Vino i teroar u prvom planu

Vino i teroar u prvom planu

Naziv Petrus mogao bi biti taličan i za srpsko vinarstvo. Naime, u Paraćinu je održan šesti Salon vina uz ocenjivanje etiketa od autohtonih i novonastalih sorti u hotelu s ovim imenom, a evidentan je bio dodatni iskorak u kvalitetu u odnosu na prethodnu manifestaciju.

Sve je funkcionisalo gotovo besprekorno. Besplatan ulaz, čaše koje su se iznajmljivale samo za 100 dinara, a mogle su se kupiti zaista raritetne i na visokoj nozi za 200 dinara, pa ko voli... Jedinstvena novost bila je i mogućnost biranja manje, veće, dublje, uske, razne čaše, naravno, ko bi se setio da traži.

Oko šezdeset izlagača, među njima gotovo svi ovdašnji najeminentniji, smešteni su geografski gledano, pa je od ulaska posetilac mogao da uživa u vinima Negotinske krajine, Župe, Levača, okoline Niša, a bilo je i Šumadinaca, za razliku od Beowine sajma. Na ulasku u poseban prostrani deo namenjen Vojvodini stajali su vinski industrijski giganti, dok je ostatak prostora posvećen malim, lokalnim vinarijama i ponekom inostranom gostu.

guzva

Vešto raspoređeni proizvođači sira nakon svakih nekoliko vinara, brdo slasnih i hrskavih grickalica na izvolte, a bogami i povremeni prolasci sitnog ali zanimljivog posluženja, brinuli su se za mentalno zdravlje posetilaca, pa ne čudi da onih što pod teretom maligana bauljaju gotovo da nije ni bilo. Ili ih nismo primetili. Možda je tome pomogao i solidan meni u hotelskom restoranu gde se za nekih 300-400 dinara mogao pazariti kvalitetan obrok sa sve desertom.

Ipak, uz sve bolja vina i evidentan napredak u razvoju vinske kulture posetilaca, od kojih je veliki broj pokazao interesovanje i razumevanje čak i sofisticiranijih etiketa, čini se da je za ovako pozitivan komentar najviše zaslužan organizator koji je za razliku od lane uspeo da odglavi velika harmonika vrata i time oslobodi jedan lepi široki prostor u kome su sad bili smešteni inače najbrojniji izlagači iz Vojvodine.

lastar

Nova prostorna celina, dobro osvetljenje, neobična pojava na domaćim festivalima da ozbiljna navala ljubitelja vina kreće maltene od samog otvaranja, pa onda nenametljiv nastup brojnih vinskih viteških redova, sve su to bili plusevi gde čak ni relativan manjak kibli i još par sitnica nisu mogli da umanje dobar utisak Salona.

Naravno, bilo je i mnogo toga da se proba: od belog prokupca iz Milanovog podruma, perfektnog Todorovićevog Italijanskog rizlinga 2010 koji se svojevremeno prodavao po 60 dinara litar (!) a sada ga nažalost ima jos samo malo, blistavih premijera poput Quet Pinot Noir 2016 iz inoksa, pa do originalne, sočne i voćne bugarske Gamze.

Matalj, Temet, Lastar (na čijem štandu je bilo najviše ispijenih boca a otvoren je čak i barikirani šardone Triangl), pa Ivanović sa svojim ½, i ¾ etiketama, savršeni dizajn ali i vredna sadržina župske vinarije Yotta, lepo slatko vino od sorte petra novosadskog fakulteta koje ove godine nije osvojilo veliko zlato....

alex delarge

- Meni je najbolji onaj Experiment prokupac od Čokota, a odmah zatim italijanski rizling Alex DeLarge od Patkovog vinograda – izjavi čiča od osamdeset i nešto nakon što je bez vidljivih problema probao na svakom štandu ponešto.

A ko je bio najbolji na ocenjivanju vina?

- Imali smo veliko zlato za Neoplantu Šijački, sa 92,33 poena, čak bod ipo više nego lane, i još dve sjajne tamjanike – nabacuje profesor Puškaš, član žirija.

Bilo je tu još jedno veliko zlato, za tamjaniku iz vinarije Mali podrum deda Đorđa iz Drenovca i vlasnika vinarije koji reče da mu je vino samo hobi, te još pregršt zlata i srebra, ali i mogućnosti da uživate u vinima Kovačevića, Despotike, Dajića, Spasića, Izbe, brojnih novih i potencijalnih favorita poput Trilogije, Veličkovića... Ali i otkrijete boliglava premijere kakav je herbalni Pinot Blanc ili savršena tamjanika iz najnovije berbe vinarije Rašković, ili jednostavno saznate krajnje zanimljive priče, kao na primer tu da je vinarija manastira Koporin, koja je ovde ponudila dobar merlo, italijanski rizling, kaberne i tamjaniku, praktično sva svoja vina iz prošle i pretprošle berbe prodala đuture – Kinezima!

viteyovi

I tako, u dobrom raspoloženju gužva stade da se razilazi nekih sat vremena pre oficijelnog zatvaranja, pa i pojedini proizvođači pokupiše rolapove, nešto preostalog vina i krenuše kući sa ubeđenjem da će se vratiti dogodine.

Salon je opravdao pa i prevazišao očekivanja, potvrdio da je neophodan na ovoj geografskoj širini i dužini, da naočigled svih nas na ovim prostorima iz dana u dan nastaje jedna prava vinska Terra Balkanika, kako se zove jedna od prikazanih etiketa.

Vina iz stare kuće

antrfile

Jedno od zlata osvojila je tamjanika iz nultog roda Podruma Kratina, koju za stolom punom pehara predstavljaju dve sestre – Branka, koja će uskoro diplomirati na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, i Danka, ekonomista. Obe su, kažu, spremne da preuzmu vinariju njihovog oca Slobodana Todorovića iz Sićeva u skoroj budućnosti. Inače, tu vinariju otac je pokrenuo 2008. godine, kad je ostao bez posla nakon privatizacije preduzeća u kojem je radio, i od tad sa dva hektara vinograda ubire mesečni prihod. Uz italijanski rizling, sovinjon, merlo, od ove godine kreću tamjanika i kaberne sovinjon. Tamjanici je tek druga godina, a vino je ekstremno puno i ekstraktno, bogato, raskošno. Istina, Slobodan kaže da je sa 1300 čokota dobio ukupno 20 kila grožđa. Premalo za prodaju, dovoljno za zlato.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama