Quet: Nova vina u novom izdanju

Quet: Nova vina u novom izdanju

Vinarija Fruškogorski vinogradi priredila je degustaciju nove berbe svoje linije Quet u ekskluzivnom prostoru vinoteke Wine & Pleasure u Beogradu. Na renovirani izgled etiketa ali i činjenicu da su vinski stručnjaci bili zatečeni perfektnim odnosom cene i kvaliteta svih vina iz ove linije, kao trešnja na torti došlo je desertno vino Tri sunca 2012, slatki koncentrovani traminac po kome je ova fruškogorska vinarija od ranije poznata. I koji se, nažalost, proizvodi u veoma malim količinama. Ali, krenimo iz početka.

Iako se lagano bliži desetogodišnjici postojanja, vinarija Fruškogorski vinogradi okrenula je potpuno novi list od 2015. godine, kada je veliki broj projekata u i oko vinarije pokrenut. Stigli su stručni savetnici iz inostranstva, paleta vina se sve više širi, vinogradi su u besprekornom stanju, a posebno se mnogo radi na vizuelnom identitetu koji se lagano povezuje sa svim onim što nas od ovog, slobodno se može reći vinskog giganta sa Fruške gore, tek očekuje.

Fuskogorski vinogradi 1 Degustacuiju kroz nova vina Fruškogorskih vinograda vodio je Zoran Nožanić

No, ono što svakog vinoljupca odmah impresionira je činjenica da gotovo sva vina izvanrednog kvaliteta, iz linije Quet, odlično opremljena, sa novom etiketom koja simbolično predstavlja  tvrđavu po kojoj su i dobila ime, staju sve sa porezom od 500 do 600 dinara! Samo je barikirani Merlot 2013 blizu magične granice od hiljadu dinara, tačnije 900 rsd.

- Ideja i cenovna politika naše vinarije je da ljudima damo priliku da piju vina. Što ih budu više pili, rašće vinska kultura ali i vinsko tržište u Srbiji – objasnio je u uvodu Zoran Nožanić, zadužen za distribuciju ovih vina. – Ne jurimo tržišta Crne Gore, Bosne, dalekih zemalja, želimo prvo da srpski vinoljupci otkriju čari fruškogorskog teroara, nigde ne žurimo.

Fuskogorski vinogradi 1 4

Šest vina nas je sačekalo na početku. Feštu je otvorio Grašac 2016 koji je odmah pobrao simpatije odlukom da se umesto imena sorte italijanski rizling iskoristi ovaj nekada odomaćeni srpski naziv. Izrazito svež, ali koncentrovanih aroma, pruža uživanje peckavim kiselinama, solidnim telom i impresivnom voćnom završnicom. Kad se zagreje postaje pomalo puterast i dosta kompleksnije aromatike.

Sauvignon Blanc 2016 bio je iznenađenje i novina čak i za voditelja degustacije. Pošto su vinogradi sa severne strane, grožđe kasnije sazreva pa i vino tek posle svih ostalih dolazi na tržište. I odmah jedno bitno zapažanje: Postoje ljubitelji koji vole takozvane zelene, zeljastije sovinjone što dolaze iz hladnijih predela, poput Novog Zelanda, dok drugi obožavaju tople, strasne, pune južnog i ostalog voća. Ovaj lagani Quetov pomiruje oba stila, prvi zelenim nagoveštajima na nosu i svežinom, a drugi zrelim voćem i citrusima, a zatim i slašću na nepcu uz divnu i dugu završnicu.

Fuskogorski vinogradi 1 7

Vino Pinot Blanc 2016 iskazalo se u potpuno sortnom izdanju. Punoća tela sa blagim osećajem slanosti, mineralnosti i svežine privukla nas je na prvi ukus. Iako je vino iz inoksa, bez uticaja drveta, čitav taj kompleks protkan je finim naznakama vanile i suvog grožđa, što daje dodatni utisak kompleksnosti. Inače, ovo je sorta koju restorateri veoma vole pošto se lepo slaže sa velikim brojem jela, a mi bi ga posebno preporučili uz živinsko meso.

Francuz na Fruškoj gori:
Kako nastaju nova vina iz Fruškogorskih vinograda!

Traminac 2016 je sa 500 dinara bio kompletno iznenađenje! Možda nedovoljno sortan, ali zato sa divnim voćnim aromama koje poput lave izbijaju iz čaše. Verovatno najjači i najlepši srpski traminac na nosu, potpuno prepoznatljiv. Pritom, uglađene kiseline, naleti kruške, đumbira, egzotičnih plodova u završnici, čine ga dobro rashlađenog vrhunskim lenjim napitkom. Ipak, treba pripaziti, 14% alkohola uopšte se ne oseća. Možda treba napomenuti da je francuski enolog Tieri Abere, koji je vino napravio, izjavio kako bi baš taj traminac u Francuskoj predstavljao pravo čudo! U pozitivnom smislu.

Fuskogorski vinogradi 1 2

Pinot Noir Rose 2016 još jedno je vino koje zatvorenih očiju i bez grešeke prepoznajete. Izrazito pikantno „muško“ vino prave provansalske nežno roze boje. Zbog prijatnog peckanja njegovih 14,5 % alkohola stvara se osećaj „ljutih aromatičnih papričica“ koji bukvalno osvežava. Neko u šali reče: „Ovo je sremski kulen među vinima“. Iskreno, ako bih mogao da biram, baš bih ovo vino izabrao da ponesem kući ili poručim u restoranu.

Merlot 2013 lagano je crveno vino koje i posle odležavanja u srpskom bariku i dalje iskazuje tanine koji tek očekuju potpuno sazrevanje. Višnje i suve šljive na nosu i nepcu dočaravaju zbilja lepu sliku za cenu koja mu je namenjena na tržištu.

Fuskogorski vinogradi 1 3

Za sam kraj ostavljeno je vino iznenađenja, traminac Tri sunca 2012 napravljen u maloj seriji koja najverovatnije neće na tržište, ali nam je još jednom pokazao moć vinograda iz koga dolazi. Slatki traminac se dobija od dehidriranog grožđa koje se bere početkom decembra. U vinariji ga rade od 2011. godine, ali je baš ovo onaj koji je pobedio na Vino.rs nadmetanju za najbolje desertno vino Srbije 2013. godine. Još tada smo napomenuli da se od fruškogorskih traminaca može očekivati sam svetski vrh, a ovaj nektar boje ćilibara, svež, sa lepim kiselinama, 35 grama šećera/L i 16 % alkohola to svakako jeste. Naravno, i cena će biti svetska kad se možda sledeće godine pojavi na tržištu...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama