Vinska ilegala: Završni udarac

Vinska ilegala: Završni udarac

Završna ovogodišnja manifestacija Vinske ilegale pod nazivom Vinski udar odigrala se u novom Impact Hub prostoru u Beogradu. Zanimljiv ambijent, ukupno 24 vinarije, u prizemlju veće ili već poznate vinarije kao što su Ivanović, Virtus, PIK Oplenac, Cilić, Sava Minić, u društvu PZ Janjina ali i Tiske perle sa mističnim muskat krokanom. A na spratu neke manje, manje-više znane i potom, u posebnom odeljku, izdvojene, gotovo potpune nepoznanice. Ali istovremeno vinarije zbog kojih ćemo reći, ne da srpsko vinarstvo gazi krupnim koracima, nego da iznenađenjima nema kraja!

NecakSortni semijon je prava retkost u Srbiji, a tek nebiolo: čuda iz vinarije Nećak

Srpski nebiolo! Vinarija Nećak iz Petrovca na Mlavi na tri hektara gaji semijon i traminac. Nebojša Bata Nećak je otac vlasnika vinarije koja postoji od 2011. godine kad je odrađena prva berba i koji pokušava da oživi tradiciju dedova vinogradara od pre II svetskog rata. Tad je u kući postojala magaza i evo, danas ponovo stoji. Probamo traminac aromatski potpuno drugačiji od onog sa Fruške gore, suvlji, zanimljiv. Posebna radost i retkost je čist sortni semijon, već sad lep, sa malo izraženijim alkoholom. A tek će biti dok vinogradi još malo sazriju jer se semijon posebno razvija sa godinama. Planiraju dodatni hektar šardonea, ali i širenje 300 čokota nebiola koji su 2007. godine uvezli iz Italije.

VojnovicPorodična vinarija Vojnović na okupu, graševina hvale vredna

Punim jedrima napred. Sremac Savo Vojnović je profesionalni mornar. Otišao je u Dalmaciju, oženio se, plovio, vratio sa gospođom u Srem. Dobio ćerke od kojih je Tijana na završnoj godini studija za tehnologa a u vinariji pravi vina sa iskusnijom koleginicom Ljubicom Radan. Pre jedne decenije uhvatila je Savu želja da oživi tradiciju vinogradarstva dedova, pa danas u Begeču poseduju vinariju Vojnović kapaciteta 30.000 litara i osam hektara vinograda. Ali guraće do 50.000! Pijemo nultu berbu, Graševina 2015, Hercegovina bi se njome ponosila, šardone ništa slabiji. Po vinogradima u selu Neštin bela kupaža ovih sorti Tango Neštino sa malo rajnskog rizlinga, veoma je okrepljujuća a sve sjajno izbalansirano. Ekstra mlada je kupaža 70% kabernea i ostatak merloa. Prave i obrnutu, ko preferira merlo, ali ovo je čudo. Ekstrakt kafe, zelenog bibera i seksi tanina. Za sad se zove Cuvee 2015 ali etiketu Puna jedra 2015, sa dodatkom malo vranca nestrpljivo ćemo još dve godine iščekivati. Prave i roze od muskat hamburga koji se odmah razgrabi, a na ocenjivanjima u Temerinu i Rivici, šardone i merlo osvajali su samo zlata i prva mesta. Upečatljive šarene etikete.

paralela45.paralela, odličan kaberne fran a supruga Gordana posadila svaki čokot

Vrhunski kaberne fran! 45. paralela je ime vinarije iz Sremskih Karlovaca koja postoji nekih 4-5 godina. Tu gde je otac ostavio deci pola hektara njive da se igraju, ona su se zaigrala lozom, i danas proširili priču na punih šest. Neobične etikete sa velikim latiničnim, početnim slovima članova porodice privlače pažnju, a prava stvar je u bocama. Besprekorna bela vina, a onda iznenađenje - izvanredan kaberne fran! Vlasnik vinarije Dejan Grabovac kaže da su se dede iz Hercegovine i Dalmacije bavile vinom, ali da je supruga Gordana zasadila svaki čokot, a vino prave porodično uz konsultacije tehnologa Slobodana Šaponje. Dodaje da za  45. paralelu severne geografske širine kažu da je najbolje mesto za uzgoj vinove loze na celom svetu, a pošto se Fruška gora tu nalazi rešili su da se i oni malo pohvale time. Kad vinarija bude završena biće kapaciteta 30.000 litara, a uzgajaju merlo, kaberne sovinjon i fran, te bele sorte šardone, sovinjon, traminac i oba rizlinga.

viticHercegovačko vino s ukusom Dalmacije iz Surčina, kupaža crvenog i belog vina podruma Vitić

Kupaža crvenog i belog, divna ludost! Porodični grb krasi etiketu Il Nostro Vino podruma Vitić, a odličje najboljeg crvenog vina sa 21. sremske Vinijade u Berkasovu pult ispred Bernarda Vitića, vlasnika podruma, Hercegovca koji živi u Surčinu. I tu ima malu porodičnu manufakturu koja proizvodi 500 do 600 boca čudesnog crvenog vina od sorte vranac sa tajanstveni udelom belog vina!

- Usudio sam da napravim tu kupažu iako su ljudi pričali da ne može. Čak mi je i prijatelj Mija Radovanović potvrdio da je to čudo, tvrdi Bernard čiji su preci oduvek gajili grožđe, sitnu i krupnu stoku, imali u staroj Jugoslaviji prvu privatni mesaru u hercegovačkom zaleđu, svega nekih jedanaest kilometara udaljenu od Cavtata. Možda zato Il Nostro Vino svojim visokim ali magično sočnim kiselinama toliko podseća na vrhunska dalmatinska vina i ide odlično uz sir iz mešine i onaj sa tartufima koji Bernard takođe nudi kao svoj proizvod.

lalicVinarija Lalić, opaki merlo sa peska

Pančevački merlo hvale vredan. Još jedan novitet, vinarija Lalić sa podrumom u Pančevu trenutno sa šest hektara nekadašnjeg dedinog imanja kraj Alibunara, a danas vinograda, proizvodi 10.000 buteljki, međutim planiraju širenje kapaciteta do 30.000 litara. Sa peska i duboke gline stižu zanimljiv traminac, roze od merloa, kao i crvena vina ove sorte, iz inoxa ili nakon odležavanja pola godine u srpskom bariku. Uglavnom zlatne medalje i prva mesta za traminac na mnogim lokalnim takmičenjima potvrda su kvaliteta ovo sortnog vina, a našem je nepcu prijao i zbilja lep, blansiran i voćan barikirani merlo. Vlasnik Milan Lalić u budućnosti želi da posadi pino noar i malo kaberne frana jer kupaže vidi kao onaj pravi izazov.

Bilo je toga još. Vinarija Filipovski iz sela Jabuka kraj Pančeva donela je lep traminac koji lagano postaje srpski trend, merlo vinarije Izba Jovanović popio se u rekordnom roku, Zorča iz Petke ponovo nas je obradovala plodovima lazarevačkog teroara, baš kao i prirodno ekološko vino sorte regent iz beogradske vinarije Plavinci. Nismo nabrojali sve, ali je i ovo bilo dovoljno da jedva čekamo naredno izdanje sjajnih malih vinarija Srbije.

 

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama