Kameničanka 2012, Jelić

Kameničanka 2012, Jelić

Za one koji ne znaju sorta „kameničanka“ i tradicionalna autohtona srpska sorta „prokupac“ ili „rskavac“ nose znak jednakosti između sebe. Što ne mora biti 100% tačno, ali veruje se da je kameničanka „praizvor“ onoga što je prokupac danas u Srbiji.

U teorijski ispravnoj ali pomalo nasumičnoj intenciji novih i aktivnijih srpskih vinskih pregalaca da se to malo autohtonih sorti (koje nisu skroz zaboravljene) vrati u prvi plan i ponudi ostatku sveta, uz belu moravu, crveni prokupac zauzima vodeću ulogu. I dok se vinogradi prokupca sade na sve strane, a dičimo balkanskim šampionskim trofejem iz Sofije 2017. godine, skloni smo da smetnemo sa uma da je verovatno prvo zlato novijeg doba i u međunarodnoj konkurenciji, ponelo vino od ove sorte, 2010. godine u Pragu na nadmetanju Royal Wine Challenge.

Tad je Prokupac 2007 valjevske vinarije Jelić zajedno sa moravom doneo kući, u Srbiju zlato. Slovenski san o prokupcu koji će oduševiti beli svet, Milijan Jelić je pretočio i u vino Kameničanka 2012 koje nosi evidenti žig razvoja ideje u odnosu na prokupce iz berbe 2007. godine, koji su uprkos značajnom uspehu na vrelom crvenom vinskom tlu u Italiji gde je u Meranu 2009. godine osvojeno 85+ poena, ponegde ozbiljno nipodaštavani od strane pojedinih domaćih vinskih noseva.

DSC 0025Ovde odlezava kamenicanka...

Lako je pretpostaviti da je domaćem auditorijumu zasmetalo to što je Milijan Jelić od samog početka prokupac ustoličio u prilično visok cenovni razred. Današnjih desetak evra za vino Kameničanka 2012, izgledalo je sumanuto mnogo deceniju unazad kad su se domaći vinari kao krtice probijali na površinu vinskog tržišta s neba obasipanog pravom provalom oblaka francuskih, italijanskih, čileanskih, argentinskih, španskih, i drugih svetskih „obarača cena“. „Prljav veš“ u predimenzioniranju osrednjeg tela prokupca ili nedozrelih brašnjastih tanina, verovatno je bio deo trgovačko-somelijerske taktike da se proizvođač natera na drastično smanjenje cene jednog „osrednjeg“ domaćeg proizvoda. Srećom, vinar Milijan Jelić nije bio u prinudi da poklekne pred ovim maltene ucenama, a tek da se tad znalo da će pojedina srpska vina prebacivati 50 evra, kao danas, možda bi odgovorio još višim cenovnim razredom. Siguran u viziju sopstvenog puta, finansijski nezavisan, nastavio je u pravcu onoga što sad nudi Kameničanka 2012. Jer da nije, da li bi ovo vino „kiselio“ 30 meseci u bariku i još godinu ipo u inoxu? Pa tek onda u bocu?

Etiketa u kojoj pričamo flaširana je krajem 2016. godine i na neki način novitet je na tržištu. Preporučena je konzumacija na nekih 15-16 stepeni Celzijusa što je temperatura za početnike i najširi sloj povremenih konzumenata. Ali pravi doživljaj dogodiće se zbilja tek na sobnoj temperaturi pa čak i kad je to letnjih tridesetak podeoka na termometru. Jedino što zbilja preporučujemo pre nego zabijete nos u čašu je da vino dekantirate najmanje pola sata kako bi ubjektivno ušli u sve tajne Jelićeve kameničanke.

Danas, Kameničanka 2012 je slovenski san za somelijere. Prvi „njuh“ obara snagom i specifičnošću vrelih začinskih tonova što vam niko neće reći jer višnje ili crno voće zbilja dominiraju u kategoriji „prehlađenog“ vina kakav je ustaljeni opis vezan za ovu etiketu. Već je to dovoljno da inostranog poznavaoca vina izuje iz cipela i preporuči prokupac za drugi gutljaj. Telo kao da se razvija sa svakim višim stepenom, i tek tu na nepcu kreću da gospodare suptilna crna bobičasta voća i zrele amarone višnje. Peckajućih 14% alkohola u hladnom vinu, pretvaraju se u meko vezivno tkivo jako finih tanina u ovom zagrejanom, koji će ostati kao aftertaste u pamćenju. Možda su i na trenutak brašnjavi, ali to je onda najfinije brašno iz potočare, origin of Serbia. Iskreno, završnica nije najduža moguća, ali i tu se možemo deliti na one koji uživaju u samom „činu“ pijenja i one druge, kojima je draža cigareta „posle“.

I da ne zaboravimo, jako je bitno iz kakve čaše ovu kameničanku pijete. Idealna joj je ona oblika za sortu pino noar, jer mnogi se slažu, prokupac je po strukturi ipak nežan i sličan pinou. A zna se šta je pino, kao i to da se plavac mali slobodno iz plastične čaše može piti. Šta to znači? Zaključite sami...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama