Rose ljubavi naše

Rose ljubavi naše

Bogatstvo srpske roze scene otkriveno je prvog vikenda jula na platou ispred hotela Radisson Collection Old Mill Belgrade, tokom Wine Jam manifestacije pod nazivom Rosé Festival.

Vrelo popodne, lepršave haljine i razgrnuti dekoltei, oznojene čaše i čela, vrlo zaposleni ljudi sa one strane šanka dok lososaste i rižičaste boce lete tamo-amo u ludom ritmu pražnjenja i ispijanja.

rose 5

Vinski novinar, više okrenut kvašenju grla nego ozbiljnoj analizi, gura se u ritmu kroz ljuljajuću masu dok panično pokušava da izbegne poređenje brojnih stilova srpskog ružičastog vinskog talasa sa vrhunskim svetskim predstavnicima ove boje. Od Provanse do Negotinske Krajine, čini se da su detalji u pitanju kad se govori o kvalitetu. „Još kad bi im cene bile slične“, klima glavom bračni par koji poseduje vikendicu u Provansi, gde odmah po dolasku kupi beginboks (ili više njih) provansalskog rozea po ceni od 4-5 evra za litar i uživa u njemu čitavo leto.

DPP 0426

I kad konačno sažvaćemo tu činjenicu, onda se daleko lakše prepustimo svežini i eleganciji čitave palete etiketa, od rozea Vista Hill, preko jako dobre Regine iz Plantaža, sočnog Deurićevog Urbana, gastro-hedonističke Barbare i rasne Jankove Jelene, Mataljevog soul rozea Dušica, pa sve do kristalno jasnog i uglađenog proizvoda garažnog čuda Tri međe i oblak sa nešto svedenijom završnicom, te roze parfema Vinuma čije finale i dan kasnije traje u sećanju.

rose 7

Od noviteta vredi pomenuti kragujevački kaberne sovinjon Vesnik mlade vinarije Mives, bojom nalik na Šumadijsku Ružicu ali sa besprekornim sortnim apostrofom, te novu kupažu Triada Rose župske vinarije Budimir u kojoj prokupac vodi rezultatom 60:40 protiv merloa. Ko je probao crvenu Triadu zna da je reč o ozbiljnom proizvođaču.

I dok će neki preferirati Kovačevićev Rosetto, drugi potvrditi da im se Stemina Rose odavno najviše dopada, dotle se mnogi slažu da Pusula ima izvanredan prozvod iz koga snaga i svežina kipe spirajući i poslednje slojeve prašine iz grla sa beogradskih ulica.

rose 10

Bilo je tu još mnogo toga za probati i opisati. Vrhunskih dostignuća iz vinarija Temet ili Virtus, lepih nota od Gudurice do onih neobičnih iz Vinogarada Hopovo, pa i dobrog uvoza iz Grčke i vinarije Porto Karas.

A mi odosmo kući malo ljuti što su mnogi vinari na roze feštu poneli i svoja dobra bela i crvena vina. Jer je radoznalost teško pobediti, a čaša i usta su samo - jedna.

DPP 0395
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama