Odmeravanje svetskih vinskih noseva

Odmeravanje svetskih vinskih noseva

Da li je sve što smo znali o vinu (i smeli smo da pitamo) u stvari pogrešno?
Dođu ti „šatro“ vinski stručnjaci, ocenjivači, uzmu vina, mućkaju malo, mrmljaju nešto, zapisuju i na kraju objave koliko prema njihovom sudu vredi neko vino. I to je to, pa ti vidi vinaru, pa se puši od muke. A i ti kupcu, vidi šta ćeš da kupuješ. Da li hoćeš tako neuk da biraš neki vinski otrov po lepoj etiketi, ili po niskoj ili po visokoj ceni? Zar nije bolje da umesto toga lepo upitaš čuvenog vinskog sudiju: šta valja brate?

e9a2ad22a1e30585e49cd821fa258f04 L

Cenjeno mišljenje cenjenog vinskog nosa najčešće je na boci istaknuto okruglastom nalepnicom upečatljive boje: zlato, srebro, bronza , žuto, plavo, tamno zeleno ili crno. Stiker pokazuje broj poena (naravno - respektabilni) ili važno svetsko ocenjivanje sa koga vino nosi ovo odlikovanje. To uglavnom služi da „klackalicu“ pažnje dovede u balans, a možda i malo nagne na stranu odlikovanog vina u oštroj konkurenciji etiketa na jako dugim i bogatim policama megatrgovina. Gde je pravo čudo istaći se u gomili, stotinama pa i hiljadama boca.

Jer ako zastanete i pogledate na takvu duuugu policu sa vinima, gotovo je sigurno da ćete, makar nenamerno, usmeriti pažnju na vina pristupačnih cena. Okruglasta nalepnica će vas iz te kategorije zasigurno nazvati tanki glasićem „kupi me, ja sam bolja od ovih“, a možda i privući da u potrazi za njenim sjajem zavirite u neke cenovno više razrede. Što i nije zgore za širenje sopstvene palete ukusa i opšti razvoj vinske kulture. Ali, da li i u tom slučaju postoji dosta ozbiljno preračunavanje?

 000003399 S4C2118

Naime, šta zapravo garantuje visoka ocena vinskog nosa? Svi smo (ili nismo) čuli za Džejmsa Saklinga, Roberta Parkera, Džensis Robinson, najslavnije stručnjake i procenitelje u sferi vina. No, njihove ocene ćete retko sresti u domaćim prodavnicama, jer čim dospeju na etiketu boce, ta vina uglavnom postaju preskupa za srpskog vinoljupca. Te ocene koje se mogu naći u poznatim svetskim vinskim magazinima umnogome diriguju globalnim tržištem, ali kome tačno verovati jer, da li se najbolje etikete iz Bordoa, Burgundije ikada šalju na ova nadmetanja ili daju na ocenjivanje raznoraznim „privatnim“ vinskim nosevima? Najveća međunarodna ocenjivanja na koja i naši vinari u želji da prigrabe delić svetskog (ali i domaćeg) tržišta šalju vina, diče se velikim brojem sudija koji poseduju rang Master of Wine (MW) ili Master Sommelier (MS). Obe škole su veoma ozbiljne, skupe i dugo traju a završni ispit malo njih položi. Pa, da li su bolji nosevi vinoljubaca koji radi znanja i prestiža teže tituli MW, ili somelijera profesionalaca koji prefiksom MS potvrđuju da su na svetskom vrhu, pokušalo je nedavno da dokaže jedno zanimljivo nadmetanje u Londonu. I to baš u onom najzanimljivijem za vinara (tj prodaju) konceptu, uparivanja vina i hrane, jer najviše se vina kupuje baš za trpezu, ili u restoranu, zar ne?

18ixhf20vjz8ojpg

Sistem nadmetanja postavio je šef i vlasnik jednog londonskog restorana sa Mišlenovom zvezdicom, osmislivši tri razna menija u tri razne kategorije koja su takmičari trebali da upare sa nekim australijskim vinom, a publika bi potom odlučila ko je uradio bolju stvar. U kategoriji „savremenog britanskog jela“ gde je jedan od sledova recimo bio kiselkasti losos u kremu sa makaronima obojenim kavijarom i još ribljih jaja uz to, MS Klement Roberts je sa 2:1 pobedio MW protivnicu Natašu Hjudžis, ali treba primetiti da su pobede odnele uvek skuplje etikete.

U nadmetanju u kategoriji azijske kuhinje pobeda je istim rezultatom pripala somelijerima (i skupljim vinima), a vina je trebalo uskladiti sa ukusima i aromama sirove ribe, čilija, korijandera, limete...

rbg00h7rqobop02crutw

Konačno, jedinu pobedu za MW ekipu, izvojevala je u kategoriji tradicionalne hrane, stekova i morskih specijaliteta, čuvena MW Džo Ejhern protiv takođe slavnog somelijera MS Ise Bola, ali su ovog puta jeftinija vina pobedila sa 2:1.

Šta zaključiti iz svega navedenog? Pa, da cena vina ne garantuje pobedu, što pogotovo nema uticaja na našim prostorima gde u kućnoj varijanti uz hranu uvek ide najbolje ono najjeftinije vino koje vam „ne smeta“ i za koje sa ubeđenjem tvrdite da vam se baš dopada.

the fine art of wine tasting

Jasno je pritom da ista merila ne važe u globalnom društvu, u najširim socijalnim slojevima, i onim koji mogu da posvete vreme i novac biranju „prave“ etikete. Za tu drugu grupu važi konstatacija izvesne vinske sutkinje Helen MekGin koja tvrdi: „Medalje su odličan vodič u prodavnici, ali postoji i druga logika. U vinu koje staje recimo pet funti, uračunate su akcize, PDV, transport, pakovanje, trgovačka marža, koji staju ukupno 4,5 funti. Realna cena tog vina je znači samo pola funte, što znači da je njegova prava vrednost dve-tri čokoladne bananice. Uložite samo funtu više u svoju bocu, dobićete trostruko vrednije vino! Funta više i vino već postaje zanimljivo, a još dodatne tri-četiri, učiniće ga baš uzbudljivim..."

nosevi

Naravno, zna se koliko koštaju vina koja se masovno kupuju u Srbiji, ali kad uporedite vina višeg cenovnog razreda na našim policama i utvrdite kako čuvena svetska etiketa staje i pet evra manje od pojedine premijum domaće, odmeravanje finansija mora prestati. Ukoliko vam nisu dovoljni nacionalni interesi, onda postanite vinski sudija, makar za sopstvene potrebe, a za svakodnevnu konzumaciju vina uz hranu, jasno vam je šta činiti. Nikakvi svetski nosevi i medalje vam nisu potrebne.

Robert Parker:
Nos od milion dolara

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama