Šta nam nebo donosi

Šta nam nebo donosi

Izgleda da svaki vinar na svetu odlazi uveče na spavanje s pitanjem kakvo će vreme biti sutra i da li je to dobro za vinograd. Vinarstvo je poput fabrike pod otvorenim nebom, što reče jedan naš poznati vinar, gde praktično sve zavisi od vremenskih uslova. A kakvo će vreme biti sutra, za nedelju dana ili mesec, to je često pitanje od milion dolara na koje malo ko može da da odgovor, ako je odgovor uopšte moguć.

Akademik Fedor Feđa Mesinger, jedan od najznačajnijih svetskih meteorologa u oblasti numeričke prognoze, i sam je veliki ljubitelj vina. Upravo smo zbog toga pitali ovog eksperta da li možda zna kakva će biti berba naredne godine, da li da spremamo sisteme kap-po-kap ili protivgradne rakete i mreže? I koliko uopšte možemo verovati meteorolozima?

- Na nekih pet-šest dana uspeh prognoze je prilično dobar, ali tu je negde granica gde se gubi sigurnost pa je na više od deset, petnaest dana on blizak nuli – kaže Mesinger, koji i sa 85 godina vredno doprinosi spoznavanju fenomena sila koje prirodom vladaju.

mesinger fedor meteorolog 8

Inače, ovaj neumorni stručnjak gotovo je neprekidno na relaciji SAD–Brazil–Beograd, gde povremeno svrati u dorćolski stan u kome uz neke drage predmete i nameštaj iz detinjstva odležavaju vrhunske etikete u vinskim frižiderima.

- Vino je strast moga sina Andreja koji živi i radi u Italiji, čak i piše blog o vinima. No, i ja volim dobro vino da popijem – kaže Mesinger dok otvara udžbenik Dinamička meteorologija koji je objavio daleke 1976. godine i koji se i danas koristi na fakultetu.

Kako se uopšte predviđa vreme i koliko je prognoza izvesna, pitamo ga?

- Prvi izvor podataka su merenja koja se rade na sve više načina. Njih recimo donose avioni  koji prilikom poletanja i sletanja mere brzine vetra. Postoji oko hiljadu mernih stanica, baloni koji se puštaju širom sveta, dok se iz satelitskih slika i analize rezultata može napraviti vertikalni profil temperature, što nije baš mnogo precizno. Za konačnu prognozu najbitniji su zapravo računi pošto svi podaci ulaze u numeričke modele. Prvo se radi prognoza u malim koracima, od po pet minuta i onda račun napreduje da bi se eventualno dobila prognoza za sedam, 24 ili 48 dana unapred. No, nije nimalo jednostavno izmisliti model, a pogotovo uvideti da li je to vaše bolje od onog ranije izračunatog. Recimo, da li protivgradne rakete uopšte imaju neki efekat na čestinu grada?

mesinger fedor meteorolog 3

Feđa kaže da nam na žalost ne može reći kakva će biti berba, ali podvlači da su na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu zajedno meteorolozi i odsek za vinogradarstvo i voćarstvo pa su studenti sve bolje upućeni u te stvari, ali i da je zanimljivo primetiti kako najbolji podaci za klimu potiču negde iz 13. veka iz jednog manastira u Francuskoj gde su monasi uredno beležili vreme berbe svake sorte grožđa pojedinačno.

- Meteorolog ne bi trebalo da vam kaže kakva će biti berba. Zapravo, teško je objasniti ljudima koliko je uspeh u takvim predskazanjima mali. Čuvenom Koljčickom su svi verovali da su to odlične prognoze, ali slabe su šanse da je tu bilo mnogo pameti već ljudi jednostavno vole da takve prognoze budu dobre i uradiće autosugestijom sve da pomere kišni dan gore-dole u kalendaru. Čisto da dokažu da je prognoza bila uspešna.

mesinger fedor meteorolog 9

O tome kakva će biti zima može se izvući zaključak iz dugogodišnjih rezultata merenja. Ali to može svako, to je slučajna prognoza, tvrdi Mesinger i skreće pažnju na sve uočljiviju opasnost od globalnog zagrevanja

- Sa povećanjem srednje temperature sve je više vodene pare koja je pogonska energija za razne nepogode. I ugljen-dioksida sada ima oko 40 procenata više u atmosferi nego što ga je bilo u predindustrijskom vremenu i taj sadržaj uredno raste. Ako se u naredne dve-tri decenije porast ne zaustavi gotovo u potpunosti, život će za jedan ili dva veka biti veoma težak i praktično nemoguć na raznim mestima. Okeani se zagrevaju i ako bi se sav led otopio, što ne može da se dogodi baš začas ali hoće ako nastavimo tim putem, nivo svetskih mora će porasti oko 65 metara. Opasnost je veoma realna.

Kao zaključak, sledi – čuvajmo planetu da bi imali vina!

Ljubav prema vinu

mesinger fedor meteorolog 11

Mesinger kaže da je ljubav prema vinu stekao u Americi uz prijatelja koji poseduje kolekciju od preko 2.000 raznih boca, ali da je jedan neobičan događaj bio pravi okidač.

Na izletu u planinama pored Los Anđelesa upita ga neki Amerikanac odakle je? „Iz Jugoslavije“, reče Feđa, a čoveku se lice ozari i šapne: „U tvojoj zemlji ima predivnih vina“. Feđa iskreno reče da se ne razume i ne interesuje baš mnogo, pogotovo što je imao prilike da vidi ljude koji popiju mnogo više nego što im prija. Tu se taj čovek odjednom jako razočara i kaže: „Ti ne znaš koliko od života gubiš što se ne interesuješ za vina!“.

Od tog trenutka interesovanje kreće, otkriva sjaj i tamu pino noara, barolo, uživa u dvorcu Chateauneuf-du-Pape gde ljubav prema vinu kreće da buja, a preko Marcassina (Parker 100 poena berba 2012) uočava kako i belo vino može da prija.

A srpska vina?

- Probao sam prokupac koji mi se jako svideo. Inače Dajić iz Negotinske krajine pravi fenomenalno dobar game. Kupovali smo ga kod njega uredno na kutije i jednom prilikom neki Belgijanac, trgovac vinom, reče da u životu nije bolji game probao.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama