Iznenađenja iz malih podruma

Iznenađenja iz malih podruma

Topla noć s kraja oktobra izmamila je za vikend ponovo Wine Jam ekipu u baštu Le Teniza u centru Beograda, gde su ih pored vina poznatih vinarija čekala i neka lepa iznenađenja iz malih podruma.

Prvo među njima priredila je mala vinarija iz Krčedina Patkov vinograd  s trećom etiketom italijanskog rizlinga. Naime, posle veoma uspešnih vina Knjaz Miškin i Majstor i Margarita, na scenu je ove noći bez etikete stupio i Đepeto 2018. Posle mesec dana u drvetu, ovaj italijanski rizling s malo rajnskog deluje kao najozbiljnije njihovo vino do sada, veoma autentično, suvo i s osetnom dozom intrigantne gorčine.

wine jam oktobar 1
Dvojac iz Patkovog vinograda, Branko Mlađenović i Mirjana Đurđević

Pažnju nam je privukao i besprekoran rad francuskog tehnologa u vinima Todorović, mlade vinarije iz knjaževačkog sela Potrkanje koja započinje organsku proizvodnju.

- Organska zaštita vinograda, organska vinifikacija – objašnjava kratko Uroš Jaković, direktor vinarije čiji vlasnik živi u Francuskoj.

Njihovi vinogradi prostiru se na 25 hektara, od čega petinu čine bele sorte zasađene 2018. godine. Crvene su tri godine starije i vina su odraz prve berbe. Pino noar, merlo, kaberne sovinjon, čuveni potrkanjski vranac, sva odaju savršeni prikaz sortnosti i idealna su prilika za razumevanje činjenice da organska vina uopšte ne moraju da se razlikuju od onih koja to nisu. Naprotiv. Od ukupno šest etiketa, tu su još kupaža merloa i kabernea, plus roze od čistog pino noara.

Izuzetno zanimljivo bilo je i na štandu Dragana Zarića i njegove vinarije Vinograd Hopovo. Najnovija berba iz 2019. godine još je u plastičnim bocama, ali sadržina uopšte nije za potkusurivanje. Osamnaest dana macerirana tamjanika visokih kiselina i aromatske esencije zove i meda verovatno je oranž tamjanika kakva se proizvodila pre više od jednog veka. Izuzetna! Veliki potencijal pokazuje i novi pino noar, što Zarića polako ali sigurno svrstava u red srpskih vinara koji i te kako imaju šta da kažu na temu vina od ove izuzetno zahtevna sorte.

wine jam oktobar 2
Mlada ekipa vinarije Todorović, Uroš Jaković desno

Kao donekle kuriozitet valja reči da je za Zarićevim štandom bio i mladi vinar Đerđ Mulaj koji je doneo sovinjon blan i kupažu merloa i kabernea sa 10 procenata gamea, oba na svoj način zanimljiva.

Naravno, bilo je još dobrih vina te večeri. Veoma prepoznatljiva je tamjanika Izazov, nagrađena srebrom ove godine u Bugarskoj iz kragujevačke vinarije Podrum Pevac, a prava je šteta što naglašeno voćni kaberne sovinjona iz slankamenačke vinarije Acumincum, poznate po odličnom širazu, više neće biti dostupan jer je vinograd iskrčen. Šardone i merlo vinarije Okrug sa Rudnika, lepa su i pitka vina, a od rozea nam se posebno dopao onaj iz mlade fruškogorske vinarije Verkat čija je malvazija bila mali hit proteklog leta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama