Autohtoni vinski vitezovi

Autohtoni vinski vitezovi

U Paraćinu je održano prvo ocenjivanje srpskih autohtonih i vina od novostvorenih sorti pod nazivom Samo naše. Ovaj zanimljivi događaj ispraćen je i Petim sajmom vina koji je bio izuzetno bogat prema broju izlagača ali i posetilaca.

No, čitava priča imala je svoj sporedni, ali bitni efekat. Dugi niz godina se na vinske vitezove Srbije u nekim krugovima gledalo kao na lepu, mada pretežno beskorisnu atrakciju. Ili bar nedovoljno iskorišćenu u poređenju sa drugim evropskim vinskim kulturama. Zbilja, naše su vitezove prepoznavali kao grupu hedonista-turista koji znaju da uživaju, putuju od vinskog sajma do manifestacije i natrag u svojim zbunjujućim odorama i obeležjima. Neki tajni red, masoni, ili nešto slično, pitali su se oni operisani od vinske kulture?

 atmosfera i deuric8514

Ali sve aktivnije učešće u organizaciji lokalnih i sve popularnijeg vinskog sajma u Kragujevcu, kao da je bila prva ozbiljna stepenica u nekom novom angažmanu srpskih vinskih vitezova na domaćoj sceni. Potom je stigao Paraćin 2017, gde je vinski viteški red Steva pisar u saradnji sa profesorom i predsednikom ocenjivačke komisije Vladimirom Puškašem prvi put na ovim prostorima rešio da oceni vina od autohtonih i novostorenih sorti. Možda za prvi put nije bilo previše etiketa u konkurenciji, njih tridesetak, ali je i sam profesor Puškaš bio iznenađen kvalitetom i raznolikošću.

 Šijački seduša hit08452Neoplanta i seduša, dva nova favorita vinarije Šijački iz Banoštora

Apsolutni pobednik sajma je Poljoprivredni fakultet Novi sad. Velika zlatna medalja stigla je za vino Petra. Ali, pozlatio se i totalni novitet na domaćoj premijum sceni vinarija Prirodno vino Bikicki sa crnom tamjanikom, no čini se da je ultimativni hit manifestacije bila vinarija Šijački iz Banoštora koja se predstavila sa dve potpuno nove etikete, vinima Neoplanta, ali i Seduša od istoimene stare, gotovo istrebljene crvene srpske sorte za koju i od poznavalaca gotovo da niko nije čuo. A vina su osvojila zlato i srebro!

 Janković i Žorž8476

Takođe, sajam je bio besprekorno organizovan. Uz poznate vinarije Deurić, Despotika, Budimir, Ivanović, Virtus, Kovačević, mnogo više i manje znanih imena i vina. Besplatan ulaz, besplatne čaše, delikatesno posluženje koje kruži sve vreme, i gomile ukusnih grickalica Famozo, velikih kesa mislim tortilja čipsa i umaka u neizmernim količinama na izvolite! Vinski raj? U jednom trenutku uzbuđenje, predsednički kandidat u društvu prvog čoveka jedne političke partije spontano ulaze i razgovaraju sa vinarima. Ali o vinima, a ne izborima. Respect! Za mnogo odličnih vina proizvođačima, takođe.

vinski vitezovi grupno 8458Vinski vitezovi na pravom zadatku, a sledi li udruživanje na nacionalnom nivou?

No iznad svega toga, ponovo vinski vitezovi. Udruženi, kao proizvođači vina, i to odličnih vina. Sve to dokazuju i nagrade sa takmičenja, medalje, pa i samo učešće za župljanku, prokupac, neoplantu, jagodu, silu, panoniju, jagodinku, plovdinu, drenak, začinak... Prava je šteta da vina prave uglavnom samo za sebe, da većina grožđe kupuje, da nemaju etikete sa kojima bi na tržište da možemo i mi u njima da uživamo.

Živković i Puškaš dodela priznanja08489Zoran Živković i profesor Puškaš spremni da dodele trofej

Vinski vitezovi - vinari, priča izlazi iz domena tradicije i legende i postaje opipljiva. Naši vitezovi na jedinom pravom putu, vinskom viteškom! Srećno! I da, mesto održavanja ove manifestacije je hotel Petrus. Deluje pomalo komično, vinski sajam u hotelu koji nosi ime najskupljeg vina na svetu. Međutim, ko ne zna, Petrus je tvrđava od pre XIV veka u selu Zabrega na 11 kilometara od centra Paraćina. Eto i mi Srbi Petrus za vino imamo. Imamo i vinske kulture, taman dovoljno da ne bude srče do kolena na ovako lepom vinarskom skupu. Još da Srpska fabrika stakla jednog dana krene da radi boce za naše vinare i pivare, gde bi nam kraj bio...

Šijački

ivana Šijački 08454Osmeh govori dovoljno - Ivana Šijački

Ivana Šijački iz vinarije Šijački donela je dva ekskluzivna noviteta od sorti neoplanta i seduša i odmah pobrala medalje. Zlato je ponela Neoplanta koja je sa 13 % alkohola izuzetno belo vino iz nulte berbe(!), elegantno, izraženo aromatično muskatno, sa prelepim kiselinama koje inače najčešće nisu odlika ove veoma otporne novostvorene sorte. Srebrna Seduša je uprkos 13,5 % alkohola nežna, prijatna za piće i nekako jedinstvena.

- Seduša je lokalna sorta karakteristična za vinogorje na granici sa Hrvatskom. Lozu smo obnavljali i umnožavali punih 15 godina iz starih zapuštenih vinograda kako bi imali dovoljno da napravimo vino. Seduša je sorta koju je moja porodica imala davno u svojim počecima i koja je nestala. Prva nam je prava berba, sorta je veoma izdašna i mora mnogo da se redukuje jer ume da ponese i sedam kilograma po čokotu. Inače, na etiketi je moja baka Ljubica jer je vinograd na zemlji koju je ona donela u miraz. Ona je prva radila u njemu i na neki način kompletnu porodicu usmerila u tom smeru, baš kao što je porodica Šijački posedovala jedan od prvih vinograda neoplante u Srbiji

Vinarija Rajić

vinarija Rajić C08480

Iz sela Glavice, svega tri kilometra udaljenog od Paraćina dolazi vinarija Rajić. Brat i sestra nude odlična vina, crvena smo probali, bez greške. Crvenokosa Sofija je kćer Ljubiše vlasnika a sa dva hektara proizvode vino isključivo od svog grožđa. Kaberne i merlo iz berbe 2013. spadaju u prvu kategoriju domaćih vina, a šardone i sovinjon ćemo probati neki drugi put.

Predrag Zlatanović

predrag zlatanović dva zlata08499

Širok osmeh za dve zlatne medalje. Vina stižu iz hektar ipo vinograda sa Vezirovog brda kraj Ćuprije. Od sorti Predrag uzgaja autohtone, neoplantu, tamjaniku i prokupac, a roze je od prokupca sa gidža starih preko 80 godina. Novi zasadi belih sorti su iz 2014. a Neoplanta koja se pozlatila je sa loze stare svega dve godine, znači, to nije ni nulta berba! Još jedan dokaz kvaliteta ove sorte. Predrag, vlasnik vinarije Zlatanović je inženjer mašinstva. Sad je blizu penzije pa se setio vinograda i kaže:

- Moj je deda imao dvanaest hektara pod lozom i četiri vagona vina je tokom godine prodavao lokalnim mehandžijama. Ja sam se sad setio, to je dokaz da nikad nije kasno.

Stanko Svitlica

Đuzepe i stanko08508Đuzepe, Sicilijanac, ni reči srpskog ali razume govor vina i „pridruženi vitez“ iz Bajše Stanko Svitlica

Stanko nije dobio nikakvu nagradu jer nije ni učestvovao na ocenjivanju, ali vina su mu se jako brzo popila, verovatno kao rezultat odličnog kvaliteta. Što je nagrada po sebi. Sam sebe definiše kao pridruženog člana reda vinskih vitezova iz Bajše, a proizvodi rajnski i italijanski rizling, kaberne, neki put i frankovku, prokupac. Šta kupi...

- Nemam vinograd, kupujem grožđe. U Negotinu, u Župi od poznatih ljudi. Napravim par hiljada litara da se pokloni, popije sa prijateljima. Posedujem hostel gde se takođe potroši određena količina. Nisam član reda vitezova iako su me zvali, ali nekako još ne osećam da sam u stanju da napravim vino zadovoljavajućeg kvaliteta. Mada sam jednom, slučajno, dobio zlatnu nagradu za vino u Bajši. Izvin’o sam se ljudima, reko, ja ne znam praviti vino, slučajno je ispalo...

Svetozar Bajšanski

Svetozar Bajšanski08511

Svetozar je jedan od članova vinskog viteškog reda Agios Dimitrios sa Telečke visoravni  iz Bajše pored Bačke Topole. Proizvodi italijanski rizling, župljanku, roze od frankovke, kaberne, a ponosno pokazuje bocu župljanke sa kojom je osvojio zlato.

- Nemam vinograde jer nemam vremena da se bavim njima. Moj otac i deda su imali dva jutra u Mokrinu, a u Vojvodini su ranije gotovo svi imali svoje vinograde. Pa su se, posebno na Telećkoj visoravni ljudi trudili da vinogradi i podrumi budu jako lepi i izgledni a vino se izvozilo za carevinu, Beč, Budimpeštu i tako dalje. U Budimu, pa nekih 30 kilometara prema Srbiji postoji podrum dugačak 105 kilometara gde su se sabirala sva vina iz okolnih zemalja, Rumunije, Vojvodine, Hrvatske, dorađivala i tek tad slala u potrošnju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama