Neka bravurozna vina

Neka bravurozna vina

Četvrti put se početkom februara podigla i spustila zavesa na vinskom festivalu u Obrenovcu. Pred nešto manjim brojem posetilaca, vinskih novinara, pa možda i nekim vinarem manje nego lane, bilo je tu da se proba vina između 200 i 2.000 dinara, iz bočica od 185 mililitara do magnuma iz Yotte, znači od Župe, preko Šida i Inđije, pa Do kraja sveta. I uz to vino nekih opasno snažnih sireva iz Smedereva, opako ljutih sosova ili jako slanog suhomesnatog, pa onda rakija, džemova, meda. I naravno, puno dobrog raspoloženja.

bravura djordjevic

Neki, kojima je ovo bilo „vatreno krštenje“, tj. prvo pojavljivanje u Obrenovcu, poput vinarija Đorđević iz Župe ili Aven iz Inđije, višestruko su opravdali očekivanja. Cuvee Bravura vinarije Đorđević, blend 60 procenata merloa i ostatak kaberne sovinjona u specijalnoj tamnoj i teškoj boci, sa finim taninima i svežom višnjom u prvi mah obraduje vinoljupca a potom, kad se otvori, borovnicama, kupinama i herbalnom završnicom. Sasvim dovoljno za žiri ocenjivanja Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu da ovom vinu dodeli zlato. Srebro, ali sa Decantera, odlikovalo je Cabernet Sauvignon vinarije Aven koja grožđe za ovaj ukusni i veoma strukturni nektar uzgaja takođe u Župi.  Ali uz dobru sirovinu ovo vino krije u sebi i posebnu tehnološku tajnu.

- Proizveli smo kompletno digitalizovan sistem nadzora nad fermentacijom i maceracijom, te kasnijem čuvanju vina kakav zasigurno niko u Srbiji nema – objašnjava Milan Injac iz vinarije Aven.

bravura djordjevic

 Temperatura, količina neutralnog gasa, mešanje prilikom maceracije crvenih vina kao i u procesu fermentacije belih, mešanje komine, sve se to softverski programira i obavlja. Injac je sistem napravio uz pomoć prijatelja koji je programer i elektroničar sa idejom da se vremenom bave prodajom takve opreme koju su, eto,  instalirali i isprobali na jednoj maloj vinariji kao što je Aven pre nego je ponude velikim sistemima. Pristup i praćenje procesima može biti preko mobilnog telefona, a trenutno uz konsultacije sa tehnologom vinarije Aven Tanjom Đurićić i saradnju s jednom velikom svetskom firmom koja se bavi izradom mernih instrumenata i uređaja, rade na izradi kompletnog softvera za fermentaciju.

Yotta

No, nisu ovo bila jedina vina koja su privukla posebnu pažnju. Mala vinarija Živković iz sela Tržac donela je vino Bela kap, veoma svežu i mirisnu kombinaciju italijanskog rizlinga (70 %) sa tamjanikom. Lagane i pitke arome fruškogorske malvazije istakle su mladu vinariju Verkat, Todorovićev crveni Ibis uz Župljanku i Čaroliju, uneo je duh najnovijeg talasa srpskog vinarstva, što važi i za Yotta Tamjaniku i Prokupac, dok su u crvenom segmentu Shiraz Trivanović i vina vinarije Trišić samo podvukli crtu ispod veoma povoljnog utiska koji ostavljaju na svakom pojavljivanju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama