Stobi u kiši priznanja

Stobi u kiši priznanja

Mlada ekipa vinarije Stobi iz Severne Makedonije predvođena enologom Andonom Krstevskim, iako postoji tek jednu deceniju, prema broju i značaju osvojenih medalja u tekućoj godini svrstava se u sam vrh slavodobitnih proizvođača vina koji već decenijama pronose slavu tikveškog bogomdanog vinogradarsko-vinskog podneblja širom sveta. Poziv da učestvuju na prvom Grand Tastingu, vinskoj Ligi šampiona ovog proleća u beogradskom hotelu Metropol Palace bio je još jedan dokaz uspona ove vinarije.

DSC 6928

Vrhunski spoj tradicionalnog i savremenog, u pristupu završnom utisku vina i upotrebljenoj tehnologiji, uz globalnu ponudu best buy etiketa, pa sve do specijalizovane Private Reserve, premium linije za najzahtevnije vinoljupce, učinili su da Stobi ubrzo, od vinarije na pogodnom mestu, uz auto-put ka moru i pokraj izuzetno vrednog arheološkog nalazišta, preraste u obaveznu stanicu gde se u lepo opremljenom restoranu može dobro pojesti, popiti i popuniti kućna zaliha etiketa. U kojima možete uživati momentalno, ili ih čuvati dugi niz godina, ali isto tako, ova vina možete danas pronaći u brojnim vinotekama na gotovo svim kontinentima zemaljske kugle.

Gogo 20150709 0769 Pano

A da utisak o vinima koja se proizvode u količini od oko 4,5 miliona litara godišnje u čak četiri kategorije Premium, Elite, Classic i Traditional nije improvizovan, dokazuju značajna priznanja sa gotovo svih svetski relevantnih takmičenja, od Londona pa do krajnjeg istoka. Decanter (DWWA), IWC (London), Decanter Asia (DAWA), China Wine & Spirits Awards (CWSA), Mundus Vini prolećni, Mundus Vini letnji, Concours Mondial de Bruxelles i najvažnije balkansko nadmetanje BIWC, samo su zlatni vrh ledenog brega uspeha vinarije Stobi u godini 2019.

GIL 8644

Vino Veritas Private Reserve, ponelo je najviše uspeha u čak četiri berbe koje su se nadmetale sa svetskim vedetama što je pokazatelj da ova vinarija ne juri rezultate, već zaista traži povratne informacije radi daljeg razvoja vina ali i brenda. Veritas je korpulentni vranac sa najboljim atributima makedonske vinske tradicije. Kupina, višnja, pa i slast karamele dugo ostaju u ustima, dok vešto ukroćena ali prepoznatljiva strast vranca nagoni na novi gutljaj.

Gogo 20150710 1391 Pano

Platina u Aziji (DAWA) za berbu 2015 i srebro za 2016, dopunjeni su zlatom na kineskom CWSA za Veritas 2015. Ovo je vino zlatno i na Concours Mondial de Bruxelles te prolećnom Mundus Vini u Nemačkoj, dok je na Decanteru osvojilo srebro. Berba 2013 okitila se srebrom u Londonu na IWC nadmetanju, još relativno mladi Veritas 2016 poneo je dvostruko zlato u Bugarskoj na BIWC i zlato na letnjem Mundus Vini, dok je najmlađa varijanta iz berbe 2017 osvojila srebro na istom takmičenju.

mundus vini medalje

Aminta, svojevremeno predstavljena kao veliko iznenađenje na vinskoj sceni Balkana to sigurno više nije. Još jedna etiketa iz Private Reserve kolekcije, kupaža vranca, merloa i kaberne sovinjona, tamno i gusto vino koje ostavlja prijatan herbalni utisak u završnici, uveliko je poznata među zahtevnim ljubiteljima vina i prepoznaje se po punom rancu regionalnih zlata na leđima. Ipak, dvostruko zlato sa Dalekog istoka (CWSA) za berbu 2015, dopunjeno je srebrom na azijskom Decanteru i bronzom u Londonu na IWC samo ove godine, je stepenik više.

Makedonsko „mlado belo čudo", Rkaciteli 2018 sa 14 procenata alkohola, ove godine žanje medalje širom sveta. Letnji Mundus Vini je sortno vino nagradio zlatom, Decanter srebrom, a bronza je stigla iz Kine (CWSA). Kinezi tek treba da se naviknu na svežinu rkacitelija i harmonično vino u kome se ističu cvetni i mineralni tonovi.

stobi. zilavka rkacitelijpg

I Žilavka 2018 je dobila bronzu u Kini na istom ocenjivanju, ali je od toga daleko značajnija srebrna medalja sa Decantera u Londonu. Ono što posebno izdvaja ova dva bela vina je činjenica da dolaze iz classic i tradicionalne kategorije vina koja su cenovno još daleko pristupačnija od inače, po mnogim mišljenjima podcenjene premium linije.

Jedno od najzačinjenijih vina, ali punog ukusa i brojnih slojeva je Verdot Private Reserve. Dosta retka pti verdo sorta na Balkanu, izvrsno je uklopljena u ovu harmoničnu i rekli bi egzotičnu etiketu idealnu za brojna jela od divljači do slatkiša. Gotovo redovni dobitnik zlata na Mundus Vini u Nemačkoj, i ove godine je okupana u toj boji berba 2015. Preporuka na Decanteru i srebro na azijskoj varijanti takmičenja, dopuna su i potvrda vrhunskog kvaliteta za veoma malo novca.

stobi kuve

Stobi Cuvee 2018 je zbilja još uvek mlada kupaža koja će se dodatno razvijati u boci a srebro sa BIWC i letnjeg Mundus Vini bi trebalo da da dodatni podstrek beloj, uglavnom autohtonoj kupaži žilavke, župljanke, rizlinga, šardonea i muskat otonela. Vino iz klasične linije biće svakako adut žednih inostranih vinoljubaca uz tradicionalne makedonske specijalitete.

Konačno, AXIOS 2015, barikirani merlo iz Private Reserve sa 14,5 % alkohola, pun voća i snage, ali istovremeno intrigantan. Elegantan, mineralan, sa nešto bibera utkanog u vanilu sve dok se ne osete suve šljive u završnici. Rekli bi: merlo u svom vrhunskom pakovanju osvojio je bronzu u Londonu na IWC i time začinio ovogodišnji spisak uspeha vinarije Stobi, novog vinskog džina Severne Makedonije.

nazad na vrh