili da zainteresuju Kineze baš ovom sortom. Pa kad mogu Francuzi Kineze, što ne mogu ja vas. Uostalom, marselan je kao sorta dugi niz godina bio žrtva prevelikih komercijalnih maštanja, pa i tu ima nekih dodirnih tačaka sa Srbijom.

OPD detalj marselan v

Elem, ovaj marselan u Virtus boci sa zanimljivom srebrnastom blagoglagoljivom (ako se ne varam sve piše glagoljicom ili nekim marsovskim pismom) etiketom, vino je prevrtljivo do zla boga.

Prvog dana: Boja perfektna, gusta, vino dugih nogu sa nosem na šumsko voće u hladovini i svežu višnjevaču. Gutljaj hrapav, ali ne taninski, jer tanini su skroz naskroz fini, već aromatski, ako znate šta hoću da kažem. Nigde tog voća, bobica, marele, već suv suvcijat opanak i to kožni. Za istinske znalce, koža, katran, minerali, zemlja uz nešto malo mahovine. I mahunarki, ludilo. Začepim i pravac mrak.

Pet dana kasnije: Miris i dalje tu. Šokantna metamorfoza, jedno slasno, gotovo slatko vino iz koga vrcaju crvene zrele trešnje, narovi i višnje. Ne možeš ga zaustaviti da kapa u grkljan. Kakvi kapa, jurca ko napukla brana. Bijem se po prstima i ustima da ostavim malo za kasnije.

Dve nedelje otvorena i začepljena boca: Strah od degustacije. Čini mi se da se ugustilo i zacrnilo. Nos nešto zatvoreniji. Na nepcu vratilo se nešto kože, dosta kože. Onih 13 % alkohola kao da se povampirilo, krene da glocne, ali se pretvori u divnu kiselinu (otkud ona ovde?). Tek toliko da održi svežinu u ustima koja iznenada preplavljuju gusti talasi pržene kafe i veoma zrelih, gotovo zgnječenih višanja. Najbolje sorte. Na dnu čaše ostade nešto taloga. Od koštica višnjinih... Sumnjam.

Ko napravi ovo vino, svaka mu... Slava mu i hvala mu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama