Lazarevac 2016: Postizanje vinske trojke

Lazarevac 2016: Postizanje vinske trojke

Košarkaški teren SRC „Kolubara” u Lazarevcu bio je doslovno preplavljen brojnim srpkim vinarijama na upravo održanoj manifestaciji „8. Festival srpskih vina”. Više od šezdeset izlagača, puno dobrih i još više zanimljivih vina i vinara, vrsne mesne prerađevine, dosta muzike, malo poezije, sjajna atmosfera, druženje i možda, za dlaku, premalo posetilaca s obzirom na to da je ulaz bio besplatan!

otvaranje na nivouOtvaranje na nivou, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, 
predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i vinski vitez Miša Ćirić

Noviteta nije bilo samo kod izlagača, već je čitav lazarevački vinski koncept osvežen bitnim detaljima. Festival je ukrasila „vinska ruža”, trojno ukršten pozdrav i kucanje čašama punim prokupca iz 2014. godine (teška berba, al na muci se poznaju junaci!) vinskog viteza Miše Ćirića, predsednika opštine Lazarevac Bojana Sinđelića i, što je možda najvažnije, ministra poljoprivrede u Vladi Srbije Branislava Nedimovića, koji je i zvanično otvorio događaj i nazdravio prisutnima uz konstataciju:

Vino je ono što u Srbiji ima perspektivu. Ovih dana smo imali delegacije iz raznih zemalja sa jednim istim zahtevom: Dajte nam vina iz Srbije”.

Da li to znači onako kako zvuči, da država iskreno staje uz vinare i vinogradare narednih godina? I da ne pojurimo još jednom istorijskom stranputicom za što većom i kvantitativnijom proizvodnjom?

mataljDodir Negotina u Lazarevcu, vinarija „Matalj”

Druga bitna činjenica, uz lazarevačke male vinarije i one iz komšijskih vinskih regiona, pojavila su se „velika imena” pa odmah sa „čela” centralnog izložbenog dela posetioce mami četvorka: „Despotika”, „Matalj”, „Kraljeva vinarija” i „Deurić”, dok u neposrednoj blizini nivo izložbe dodatno podižu Šumadinci „Arsenijević” i „Madžić” sa sjajnim merlo vinima, „Kovačević”, „Kiš”, „VIMMID”, „Jokić”, „Botunjac”, ili nadolazeće snage poput vinarija „Đorđe” i „Virtus”.  I još mnogi drugi. Zaista primamljivo i odličan poziv da se uz čuvene vinarije isproba i nešto sasvim drugačije što su ponudili brojni novi i mali proizvođači.

despotika boce

Tražeći prikrivene vinske bisere zaista uživam u brojnim iznenađenjima iz čaše kakvi su meni još nepoznat župski merlo Prolog ili ranije otkrivena i nezaboravljena crvena ljubav iste sorte iz Vele Polja, praktično Niša, vinarije „Izba Jovanović”.

ivica stojanovic
Od somelijera do vinara, Ivica Stojanović

Poznati somelijer, a sad i slankamenački vinar Ivica Stojanović privlači pažnju etiketom Krokan-Tamjanika, muskatnom sortom koja prema legendi uspeva samo na Bisernom ostrvu. Ali eto je i na Fruškoj gori, vinogradarskom čudu od teroara, u kombinaciji sa fruškogorskom tamjanikom. I da stvar bude bolja, vadi za znalce i narandžasto organsko vino bez etikete od istog muskata koje, ruku na srce, sa vibrantnim kiselinama zvuči bolje od  sličnog eko produkta daleko poznatijeg proizvođača iz tih krajeva.

Šampionsko crveno

Na nedavno održanom ocenivanju vina u „Crowne Plazi” šampionsku titulu među crvenim etiketama (nakon zlatne medalje sa Novosadskog sajma) ponela je malo poznata vinarija „Trišić” iz Vranića kraj Beograda za Trišino vino,Cabernet Sauvignon 2013.

antrfile Šampionsko crveno

Nalazimo ga u masivnom dekanteru, punog, zaokruženog, sortnog. Pored njega je i autor vina, vlasnik vinarije Momčilo Trišić. Kaže da ima dva hektara lepo uređenih vinograda koji rastu uporedo s vinarijom još od 2008. godine, ali zvanično tek od lane je krenuo ozbiljnije da radi vina. On je, inače, mašinski inženjer, a vinom je počeo da se bavi pripremajući se za penziju. Trenutna godišnja proizvodnja šardonea, rajnskog rizlinga, merloa, kaberne frana i sovinjona u prvoj registrovanoj vinariji u Vraniću i široj okolini je 8.000 litara, a prodaja u elitnim vinotekama i restoranima kreće ovih dana. Uspeh recepture i etikete rađene u saradnji sa mladim srpskim tehnolozima gospodin Trišić objašnjava rečima:

- Vino prvo, odmah pa šampionsko! Bog dao, dobra zemlja, klima, sorta, podloga i malo našeg angažovanja.

Generalno, vina malih vinara sve su bolja i ujednačenijeg kvaliteta. Ona prepoznatljiva crta „srpskog vinskog stila” na koju je preusudno uticala nedovoljna podrumska higijena, a koja je bila prisutna u ovdašnjim vinima decenijama, očigledno je prevaziđen! Čuvene visoke kiseline više se ne koriste da prikriju manu, ali ne treba preterivati ni u pravcu podilaženja masovnom ukusu, maskirajući tu tendenciju bogatstvom aroma, što je čest slučaj. Vino iz koga ništa ne štrči je i ono masovno, koga za male pare ima na tone na policama hipermarketa, pa u traženju konačnog balansa treba uvesti i malo kreativne hrabrosti u konačnu formulu uspeha. Oni koji to čine zaista obećavaju.

Posetilaca je, kao što rekoh, moglo i trebalo da bude više. Takođe, možda je ovde bilo i previše „materijala” za samo jedan izložbeni dan. Ali, i stim na umu ocenjujemo da je „8. Festival srpskih vina” na izložbenom košarkaškom terenu postigao trojku!

S nestrpljenjem čekamo novu vinsku utakmicu dogodine.

Lazarevački Chateau u Petki

antrfile Lazarevački Chateau u Petki

Po sistemu francuskih šatoa, da lepa vinarija sa dobrom pričom čuči usred vinograda, krenuo je veterinar i ljubitelj istorije Zoran Jovanović da postane vinar.

Na obodu Lazarevca u selu Petka, odmah ispod Čovke, položaja gde su vođeni najžešči okršaji tokom Kolubarske bitke i odakle je neprijatelj proteran preko Drine, za sad se nalazi vinska kuća „Zora” i vinarija u povoju „Zorča”. To je moderan objekat sa predivnom degustacionom salom i terasom sa koje se, prema tvrdnji domaćina, vidi ceo Lazarevac, ali i Beograd, dok su vina za sad u manjem delu podruma optočenog granitom. Za postojećih 1,2 hektara koji će se na proleće zaokružiti na dva, to je dovoljno, a onda verovatno sledi proširenje i ukopavanje ispod starog hrasta u neposrednoj blizini.

Vinarija „Zorča” nosi ime po pradedi koji je ranjen baš tu na Čovki, a sorte koje gaje su kaberne, merlo i sovinjon, a proizvode i traminac. Liber 2015 traminac lepo je zaokružen, prijatan, divnih sortnih aroma. Merlo Velika duša 2013 i kaberne sovinjon Mali ratnik 2013 zaokružuju malu, ali udarnu paletu s velikim nadama u vinsku budućnost, čemu je dokaz i elaborat geografskog porekla u završnoj fazi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama