Merlo novog doba

Merlo novog doba

Kažu da je jako malo crvenih sortnih vina u Srbiji te da je zaista teško napraviti nekakvu rang listu zbog nevelike konkurencije. Ali neki novi vinari hrabro otvaraju i ovu sortnu priču.

Župska vinarija Milanov podrum iz sela Venčacpoznatog po ostacima vinčanske kulture, proizvodi neobičan merlo Prolog 2013 sa veoma upečatljivom etiketom i pakuje ga u ukusnoj crvenoj platnenoj vrećici. Poslednji po redu sajam vina u Lazarevcu bio je ujedno i prvi izlazak na veliku vinsku scenu bračnog para Aleksić.

antrfile milanov podrum

Olja i Milan koji je zaštitar po struci, poseduju žezdeset ari sopstvenog vinograda pod sortom merlo i još dvadesetak „rođačkog“ pod prokupcem starim tri do četiri decenije. A na svom imanju imaju i veoma retku sortu plovdinu! Vinarija u adaptiranim objektima postoji od 2010. godine, bez velike tradicije iza sebe, što naravno ne znači da dedovi i pradedovi Aleksića nisu gajili grožđe i pravili vino. Merlo Prolog od francuskih kalemova i iz srpskog barika je upečatljiv, sa neobično visokim vibrantnim kiselinama koje samo daju dodatni kvalitet iako ih Milan, kao vinar, ne voli iz jednog specifičnog razloga:

- Visoka kiselina traži više vremena da merlo postane pitak, a ja sam nestrpljiv čovek, ne mogu da čekam, okrenem se i odem.

 milanov podrum

Prvi uspesi podgrejali su nade da vinska budućnost ima smisla, pa u priču sad ulazi još novih vinograda. Od sorti se sadi tamjanika, naravno, a u rozeu je ova muskatna sorta baš u kupaži sa plovdinom. Otkud im plovdina i da li je to zaista sorta od koje se može mnogo očekivati?

- Ne postoji nijedan vinograd plovdine u Župi, kaže MIlan. - Ima sporadičnih čokota jer su je svi sadili uz prokupac. Ali sada su se pojavili trendi vinari koji kupe samo prokupac, a plovdina ostane. Na moju sreću. Inače, sorta je veoma osetljiva na bolest fitoplazmu koja je pre desetak godina ozbiljno ugrozila vinogorja, ne samo u Župi, i tad je plovdina gotovo nestala. Ulaganje u širenje sorte zato nije baš prepametan potez, ali sa aspekta egzotike, priče o vinu, autetičnosti, da. Uostalom njome se, kao ni prokupcem niko nije bavio. Niske kiseline i tendencija da rodi više nego što je potrebno nisu neka preporuka, ali ne znam nikog da je otkinuo pola roda i sačekao da sazri druga polovina. Pritom imamo svega oko 200 litara tog vina, i roze je lepe boje, karakterističnog mirisa koji nije tamjanika, nije ruža, ni sovinjon. Ali baš ima karakter.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama