Zorča: Ideja zvana četiri etikete

Zorča: Ideja zvana četiri etikete

Umoran od velegradske vreve, Beograđanin Zoran Jovanović je pokupio svoj veterinarski instrumentarij i preselio se u Lazarevac. Iako ima vinogradarskog iskustva u genima, lutajući po terenu više je tražio pogodan kutak da se skrasi, skući, pa dobro, možda i red loze da posadi.

Kako je vremenom upoznao svaku kuću, njivu, dvorište raspitujući se, ka obližnjem brdu Petka kao da ga je nešto privuklo. I onda čuje: prodaje čovek njivu.

- Uzmem taj plac, odmah iskrčim 46 ari, pa krenem da zidam i istovremeno dokupljujem zemlju. Imamo sad supruga Mirjana i ja preko tri hektara zemlje i šume, a vinograda je pola od toga. Biće uskoro i dva hektara, a za više, iskreno, snage nemam.

Vinarija Zorca 4Prvo je nastala vinska kuća Zora sa lepom degustacionom salom, a ostatak vinarije Zorča izrasta u etapama

Čudne su igre sudbine. Vinograd i vinarija su na 210 metara nadmorske visine, tu na brdu Petka na čijem se vrhu Čovka  odigrala čuvena Kolubarska bitka, jedno od njenih najtežih poglavlja. Četiri puta su Čovku osvajali čas naši, čas Nemci, sve dok ih na kraju definitivno nismo pojurili preko Kolubare.

- Moj pradeda je baš tu ranjen – zamišljeno kaže Zoran. – Druga Moravska, treći poziv, mora biti da je to neka čudna energija koja me je privukla ovom mestu.

Vinarija Zorca 2Sa suprigom Mirjanom na terasi ispred vinarije odakle se pruža pogled na Lazarevac pa sve do Fruške gore

Danas se usred lepo sređenog vinograda na padini koja gleda na Lazarevac, a odatle dalje na Beograd i tanane obrise Fruške gore, izdiže vinska kuća Zora i vinarija Zorča, članica Udruženja vinara beogradskog rejona koji pretenduje na oznaku geografskog porekla. Lep i moderan objekat vinskog turizma sa predivnom degustacionom salom i terasom u skorije vreme biće obogaćen ukopanim vinskim podrumom i barik salom. U ovom trenutku Liber traminac, merlo Velika duša i kaberne Mali ratnik podsećaju na slavnu ratničku tradiciju i čine trio u portfoliju vinarije koji bukvalno čeka četvrtog i poslednjeg „Godoa“ da se priča zaokruži.

Kako je nastalo Udruženja beogradskih vinara

 

- U potrazi smo za četvrtom vinskom sortom i etiketom – otkriva mi ljubitelj istorije Zorča Jovanović. – Smederevka? Razmišljao o njoj jesam, ali mislim da mi ne odgovara. Nisam toliki poznavalac i nemam dovoljne površine u vinogradu da bih smeo da idem na autohtonu sortu iz koje bi jurio kvalitet. To mogu oni koji imaju dosta hektara poput Janka, koji dobar deo zasada može da izdvoji za eksperiment. Moram da igram na siguricu što znači da sadimo traminac konačno.

Vinarija Zorca 8

Zašto traminac? U potrazi za identitetom pored posađenih merloa, kabernea i šardonea, Zoran je lutao između tamjanike i nekih italijanskih sorti da bi na kraju uvideo kako traminca nema previše na tržištu a tehnološki može ispravno i dobro da se izvede do kraja čemu je dokaz i izvrsni Liber 2016. Sva vina iz poslednje berbe će odmah na tržište, uostalom ukupna proizvodnja je negde oko 1.200 litara.

- Sve bacam na tržište osim šardonea koji stiže tek ove godine. Sva su mi vina sveža, lagana, drugačija u okviru jedne sorte, onakva kakva zaista volim. Leži mi ta priča, em jer su mi vinogradi mladi, em što ne želim teška, komplikovana vina. Kovačević mi je tu skroz ok s njegovom logikom svežih vina i brze prodaje. Za deset godina možda i neko ozbiljnije vino napravim, ali zasad radim maceraciju maksimalno 8-9 dana. Bez obzira šta mi profesori i stručnjaci predlagali. Imali smo 2012. i naredne godine sjajna vina na devetom danu, a onda je došao tehnolog, promenio dužinu maceracije, produžio. I  vina su postala džemasta, teška, što mi se nije dopalo. Meni su na tom devetom danu bili sjajni i boja i voćnost, sve. Baš sam bio ponosan.

Vinarija Zorca 5

U elegantnom, jako dobrom, vrlo svežem i voćnom merlou Velika duša 2016 u kome su tanini lepi ali još pomalo zeleni, uživamo okruženi vinogradom na terasi sa predivnim pogledom. Iako tvrdi da još uvek uči, Zoran je svestan potencijala njegove vinske kuće i vina koja proizvodi. Ali i vinske nesreće koja ga nemilosrdno prati gotovo od osnivanja vinarije.

- Te 2013. godine, praktično prve kada smo radili vino, javim se supruzi koja je na poslu i kažem: „Popodne ti zakazujem berbu u vinogradu.“„ Kad to“, pita ona i „koliko to traje?“ Kažem, od 5 do 5 i 15! I zaista, napunili smo jednu košaricu za tih 15 minuta te ja i dalje čuvam tu jednu bocu vina. Zbilja, praktično tri godine nismo imali vino. Došla je loša 2014. godina kad sam zbog botritisa vinograd sasekao u glavu. Čitavu narednu se oporavljao, ali sačuvao sam ga.

Vinarija Zorca 6

U kišnoj godini, kad ništa nije valjalo, pokušao je Zoran da pravi i neka slatka vina, imao je čak i probu penušavca, ali nije mu uspelo. Kaže da nisu imali dobru saradnju sa tehnologom, a pritom su sva vina u Zorči bez upotrebe hemije. Konačno došla je poslednja berba. Kaberne i merlo su baš bili dobri, nijednog bolesnog zrna. Uz malo sreće...

- Mi smo vinogradarska porodica i dosta znamo. Ali moja je majka bukvalno spasla čitav prošlogodišnji rod. Došao sam mrtav umoran sa posla, a ona stoji, gleda nebo, kaže uzmi i prskaj grožđe. Naterala me da poprskam vinograd, i bukvalno ja završavam prskanje, kad kreće kiša. Sutradan opet kaže hajde samo proleti i prsni. I spase čitav rod, spas u 90. minutu!

Vinarija Zorca 9

A u delu za odležavanje vina koji je optočen granitom par buradi ali nema barika. Otkud takav animozitet kod nekog ko radi kaberne i merlo?

- Ne mislim da je barik nešto loše, ali meni jednostavno ne prija. Drvo kao sud za odležavanje je sasvim u redu, ali ne i barik. Možda zato što sam donekle odrastao na drvetu. Na Staroj planini u Pirotu i okolini, u Knjaževcu. Moj je otac bio profesor i bežao je od posla svaki vikend u vinograd. On je bežao od posla, a mi bi stradali od tog bežanja. Vinograda i drveta mi je bilo preko glave i mislio sam, nikad više. Ali od vinskih se gena jednostavno ne da pobeći...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama