Ružica probuđena u Topoli

Ružica probuđena u Topoli

Održan je i četvrti Festival šumadijskih vina koji sve više podseća na dobro orgnaizovane slične manifestacije u svetu. Odlična vina i muzika, zanimljiv masterklas, izložba oldtajmer automobila, opušteno druženje svetovne i duhovne publike ali i izvođača i povrh svega divan sunčan dan prošaran oblacima uokvirio je sliku vrhunske vinske svetkovine na kojoj je zvanično promovisano vino Udruženja šumadijskih vinaraRužica 2016. A dve od ukupno 1.300 boca odmah su kupili i odneli Kinezi!

7Sajam vina u dvorišnom prostoru ispred Kraljevske vinarije otvorio pisac Dušan Kovačević sa željom da se povećaju i proizvodnja i potrošnja vina. Za zatvaranje se pobrinula glavna zvezda večeri, Šumadijska Ružica 2016, divno obojena, pitka i sa dugom voćno-cvetnom završnicom u kojoj nimalo ne smeta 14,5 % alkohola, sočna kupaža prokupca sa 10 % merloa i 5 % kabernea. Vreme između ispunilo je degustiranje zaista sve boljih vina i masterklas koji je u muzejskom delu Kraljeske vinarije održao Stefan Bade, profesor vinogradarstva i enologije iz Francuske.

Dok se publika uveravala u kvalitet šumadijskog teroara i činjenicu da merlo sve izrazitije čuva sortni vrh i nove tendencije ovdašnjih vinara, profesor Bade je okupljenima objasnio šta se dešava na svetskim vinskim berzama, zbog čega se dešava, ko su glavni favoriti, kakve su mogućnosti srpskih, posebno šumadijskih vinara da se uključe u najvažnije tokove i šta treba tačno da urade.

masterclas972

Predsednik Udruženja šumadijskih vinara Božidar Aleksandrović, mnogo je uradio da se vina Šumadije nađu u čuvenom muzeju vina u Bordou. Tako je ovom prilikom bio među onima koji su radili na tome da se održi susret šumadijske vinske regije sa predstavnicima Nove Akvitanije, najjače i prve po prometu u Evropi poljoprivredne regije s administrativnim sedištem u Bordou, kao i ostvari dolazak Francuza u Srbiju i Šumadiju.

- Ljudi iz Bordoa došli su u Šumadiju jer su prepoznali našu želju da ovde napravimo novu egzotičnu vinsku destinaciju na Balkanu. Žele da nam prenesu iskustva, daju uputstva ne bi li ubrzali taj proces koji je očigledno krenuo – kaže Božidar Aleksandrović. – Nezaustavljiv je, međutim nije svejedno koliko će brz biti. Svake se godine broj šumadijskih vinarija sa zaštićenim geo-poreklom uvećava, imamo sad 16 članova, u nastajanju je još 7- 8 vinarija, u najavi su investicije, otvaraće se hoteli, restorani sa nacionalnom kuhinjom, sve ide u zamišljenom pravcu. Čujemo često „ne može to kod nas“, a šumadijski vinari dokazuju suprotno i to bez ičije podrške. Ali uz veliki entuzijazam, timski rad i posvećenost ideji da u okviru opšteg dobra svi možemo i pojedinačno profitirati.

2

Ima li nade da se udruženja vinara širom Srbije udruže i na nacionalnom nivou, pitam ga ispijajući izvanredni roze penušavac Trijumf od pino noara, najnovije vino iz njegove vinarije?

- Jako mi je žao što imamo nacionalno udruženje koje iz ne znam kojih razloga ne funkcioniše, niti postoji želja da se to desi. Na drugoj strani regionalna udruženja postaju sve jača, Šumadija je krenula prva, a evo krenuli su i Fruška gora, Župa će krenuti sve jače, tu je Negotin, Beogradski rejon, gore Subotica… Sve će se to desiti samo je pitanje koliko brzo i kada.

1

A obilje dobrih vina i noviteta na ovoj manifestaciji upravo ukazuje da je vinarstvo u punom zaletu, da se mnogo i dobro eksperimentiše.

Saša Novaković, po vokaciji umetnik fotografije, napravio je zbilja umetnički merlo Sumarum 2015 sa 15% kabernea u vinariji Art Wine. Etiketa još mokra, stigla iz štampe pre dva dana za prvo predstavljanje vina, a vino posle 11 meseci ležanja u srpskom hrastu iznedrilo je 14% alkohola uz savršen balans i preko 30 grama suve materije što garantuje decenijsku stabilnost.

katanic08969

Tanasije Katanić, vlasnik istoimene vinarije registrovane 2012. godine   ispod manastira Vraćešnica, a na liniji Kragujevac - Gornji Milanovac, doneo je moderan, voćan i začinski merlo, ali i isto tako kvalitetan kaberne i šardone sa poteza Kamenica. Vina dolaze sa 500 metara nadmorske visine i crvene zemlje peskuše, kako sam kaže iz 2,5 hektara vinograda, a nada se da će za godinu-dve puniti i 10.000 boca. Kaberne fran će u crvenim vinima koristiti isključivo kao „vegetu“, a dedovinu i očevinu, stare objekte uredio je i prilagodio za vinski turizam, ali ne žuri nigde, kaže da je još početnik.

Samo crveno vino Istina 2015 izneo je Slobodan Pavlović iz sela Trska kod Rače Kragujevačke, drugo i nema. Kupaža kaberne sovinjona i merloa iz Podruma Pavlović, gde je barikirano oko 60 % vina u srpskom hrastu, jedno je jako dobro i iskreno vino iz prve berbe u vinogradu. Tačnije 50 ari crvenih sorti je posađeno 2011. godine, a još hektar dve godine docnije.

istina iz podruma pavlovic08982

I onda idemo dalje: Uz odlična i proverena vina vinarija Aleksandrović i Despotika, zbilja vrhunski kaberne sovinjon Suveren 2014 Kraljevske vinarije, perfektan topli merlo i hladnu belu kupažu (!) muskat hamburga i samotoka smederevke vinarije Madžić, te brojne jako dobre etikete Ambelos manastirske vinarije (Koporin) gde neobična Tamjanika i jako ekstraktivni Italijanski rizling čine čuda, uživamo u premijernom rozeu od kaberne sovinjona vinarije Arsenijević. Njen novi, a bivši tehnolog vinarije Aleksandrović, Darko Bogdanović, sipa iz dekantera merlo koji je nakon dužeg odležavanja u bariku spojio tradicionalni pristup sorti sa modernim, voćnim aromama i visokim kiselinama. Uz uzbudljiva bela vina vinarije Delena, i nove snage pružaju bela uzbuđenja. Vinarija Veličković nudi nezaboravan sovinjon blan i solidan ali mlad šardone, Stari Hrast proverene etikete, baš kao i vinarija Tarpoš ili Rogan gde su šardone i kaberne iz 2013. berbe, a čuvenog širaza je već nestalo. Od vinarije SS-Mar se takođe tek očekuju nove berbe, dok je podrum Radovanović još jednom dokazao da ima puno poklonika, te da Chardonnay Selekcija iz nove berbe 2015 ni malo ne zaostaje za onom koja se već povija pod teretom medalja iz proteklih godina.

Sve u svemu, dovoljno razloga da zašto se Šumadija našla u centru srpskih vinskih zbivanja.

4

Izvanredna izložba

Manifestacija u Topoli započela je izložbom umetničkih radova u vinarevoj kući podno hrama na Oplencu. Osamnaest umetnika ponudilo je vezu umetnosti i vina, od crno-belih fotografija vinogradara iz davne prošlosti prenesenih na platno Sergeja Aparina, preko zanosnog i putenog mozaika Bisenije Tereščenko, brojnih fantazmagoričnih prikaza gradova protkanih grožđem i vinom, do mermerne maramice Nebojše Savovića Nesa iz koje viri zrno grožđa, kao način na koji se u Srbiji tradicionalno darivala devojka.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama