Dolovo: srce puno vina

Dolovo: srce puno vina

Dlovo, desetak kilometera severoistočno od Pančeva prema Vršcu, selo na sedam brežuljaka, prepuno zelenila i sa čak tri velike crkve, već neko vreme privlači pažnju onih vinoljubaca koji bi da otkrivaju male podrume i seoska domaćinstva u kojima se vino pravi na neki tradicionalni način.

Oni upoznati sa situacijom u selu, kažu da tu ima odličnih vina, ali i ne samo vina. Bazar vina dešava se u Dolovu sredinom decembra, a sredinom februara Vinarijada privuče veliki broj posetilaca da probaju šampione i druge tečne vinske laureate koje proglašava žiri sastavljen od stručnjaka, mahom enologa i profesora Poljoprivrednog fakuleta. Organizator tih dešavanja na dan sopstvene slave, Udruženje vinograda i vinara ,,Sveti Trifun“ ove godine proslavlja 18 godina postojanja, a toliko je prošlo i od prvog zvaničnog nadmetanja na ovoj lokaciji.Ali, priča o Dolovu i vinima Deliblatske peščare nije samo prost zbir aroma, alkohola, ocena i proslava.

web djordje829 113357Đorđe Stajić, vlasnik etno kuće i čuvar dobrog vina Udruženja Sveti Trifun

U ovoj priči krenuli smo od avlije Đorđa Stajića, u kojoj preko besprekorne zelene travnate površine jurca amo-tamo bučno jato domaćih i japanskih gusaka, par jazavičara i neke šašave kokoške. Sa desne je strane čuvena i zakonom zaštićena etno kuća. Kad je Dolovo nastajalo, tu je umesto adrese stajao broj 3. Treća kuća u selu. U njoj je danas neka vrsta muzeja, čudesno masivni ali kratki kreveti, vezena posteljina, veš, odeća, knjige, peć, pribor za jelo, ikona sveca koja vas prati pogledom ali i pokreće stopalo. Svega je par takvih u svetu, a gazda Đorđe tvrdi da je slikana četkicom od najmekših malja sa ženskih obraza!Ništa tu nije mlađe od četvrt milenijuma, a uskoro će u tom ambijentu moći i da se noći. U sred kuće prostorija s ognjištem u kojoj se pre 250 godina živelo i baš sve obavljalo. Veliki otvori koji razvode toplotu po celoj kući, kazan, spaljene grede na krovu koje se menjaju svakih 50-100 godina!

podrum sveti trifun i djordje stajic07444Podrum Udruženja Sveti Trifun

Nama je ipak mnogo zanimljivije ono ispod površine zemlje, razlog zbog kog Stajića zovu „čuvar dobrog vina“. U kućici što se nastavlja na onaj „etno“ deo nalaze se prostorije dolovačkog Udruženja vinara, što se lepo vidi po razapetoj zastavi Vinarijade, dok se niz basamke silazi u njihov zajednički cigleni podrum prijatne svežine i pri najvećim vrućinama. Par inoks i plastičnih sudova dovoljno je za prosečnu proizvodnju od 2.000 litara godišnje, a ponekad i polovinu toga, kao što je bilo 2015. godine. I dok probamo baš solidan šardone, kreće priča:

- Vinograd Udruženja broji oko 2.500 čokota i nešto preko 60 članova – veli Đorđe, obasjan sjajem pehara i medalja što vise sa improvizovane police za vina. – Kada smo hteli da posadimo novu lozu, pomogli su nam profesori sa fakulteta u Zemunu, došli su naoružani fotoapartima, busolama, instrumentima za merenje koječega. I to uglavnom rezultira zlatnim i drugim medaljama na ovom našem takmičenju.

vina i medalje Sveti Trifun7446

Čisto da se ne zaboravi, prema podacima iz 1925. godine, preko 70 procenata stanovništva Banata bavilo se vinogradarstvom!

Najlepši deo vinske priče o Dolovu direktno saznaju oni koji organizovano dođu na berbu. Po povratku iz vinograda, u ovom dvorištu čeka ih zakuska i degustacija vina, šira se odmah cedi i prodaje po 100 dinara za litar. Takođe se za početnike, ali i iskusne vinare koji dolaze iz okolnih mesta, povremeno organizuju tematska predavanja koja drže vršački enolozi i predavači sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. A ako nekome zafali onaj muzički, kulturno umetnički efekat proslave berbe, Stajić momentalno vadi malenu usnu harmoniku iz džepa i kreće maestralni potpuri velikih hitova sa prostora i iz doba Marije Terezije, kad su se dobra banatska vina pila na austrougarskim dvorovima.

web srba cojbasic 07459Srbislav Čojbašić vinski vitez od Dolova

Opet, tu neku vezu srpske vinske kulture sa belim svetom, u jednom novom obliku srećemo nekih pola kilometra dalje, u dvorištu Srbislava Čojbašića, 25.viteza banatskog reda Sveti Teodor. On je jedini vinski vitez sa prostora Pančeva i šire okoline, a primljen je 2012. godine, negde između prijema Aljoše Vučkovića i Kokana Mladenovića. Kasnije su u red ušli ambasadori Brazila, Portugala, Francuske...

- Ambasadorka Francuske Kristin Moro popijesamo malo, ali vidi se da zna da oceni vino. Brazilac, iako u osmoj deceniji, celu noć je igrao, pevao, a u zoru, posle mnogo popijenog vina, izašao je skačući na jednoj nozi. Oduševio me je. Ti ljudi zaista znaju da uživaju u vinskoj kulturi i to je samo jedan od pokazatelja da se u naš viteški red, kao u neke druge, ne prima „na veliko“ – tvrdi Srba dok odlazi u pomoćnu zgradu da proveri kazan sa rakijom. Peče za druge, a nudi nas svojom. Odlična je, mada je Srba gotovo i ne okusi. Za razliku od vina!

cojbasic veliko zlato Vinofest7452

- Vino je oduvek bilo moje piće. Pečem rakiju, bavim se time, ali me uopšte ne zanima. Mogu jednom mesečno da probam čašicu, međutim kad me neko vinom ponudi, ili kad pronađem neko koje nisam probao, ni ne pokušavam da odolim. Spremam se za susret sa tom novom etiketom kao što se neko priprema za susret sa devojkom. I naravno, bocu otvorim sa suprugom ili prijateljima, jer vino se ne pije u samoći.

Čojbašić je u dužem periodu bio tehnolog Udruženja, kaže da je digao vinograd, organizovao sorte. Danas je samo član. Ali zato obrađuje 70 ari sopstvenog vinograda u kome gaji sovinjon blan, muskat otonel, muskat hamburg, frankovku, merlo, dok kaberne sovinjon kupuje. Proizvede ukupno oko 3.000 litara, nekad manje, nekad više. A i taj vinograd drži jer kaže „moralna je obaveza svakog vinskog viteza da ima oko hektar vinograda“.

Srba se vinom bavi nekih 30 godina, posebno od kada je izgubio zaposlenje u državnoj firmi. Od nečega se mora živeti, deca školovati. Ali, on nije odabrao put brze i kuse zarade, o čemu svedoči ogroman broj uglavnom zlatnih medalja sa raznih takmičenja. Ponajviše u Temerinu. Najsjajnije svetli šampionsko veliko zlato sa vršačkog Vinofesta za etiketu Carsko crveno 2010, kupažu kabernea i merloa iz 2011. godine.

cojbasic izvanredan kaberne7455Zbilja dobar kaberne

Iako etiketa na boci izuzetno zbunjuje, njegov kaberne sovinjon iz inoksa iz berbe 2014. jedan je od boljih napravljenih te godine u Srbiji. Skladan, balansiran ukus nepatvorenog grožđa ove sorte. Još ako se uzme u obzir i da je vino znatno jeftinije od većine onih koja dolaze iz poznatih vinarija...

Pitamo ga kako je počeo da pravi vino?

- Jednom sam probao neko vino, osetim nešto mu fali. Rešim da vidim kako bih ga ja napravio, te tako krenem da se bavim i proizvodnjom. Odmah sam napravio najbolje vino koje postoji! Naravno, svakome je svoje vino najbolje i najdraže. I odem tako ja prvi put na takmičenje1999. godine u Dolovo, jedno od prvih naših ocenjivanja. Čekam rezultate. Čitaju prvo treće mesto, pa drugo, ja sad ubeđen da sam prvi. I nisam mogao da izdržim, pitam ovog što čita rezultate: „Jesam li ja prvi?“. A on odmahne glavom. Kažem u sebi: „Nemaju pojma ovi što ocenjuju“. Ali, kad sam posle probao pobednike, stvarno dobra neka vina. Vidim ja da sam mladu u tom sportu i da treba tek da učim. Kasnije sam i sam počeo da držim predavanja kako da se radi vino, a sad, neko sluša, neko ne.

Za kraj, kaže „pomogla bi veća briga nadležnih za vinogradarstvo i vinarstvo“.

A mi dodajemo – da se dolovačko vinsko biserje ne zagubi negde ukraj puta za EU ili bilo gde. Šteta bi bila.

Sveštenik najbolji vinar

Na ovogodišnjoj Vinarijadi u Dolovu u kategoriji belih vina ubedljivi pobednik bio je lokalni sveštenik Bojan Gavrilović s etiketom Princezino belo, a jedan od sudija dao je ocenu 19,9 od maksimalnih 20 poena. Znači, apsolutno oduševljenje!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama