Roze je više od poze

Roze je više od poze

Ispred hotela Radisson Collection Old Mill, festival roze vina i penušavaca Pink Jam apostrofirao je roze kao trenutno popularan vinski stil, dok penušavci mogu postati potencijalni hit.

Uz „letnja vina“ i po koje crveno prepoznatljivi DJ hitovi pokrenuli su veselo masu od kible do kible. Ono što posebno pada u oči je da su pored već velikih i poznatih imena nastupile brojne nove ili manje poznate vinarije. Kvalitet je posvuda visok kao znak da se rozeu poklanja sve više pažnje i da je vreme „roze je ono što se dobije od svega u vinogradu, što je nedovoljno zrelo, prezrelo, ili što ostane posle probirne berbe“ očito prošlo.

otvor 8

Uz zlatni sa Decantera Reljić Rebus Merlot-Cabernet Sauvignon-Probus 2018 stoje dve različite varijante Rebus rozea. Dva različita rozea iznela je i vinarija IN (Ilić-Nijemčević) kao i sveži IN Chardonnay dvostruko zlatan na nedavno održanom BIWC u Grčkoj.

Vinski podrum Lutak izneo čak pet etiketa Samo Vino iz berbe 2021: od tek rozikastog vina Lutkovo belo, preko sve crvenijih nijansi Roze, Muskat Hamburg, Lutkov roze, do već ozbiljno crvenog Kaberne roze. Pa ko voli, neka se zadrži na štandu…

rose jam 1 

Suvo vino Rosita vinarije Botić ponosno ističe srebrnu medalju sa AWC 2021 iz Beča dok etiketa Rose vinarije Plavinac vizuelno objašnjava teroar u blizini Smederevske tvrđave.

Radlović iz Mokrina je sa vinom verovatno najduhovitijeg imena Cirkuz 2021, dok možda ne toliko duhovit ali lep poljubac šalje šumadijska vinarija Veličković vinom Kiss from a Rose.

otvor 1

Roze magnumi Budimir, veoma traženi i već gotovo rasprodati u potpunosti Urban rose Deurić i još dvadesetak drugih etiketa ispunili su roze program dok su penušavci penili u čaši podižući raspoloženje, od prefinjenog tradicionalno rađenog „šampanjca“ vinarije Kovačević koji ni posle 13 godina nije izgubio ništa od elegancije i svežine do pet nat vizije Victor 2020 vinarije Bikicki koja će uskoro na tržište kad se vlasnik vinarije Đorđe Bikicki odluči za jednu od tri moguće varijante etikete na naturalnom vinu od sorte sovinjon blan.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi