Prokupac viši nivo

Vinarija manastira Koporin u Udruženju vinara i vinogradara Šumadije Vinarija manastira Koporin u Udruženju vinara i vinogradara Šumadije

Jedan vinski događaj pred kraj 2016. godine bukvalno je podigao poimanje sorte prokupac na daleko viši nivo. Na radionici tokom Beogradskog salona vina se vera u ovu sortu i njenu blistavu budućnost neočekivano vratila bez ostatka.

U ovom trenutku bar dvadesetak značajnih vinarija proizvodi vino od prokupca koga se sigurno ne bi stideli ni na jednoj trpezi. Ali uvek ima neko ali… Čak i među samim proizvođačima i naučnicima provejava decenijama usađivana zebnja da od ove srpske autohtone vinske svetinje, nema velikih vina. Istovremeno se protivnici ove pesimističke tvrdnje pozivaju na istinu da se tokom više od pola veka sortom niko ozbiljnije nije bavio.

vladika ignjatijeIvanovic Radovan Djordjevic prokupacMajstori prokupca iz Župe, Dragoslav Ivanović i Radovan Đorđević prate izlaganje vladike Ignjatija

A onda je radionica o prokupcu na Beogradskom salonu vina koju je vodio idejni osnivač te manifestacije Slavomir Ćirović, donela iznenađenje bez presedana. Uz sve redom upečatljive prokupce vinarija Ivanović, Virtus, Doja, Čokot, Budimir, probali smo i vino  Ambelos 2015, vinarije manastira Koporin koji je upravo primljen u Udruženje vinara i vinogradara Šumadije. Međutim, na samom završetku radionice, jedinstveni i gotovo nestvaran prokupac iz lične arhive prisutnog proizvođača, Njegovog preosveštenstva vladike požarevačko-braničevskog Ignjatija, preokrenuo je sve - naglavačke.

Najavljen je kao berba 2006. ili možda 2008. godine. Upravo je sam vladika uneo pometnju što ne čudi, jer kruže priče da su u toj njegovoj arhivi neka vina od prokupca stara i po tridesetak godina.

prokupac vladike Ignjatija08178Da se ni kap ne prospe, usipanje Svetog grala srpskog vinarstva u čašu Slavomira Ćirovića praćeno njegovim komentarom: „Čudesno vino iz još čudesnije arhive“

Već posle prvog susreta sa čulima nastaje neverica. Naime, ovaj sočni, gusti, tamni, mirisni i nadasve još uvek veoma živahan srpski autohtoni prokupac, kao da je proizveden tek lane.

- Ono što sam ja čuo o prokupcu je da je jako stara sorta, sađena još pre Hrista, neki naučnici tvrde da je došla sa Bliskog istoka, preko Grčke u ove krajeve - započeo je svoje viđenje vladika i vinar. - Iz vinogradarske sam porodice, nisam se školovao za vinara, ali volim da radim u vinogradu i podrumu. To je vrlo težak posao i uvek učim mlađe da je velika radost kad nešto podignete, makar to bila biljka. Inače, od naših starih smo čuli da se vino pije u društvu prijatelja. Ono nije piće koje možete piti sami, to možete rakiju, da vas ona malo ošamuti pa bude lepši život nego što jeste. Ali vino traži prijatelja, tada počinje priču, i postaje sudeonik prijateljskog odnosa. Zato psalmopevac David davno pre Hrista kaže: Vino veseli srce čoveka. Ali i to da je Bog stvorio vino upravo da poveže ljude, napravi još veću zajednicu među ljudima. Sa vinom se rađamo, što dođe na svet zaliva se vinom, pričešćujemo se i na kraju krajeva bude naš poslednji čas. Konačno, koliko ličnosti svoje uložite, toliko će vam vino i vratiti. Ono je živa stvar i nemojte ga preoštro ocenjivati vi koji ocenjujete, jer od jako mnogo elemenata kvalitet zavisi, a prokupac je naše sirotinjsko vino, ali jako dobro.

berba vinograda hil

Vina od sorte prokupac iz arhive vladike Ignjatija su praktično prokupci koje je on pravio tokom godina od ploda sa različitih parcela i iz raznih manastirskih vinograda. Ono u mojoj čaši bilo je čist i savršen prokupac, jednostavno, kraj svake priče o nedostacima sorte. Sveti gral srpskog vinarstva za kojim sve užurbanije tragaju domaći vinari, veliko vino od prokupca! Uz puno rada, mnogo sreće i najverovatnije molitvu, ali tu je.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama