Naznake velike godine

Naznake velike godine

Kada anprimer degustacija vina iz praktično tek isceđenog grožđa oduševi, to je velika stvar. A kad na toj istoj degustaciji saznate od vinara kako je to prva berba mladih vinograda koja bi tebala da da neki određeni kvalitet, čitava stvar još ozbiljnije zvuči.

No kad vam kažemo da se ovde zapravo radi o mladoj vinariji Virtus odlikovanoj sa najviše najsjajnijih internacionalnih vinskih odličja protekle godine, onda se slobodno može govoriti o potpuno novoj stepenici na usponu kvaliteta srpskog vinarstva, ali i najavi jedne fantastične berbe.

virus 2Dejan Stanković, jedan od vlasnika vinarije Virtus

Vinarija Virus priredila je tokom radionice na Beogradskom salonu vina, nesvakidašnje iskustvo prepunoj sali. Performans uparivanja hrane i vina iz najnovije berbe, od čega je svako degustirano vino ponuđeno u dve varijante, iz inoksa ali i iz drveta, virtuozno je izveo najbolji srpski somelijer Vuk Vulović uz stručnu pomoć tehnologa vinarije Milorada Halavanju. Iznošenje ovako mladih i nezavršenih vina izuzetna je hrabrost ali i jedinstvena prilika da se shvati i razume značaj teroara pogotovo u zahtevnoj godini kakva je bila 2017.

virus 4Milorad Halavanja, tehnolog vinarije Virtus

- Naši su vinogradi konačno potpuno sazreli i dobili smo iz njih nešto zbog čega smo se ovde skupili - objasnio je Dejan Stanković, jedan od vlasnika vinarije na početku sesije. - Strpljivo smo čekali jer su oni iz godine u godinu sve bolji, stasavali smo zajedno trudeći se da izbegnemo greške koje smo ranije pravili. Konačno, toliko smo napredovali u obradi vinograda da nismo imali nijedan kiks i  mogu slobodno da kažem: godina nije bila idealna, ali je svakako najbolja do sada.

virtus 8 dejan zivkoski i vuk vuleticDejan Živkoski, predsednik SERSA i Vuk Vuletić, najbolji somelijer Srbije za 2017. godinu

Već prvi sled izazvao je uzbuđenje. U čašama je mutni Pinot Grigio 2017 sipan iz boca koje naravno nemaju etiketu i neće je imati još dugo. Pred nama su dve čaše sa radnom verzijom griđa, jedna direktno iz tanka, druga još uvek na talogu, iz bureta od 500 litara, od srpskog hrasta. Oba vina su izuzetna na nosu i glatko bi mogla da se piju kao gotova, a uparena su uz gambora u sosu. Mali slasan zalogaj gde se struktura mesa gambora posebno dobro slaže uz barikirani pino.

- Pošto je pino griđo, uz prokupac, jedna od najzahtevnijih sorti u našem vinogradu koja brzo nakupi šećer a gubi kiseline, u Virtusu je beremo u dve etape. Prva dosta ranije radi očuvanja kiselina, a druga kasnije radi aroma. Inače, mi uvek jedan deo vina ostavimo na talogu kako bi mogli kasnije da eksperimentišemo - objašnjava Halavanja.

vina virtus

- A ja verujem da je upravo griđo uz roze najspremnije vino za piće u ovom trenutku - dodaje Vuk Vuletić uz činjenicu da u inox verziji ima oko 5,5 grama šećera što daje veću moć za uparivanje sa hranom. Kao i da vino iz drveta zbog malolaktike podseća na šardone sa karakterističnim notama dinje, zove, tropskog voća, manga. Idealan hit za naredno leto kad će ovaj Pinot Grigio i izaći na tržište, ali tek nakon što budu dva vina pomešana. Upravo iz tog razloga publici se sugeriše da petnaestak procenata barikiranog uzorka dodaju u ono iz tanka. Rezultat kupažiranja - sjajan!

- Pino iz inoksa ima malo karakteristične gorčine koju ublažimo barikiranim vinom - objašnjava Halavanja - a radimo ga u srpskom drvetu koje brže i više od francuskog daje punoću i zaokruženost.

Zato je sovinjon blan iz francuskog barika, a drvo se daleko manje oseća jer je potrebno više vremena da se integriše. Za sovinjon tvrde da imaju jako dobru severoistočnu ekspoziciju, pogotovo za vrlo tople i neprijatne godine za ovu sortu kojoj ne prija previše sunca. Grožđe za ovo vino koje u šali zovu „Barbika iz francuskog barika“ takođe je brano u dve etape, a dosta se razlikuje od ranijih sovinjona iz Virtusa. Ovaj je pun aroma tropskog voća, dosta mineralan, sa divnim kiselinama ali bez onih zelenih nota kojima stilski teže trenutni sovinjoni u Srbiji.

virtus 8

- Želimo da budemo drugačiji od trendova i verujemo da publika to prepoznaje. Ovo nije stil Novog Zelanda i sovinjon koji će vam lupiti šamar kad ga pomirišete. Sa svojih 13 procenata alkohola je veoma elegantno i mineralno vino koje nismo hteli da ugušimo vanilom iz američkog hrasta, a burad su korišćena već tri ili četiri puta i i dalje daju odlične rezultate -  jasan je Halavanja.

Barikirana verzija se ne razlikuje onoliko koliko je to slučaj kod pino griđa, baš zato što se drvo sporije inkorporira, pa će ovo vino ležati na talogu punih devet meseci. Konačno, intrigantni sovinjon uparen je sa ne prejakim kozjim sirom i sa malo mirođije, te aćeto kreme sa strane...

- Uzmite i malo hleba da ublažite aromu zrelog kozjeg sira - predlaže Vuletić. - Osetite prijatne arome matičnjaka, kiselinu na jeziku od limunove korice, tropiku, a mirođija ionako lepršavom vinu daje dodatni polet.

virus 3

Peta i šesta čaša pune se opet iz neetiketiranih boca. Već prepoznati i čuveni Gewurtz Traminer ili mirisni traminac iz koga prosto kuljaju prijatni začini, u barikiranoj verziji delom je iz bureta od akacije, a ostatak iz francuskog hrasta. Kako  bi dokazali moć ove sorte, Vuk je vino sa nešto više od 13,5 procenata alkohola upario sa začinjenom azijskom kuhinjom. Prolećne rolnice u kojima ima i luka, i šargarepe, i tikvica, sa malo gambora radi teksture. A umesto čili sosa, krema od aćeta i brusnice, malo radi slasti, malo radi kiseline.

- Ovo smo vino mogli jako lepo da uparimo i sa guščijom džigericom jer može da isprati njenu teksturu, ali meni je draže da to uradimo sa jelima Novog sveta. Odlične su te slatko-kisele ili slatko-ljutkaste kombinacije. Kad pomešate vina iz ove dve čaše dobićete zapravo finalni proizvod koji će se naći u prodaji. Taj dominantni ratluk od ruže, divni muskatni miris i ne previše gorčine u završnici prepunoj belog cveća.

virus 5

U barikiranom vinu osetno je i malo belog bibera u aftertejstu a Dejan Živkoski, predsednik SERSA primećuje kako je inox varijanta njegov favorit zbog fenomenalnih kiselina za gevirctraminac, dok mu je ovaj barikirani isuviše smiren.

Za kraj u čaše ide roze, kupaža gde je najveći deo prokupca (70%) sa malo marselana i kabernea, jedino vino iz berbe 2017. koje ima etiketu i već se nalazi na tržištu.

- Do sad smo roze radili od prokupca i kabernea, ali je teško te dve sorte uhvatiti u pravom momentu i napraviti dobar roze. Dodali smo marselana za malo slasti, dodatne punoće, ozbiljnosti koja se oseti. Iako je ovo svejedno veoma mlado vino potpuno je spremno za tržište - tvrdi Halavanja uz opšte odobravanje.

- Boje vina se u opisivanju retko kad dotaknemo ali ovo vino ima jako zanimljiv karakterističan ljubičasti prizvuk - naglašava najbolji somelijer Srbije. - Boja jeste svetla, u losos zoni je ili starog bakra sa specijalnim odbljeskom... Kada mi somelijeri pričamo o izgledu vina, imamo taj neki izraz tipa „zvezdani odsjaj“ koji ovde najviše priliči.

virus 7

Roze je veoma pitak, gladak, na granici je da bude polusuv, a dominira miris višnje, jagode. „Miris vina“, uzvikujuje neko. Na prvi dodir oseti se karakteristični ujed za jezik koji očara i privuče pažnju, potom usledi čista vinska elegancija. Uz njega je poslužena ćuretina sa sosom od višnje, gde su se kiseline i slasti savršeno prožimale sa onima iz vina.

Generalni utisak je da smo probali izuzetna vina, ne samo u ovoj fazi sazrevanja, već uopšteno govoreći iz vinarije od koje sa sigurnošću treba iščekivati sjajne uspehe, a svako novo vino ili berbu dočekati sa nestrpljenjem. Uživanje u gastronomskim specijalitetima koji su istakli vina bilo je dodatni bonus,a raspoloženje na visini i puno optimizma, pogotovo uz pozdravne reči Dejana Stankovića na rastanku:

- Ovo je bila naša peta berba, stablo loze je zadebljalo i konačno znamo šta možemo da očekujemo od grožđa. Veoma smo zadovoljni poslednjom berbom i baš zato smo organizovali ovu degustaciju, i očekivao sam možda i neko otrežnjenje, da nas makar malo pokudite, ali vidim da od toga nema ništa.

Vertikala u Moskvi

 Kada jedna vinarija postoji tek pet godina teško je napraviti vertikalu nekog vina, ipak Virtus je to nedavno ostvario u Moskvi sa ruskim somelijerima i blogerima, a u čašama se našao njihov prokupac od berbi 2013 do 2017.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama