Igrali se konji vrani

Igrali se konji vrani

Dokazano je, vranac je autohtona crnogorska sorta, ali se zato najjači vranci ponosno igraju na tlu Makedonije. No i druge sorte sa ovog tla dostižu u crvenim vinima enormni stepen ekstrakta, snage, ali i vrhunsku eleganciju.

Jedan takav, visokoalkoholni, ali ples najvišeg kvaliteta prikazan je krajem 2017. godine u Skoplju, na salonu vina Vinodonija. Dve vrhunske vinarije Chateau Kamnik i Stobi iznele su na svetlo dana svoje adute od kojih je prisutnima zastao dah. Ili bolje reći, u kojima su bez daha uživali...

kamnik4

Stobi, vranac sa paunovim repom

 Mlada, ali vinarija koja se velikom brzinom razvija i osvaja svetska tržišta. Predivan objekat u istorijskom središtu drevne kulture koja je pauna držala kao svoj zaštitini znak, baš kao što to rade danas u vinariji Stobi koja čitavu proizvodnju zasniva na sopstvenom grožđu, i koja se ne boji da istovremeno nastupi sa vinima najniže cene ali i specijalnom Private Reserve linijom najvažnijih vinskih aduta.

Ipak, francuski đak, prvi enolog i tehnički direktor vinarije Andon Krstevski, odlučio se da predstavi ono što nikad dotad nije predstavljeno: prvu vertikalu premijum vina ove vinarije. Znači, stoprocentni vranac Veritas koji je odležavao 18 do 24 meseca u drvetu i za koji grožđe, od samog nastanka vinarije dolazi sa dva lokaliteta, Aerodrom i Ramnište. Baš iz razloga da bolje razumemo značaj pojedinih berbi za stil vina, probali smo ih nekako izmešano. Prvo najnovija berba 2015, potom 2013, pa najstarija etiketa 2009, onda 2011, i konačno posebno najavljena berba 2012 namerno ostavljena za kraj.

stobi 1Andon Krstevski: „Vranac ni posle pet godina u bariku ne posustaje!“

Za početak smo čuli par zanimljivih informacija kao što je ona da u Stobi vinogradima uspeva čak 18 sorti grožđa od kojih je 65 procenata crvenih, a vranac sa 43 procenta i rkaciteli sa osam, zauzimaju više od polovine vinogradarskog portfolia. Slede merlo i rizling, dok temjanika i prokupec zajedno zauzimaju svega nešto više od jednog procenta vinograda smeštenih u Tikveškom regionu koga mnogi smatraju najsuvljim i najboljim od četiri u Makedoniji. To je razlog što se ovde vinogradi na ukupno 550 hektara prskaju svega 4-5 puta godišnje za razliku od prosečnih 15 zaštitinih prskanja u zapadnom vinogradarskom svetu, napominje Krstevski. Objašnjava i cenovne razlike u tri kvalitativne grupe Stobi proizvoda gde se svake godine proizvede oko 4,5 miliona boca: grožđe je isto, ali se na pojedinim parcelama ostavlja preko 13 tona grožđa po hektaru. U srednju kategoriju ide prinos od 10 do 13 tona, dok se za najbolja vina vrši redukcija ploda ispod deset tona, a najčešće to bude svega 4-5 tona grožđa koje ima daleko veći ekstrakt što je izrazito primetno u Private Reserve liniji.

nagrade stobi00163
Iako je vinarija mlada, spisak medalja sa najvećih svetskih takmičenja jedva stane na veliku tablu, a Vranac Veritas ne propušta da se okiti priznanjima!

Vranec Veritas 2015, prvo anprimer probamo najsvežije vino iz tridesetogodišnjeg vinograda Ramnište blizu same vinarije. Sa ove mikrolokacije dobijeno je koncentrovano tamno vino sa 14,54% alkohola koje će tek početkom 2018. godine na tržište. Odležalo je 18 meseci u francuskom i slavonskom hrastu a nudi crne šumske bobice, zrele trešnje i šljive sa blagim karamel notama. Zaokruženo vino, blagih tanina i nešto izraženije kiseline, jako sveže u završnici. Ovo je vino jasan primer kako grožđe sorte vranac dohvati visoke vrednosti šećera ne izgubivši ni malo od neophodne kiseline.

Vranec Veritas 2013 - probamo sirovinu koja dolazi iz dva vinograda, Ramnište i Aerodrom, koji su jako različiti jer prvi čuva visoke kiseline a drugi dodaje koncentrat. Ovo je jedna od boljih berbi, a vino odležava kompletno u slavonskom hrastu koji sjajno podržava ovu sortu. Vino je kompleksno na nosu, i nudi začinske note i mnogo zrele trešnje. Uz 14,1 % fino uklopljenog alkohola završnicu krase lepe note iz drveta, kokos i vanila a sve zaokruži aroma zelenog čaja i naprstak bibera.

Vranec Veritas 2009 je berba iz godine kad je osnovana vinarija. Vinograd star 24 godine na poziciji Aerodrom dao je vino sa 13,5% alkohola. Odmah se osete naleti kafe i karamela, najverovatnije iz prvi put upotrebljenog slavonskog hrasta gde u bačvama vino odležava 18 meseci. Odmah zatim kreće voćna promenada na nosu: višnje, crne trešnje, dok na nepcu vlada ta zrela trešnja uz biber, čaj, mameći stalno na novi gutljaj. Lepi tanini, jož živahan ali ukroćen vranac na kraju oduševljava šumskim voćem u dugoj završnici. Sudeći po svemu ovo vino koje dosta podseća na toskanska vina, posle osam godina još nije krenulo silaznom putanjom.

stobi4

Vranec Veritas 2011 - za razliku od prethodnih ovo je vino jako voćno. Nakon dve godine u velikim slavonskim bačvama, sirovina sa Aerodroma i Ramništa nosi hrabro 14,42 procenta alkohola dokazujući da je to bila možda najbolja berba u poslednjoj dekadi, a vranac da sasvim ravnopravno stoji uz najpoznatije internacionalne sorte poput kabernea, širaza, merloa. Vino je izuzetno sveže, moćno, preovlađuje borovnica sa jasnim naznakama kafe posle kojih slede naleti likera od vanile, crne šljive, pa i blaga naznaka drena.

Vranec Veritas 2012 je specifičan, masivan vranac koji se već ovenčao zlatnom medaljom u Sloveniji iako još nije pušten na tržište. Zvuči neverovatno ali on odležava 58 meseci u američkom bariku i praktično predstavlja eksperiment dugog uticaja drveta na vranac koji se deklariše sa čak 14,8 procenata alkohola. Grožđe je takođe miks sa dve vinogradarske pozicije a na nosu je jasna slika: kokos, vanila, banana pa čak i note viskija dok će na nepcu preovladati prepoznatljiva zrela trešnja, šljiva uz dodatak slatkog korena. Harmonično, veoma kompleksno, uglađeno, ovo je vino zbilja drugačije od svih i dokaz da vranac može dugo da odležava u drvetu.

Ova prva Stobi vertikala u istoriji vinarije eksplicitno je dokazala kako u svega nekoliko godina u samo jednoj sorti svako može pronaći vino upravo za sebe. Naravno, kad je u vinariji sve maksimalno ispoštovano i kad je reč o zaokruženim, user friendly vinima klase kakav je Vranac Veritas.

kamnik

Vinska arhiva Chateau Kamnik

Takozvana boutique vinarija koja je odavno međunarodnim uspesima i veličinom prevazišla tu odrednicu, krajem 2017. godine bukvalno je začarala regionalnu scenu svojim ekstraktivno-bombastičnim vinima. Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skoplje, imali su priliku da zavire u arhivu koja ne zna za medalju slabijeg sjaja od zlatnog.

Za razliku od vinarije Stobi koja se opredelila za sortu vranac, radionica koju je vodio čuveni makedonski enolog i profesor Goran Milanov sa koleginicom Sandrom Georgievskom, bila je poligon na kome se internacionalna sorta merlo pokazala u veličanstvenom sjaju koji možda nije u potpunosti jasan samo onima koji iz nekog razloga žele da vina Bordoa zauvek nose titulu najboljih.

kamnik1Goran Milanov, čovek koji je uveo 200% barrique na Balkan

Vinarija Chateau Kamnik, sve zajedno sa vinogradima smeštena bukvalno u prestonici Makedonije, postoji od 2004. godine i zato je bilo izuzetno zadovoljstvo probati Merlot Single Vineyard 2005 kao i pet njegovih naslednika. Zbog čega je ovaj merlo koji se dobija od dva razna klona sa 1,2 hektara poseban, objasnio je Milanov. Za merlo se u Bordou ostavlja prinos i do 10 tona grožđa po hektaru, a za ovaj Kamnikov je ograničen na polovinu tog iznosa. Vino sazreva od 18 do 33 meseca u francuskom i američkom bariku, a ovog puta smo imali retku priliku da probamo čak i dve specijalne godine, 2008. i 2012. koje su urađene kao nešto kasnije berbe.

Merlot Single Vineyard 2005 je već na svom prvom pojavljivanju osvojio zlato u Novom Sadu. Ova rezerva odležavala je 28 meseci u novom drvetu i ima 15,4 procenata alkohola, a urađeno je samo 600 boca. Neverovatno živo vino i svakom pogledu, ni traga od tercijarnih nota ni uticaja drveta, samo karakteristično voće koje oduševljava. Vino u top formi posle dvanaest godina!

Merlot Single Vineyard Reserva 2009 osvojio je zlato na Citadelles du Vin u Francuskoj. Godina je bila veoma topla i dobra kako za kaberne, tako i za merlo koji je odležao dve godine u bariku. Nosi 14,7% alkohola i nudi voćno - čokoladnu bombu na ukusu sa jakim ali lepo odrađenim taninima, i jako zrelim višnjama, marelama u završnici.

kamnik3

Merlot Single Vineyard 2010 je vino sa 14,5% alkohola i bilo je proglašeno vinom godine 2013. na BIWC u Sofiji gde je uz Grand Trophy nazvano „Sasikaja sa Balkana“! Njegove herbalne, pirazinske note i začini oduševili su čitav region od Triglava do Đevđelije.

Merlot Single Vineyard 2013 je proveo dve godine u bariku a njegovih 15% alkohola bukvalno se ne osećaju. Zlato iz Londona sa IWC samo je potvrdilo kvalitet ovog vina kojim dominira svežina i određena slast, sladak koren, meki i lepi tanini. Jedno jako elegantno vino sa uplivima kapućina i vanile, previ tečni desert.

Merlot Single Vineyard 2014, zbilja je čudo da vino iz katastrofalne 2014. godine, kad nije rađena nijedna druga sorta osim merloa, osvoji neku medalju, ali ovome je uspelo i to na ovogodišnjem Concours Mondial de Bruxelles. Iznelo je 15% alkohola i odležalo 20 meseci u drvetu, a preovlađujuća aroma na nosu i nepcu je kapućino.

Merlot Single Vineyard 2015 uz „samo“ 14,5% alkohola nosi zapravo ogroman potencijal. Posle 20 meseci u novom bariku prepuno je voća, finih kiselina, tanini još uvek štipaju ali veoma sočno i ljubavno, dok u aromatskom delu vrlo intenzivno dominiraju sladak koren i čokolada. Apsolutno jedan uzbudljivi seksi vinski desert.

kamnik5

Signature Grand Reserva 2008 spada u najtežu vinsku artiljeriju što odmah daje na znanje metalna etiketa. Sa 16,1% alkohola izvučenog iz dehidriranog zrna koje se prosušilo na stablu loze dobijen je vrhunski koncetrat materije, aroma i ukusa. Vino spada u kategoriju 200% barik pošto je posle 12 meseci odležavanja presuto u potpuno nove barik buriće gde odležava još 28 meseci i što enormno podiže cenu vina. To se u svetu radi samo još sa sortom malbek. Konačno, uz visok šećer dobro se oseća i očuvana kiselina, harmoničnost je besprekorna, vino je jako voćno i sočno a taninska struktura masivna ali uglađena. Cena ovog vina u svetu je i do 200 dolara.

Signature Grand Reserva 2012. Oni koji su bili ubeđeni da su nešto sa prethodnim vinom probali, verovatno su bili šokirani ovim izdanjem sa 17,3% procenata alkohola koji i dalje nigde ne štrči i u ustima se ne oseća. Za posle, ne garantujem. Šampion na mnogim nadmetanjima, zlatno iz Beča, ovo vino nudi divne arome ličija, puno pretežno crnog voća, ćađi, cimeta, džema, griotte bombona. Gotovo sve što zamislite od ukusa, ostvariće vam se u ovoj rajskoj kapljici.

Zaključak? Berba 2012 se očigledno pozlatila vrhunskim makedonskim vinarima. A na kraju ove demostracije vinske sile, samo je jedno pitanje ostalo: može li jedno hladno pivo? Čisto da se vratite u realan život...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama