Vina u dvorskom vrtu

Vina u dvorskom vrtu

Beli dvor na Dedinju nedavno je ponovo bio meta okupljanja pojedinih srpskih vinara na jednoj od sad već tradicionalnih vrtnih zabava krajem leta. Pošao sam put prestižnog zdanja srpske istorije i tradicije očekujući da provedem prijatno popodne, ali bez ikakvih vinskih očekivanja znajući  da se ovaj put ne predstavljaju udruženja poput vinara iz Šumadije ili Beogradskog rejona što je ranije bio slučaj.

Uostalom nije bilo ni princa Aleksandra Karađorđevića, samo brojni raspoloženi ljudi, u paru ili sa decom kako zadivljeno lutaju raskošnim dvorana. Ali vinskih uzbuđenja u okruženju vrhunskih sireva, tartufara, kraft piva i ostalih delikatesa, ovog popodneva ipak nije nedostajalo.

Očigledan dokaz vinske evolucije u Srbiji su lica koja nismo imali često priliku da srećemo, nove ili manje poznate vinarije, kao i one koje se kvalitetom i novitetima uporno trude da privuku pažnju. I sve češće uspevaju.

Tako je Dragan Zarić, „tajanstveni“ fruškogorski vinar i filmski scenograf sa boravištem u Kanadi predstavio svoj Pinot Noir kome je već određena cena od 100 eura uz datum izlaska na tržište - „ne pre 2023. godine!“. Zato je doneo druge očaravajuće crvene, roze i bele etikete i armanjak koji sam proizvodi i koji košta dva ipo puta više od ovog pinoa ali neće ni biti za prodaju. No armanjak jeste za totalni hedonistički doživljaj, kao i neobične slatke sorte grožđa koje čine ovaj visoko-alkoholni nektar i koje su mnogi sa oduševljenjem grickali.

Beli dvor Aglaja

Emporio sa Avale nije imao sjajne penušavce u fokusu već bele etikete dok je Aglaja iz Negotinske krajine pored čuvenog kabernea, šardonea, sovinjon-semijona i domaće rakije oduševila brojne strance, predstavnike ambasada i inostranih predstavništava mesnim specijalitetima i mašću od autohtone svinje mangulice. Kombinacija svih tih „plodova“ iz istočne Srbije očigledno je više od dobitne na svim vinskim svečanostima gde se Aglaja pojavi.

beli dvor Gajic 0326

Vrhunsko vino u roze boji, novu berbu 2017. je uz „žestinu“ iznela vinarija i destilerija Mali podrum Gajić. Roze u kome 60% čini prokupac a ostatak merlo dokaz je godine koja se dobro pokazala u vinogradu Gajića. Izuzetno puno telo praćeno postojanom aromatikom, jako ukusno vino jednom rečju.

Još jedan Beograđanin, Bojan Vukmirica, zasad sa dosta malom produkcijom vina iz sopstvenog vinograda, ali i tendencijom širenja, i ranije je iznosio crvena vina sa potencijalom, ali Cabernet - Merlot iz berbe 2017. izaziva čuđenje. Skladno vino divnih mekih tanina, toplo i podatno, gotovo neverovatno da nije još napunilo ni godinu dana. A uz njega jako solidan roze.

Beli dvor Vukmirica 0336

Vrlo slično po strukturi i istovremeno vrhunskog kvaliteta pokazalo se vino Vinarije Valčić stacionirane u selu Gvozdenović između Uba i Valjeva po čemu je uz Jelića jedna od retkih u tom delu Srbije. Na tri hektara Vačići su posadili samo dve crvene sorte i upravo je „kraljevska kupaža“ kabernea sa 20% merloa iz 2015. godine kad je osnovana vinarija, jedino vino kuće. I dok je vlasnik Miroslav veterinar, budući agroekonom sin Uroš otkriva jednu tajnu:

- Nismo se ranije bavili vinom ali imamo tradiciju. Moj je pradeda bio vlasnik čuvenih Vlasotinačkih podruma, nažalost, niko se posle njega u porodici time nije bavio ozbiljno.

Prema površini vinograda, vinarija je projektovana na 45.000 boca, ali tenutno je na odležavanju svega osam hiljada. Godine su bile takve, kišne pa sušne, no kvalitet je ispoštovan do maksimuma. Vina odležavaju u hrastovini od 225 litara ali nebarikiranoj i ovo je vinarija na koju svakako teba obratiti pažnju u budućnosti.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama