Prvo pa muško

Prvo pa muško Vino kao zahvalnost očevoj podršci, Andrija Jakšić je pokrenuo vinariju Nikad nije kasno

Malo poznate srpske vinarije AVEN i Nikad nije kasno praktično su se tek predstavile na domaćoj vinskoj sceni i odmah okitile značajnim trofejima na Decanteru!

Dve jako zanimljive vinske priče, jedna porodična, druga porodično-profesionalna. U Inđiji je vinarija AVEN svečano otvorena krajem januara ove godine, dok je prvo i zasad jedino vino Signature 2016 iz vinarije Nikad nije kasno glamurozno predstavljeno pred više stotina zvanica početkom marta u hotelu Majdan.

AVEN 2
AVEN  je nova vinarija Fruške gore, tehnolog Tanja Đuričić i vlasnici Milan i Dragana Injac

Srebro za Cabernet Sauvignon 2017 i preporuka za Merlot 2017 vinarije AVEN izazvali su reakciju: Ko je sad to? A reč je o novoj fruškogorskoj vinariji koju vodi bračni par Injac, Dragana i Milan. Poseduju oko dva hektara vinograda u Starom Slankamenu, delom iz 2010. godine, delom tek posađenog, gde uglavnom rastu bele sorte. I ne kriju činjenicu da je kaberne u srebrom odlikovanom vinu zapravo iz Župe, iz sela Ljubinci, gde na 1,2 hektara uspeva pod strogom kontrolom. Slično je i sa merloom, a zanimljiva je činjenica da se u ovom relativnom malom vinskom pogonu radi sa najsavremenijom tehnologijom, pri čemu je u uređenje vinske sale, a radi stvaranja pozitivnog okruženja, uključen i – feng šui!

Srebrni kaberne ima nešto preko 13,5 procenata alkohola, veoma je intenzivno obojen a nastao je specifičnim načinom duže maceracije i fermentacije u jedinstvenim inox buradima. Taj prototip suda ima horizontalne mešače koji pet puta dnevno po minut nežno mešaju masu. Grožđe znači nije presovano već je samotok što je žiri Decantera očigledno uočio. Potom je 1.000 litara vina odležavalo u četiri mađarska barika od američkog hrasta ukupno devet meseci.

AVEN 4
Srebro s Decatera, Cabernet Sauviognon 2017 AVEN

Uz kaberne i merlo postoji još jedno vino, kupaža ove dve sorte Balans, a Dragana i Milan su se u toku proizvodnje oslanjali na tehnologiju i vinarsko iskustvo koje oboje poseduju, dok je od nedavno u timu vinarije i tehnolog Tanja Đuričić.

No uspeh nije bio sasvim nenadan, ova su vina već odlično ocenjivana, u Negotinu su recimo od četiri uzorka tri ponela zlato:

- Oduševljen sam postignutim uspehom u Londonu – iskren je MIlan Injac. – Kad smo vina poslali, možda ga nismo očekivali ali sam u međuvremenu, tokom vinske izložbe u Novom Sadu, probajući druga dobra srpska vina, upoređujući, shvatio da imamo ekstra kvalitet. I u tajnosti sam ipak očekivao uspeh.

NKS boce
Vino s Lazareve zemlje, Signature 2016 vinarije Nikad nije kasno

Istovremeno je bronzu za vinariju Nikad nije kasno sa 88 osvojenih poena na Decanteru donela masivna etiketa Signature, kupaža 40% merloa i podjednakih delova kaberne sovinjona i prokupca. Zanimljivo pakovanje krije impresivnu bocu, a ona vino koje sadrži sve što bi vinoljupca u prvi mah opčinilo: puno telo, fine tanine, šumsko voće i kafu u završnici.

Vino je rezultat rada i zamisli mladog enologa Andrije Jakšića koji je vinske studije zavšio u Nemačkoj, ali poželeo da svoje prvo vino podari rodnoj Srbiji. I učinio je to u saradnji sa doktorom enologije Markom Malićaninom, a od grožđa najvišeg kvaliteta iz vinograda u okolini Kruševca, sa takozvane Lazareve zemlje.

Ime vina je takođe simbolično jer predstavlja znak zahvalnosti sina prema ocu, inače poznatom TV licu Žiki Jakšiću, muzičaru, producentu i autoru istoimenog projekta Nikad nije kasno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama