Tradicija vinogradarstva u sigurnim rukama

Goran i Marija Miletić Goran i Marija Miletić

Enologa Mariju Miletić možete potražiti u selu Oparić u kome se vinarija Miletić nalazi, ali je daleko lepše sresti je u njenom vinogradu na Preradovcu. Priča zapravo tu počinje.

Mogla bi ona početi i u 19. veku kada je njen čukundeda Dušan kao školovani vinogradar ovde gajio lozu a ne tek pet generacija vinara kasnije, ili na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu gde je Marija diplomirala tehnologiju vina, ili 2007. kad je sa suprugom Goranom, doktorom po struci i zvanično osnovala vinariju. Ili negde na putu do Japana gde su vina već Miletići izvozili…

Može početi i sa vinom Impresija Tamjanika 2021, tamjanikom nove generacije koja bukvalno gradi jednu novu tradiciju te sorte u Srbiji.

Ne, krenućemo od vinograda Miletića oko manastira Preradovac u Levču, izvorišta iz kojeg grožđe kao sirovinu crpu mnogi vodeći srpski vinari priznajući da se takav kvalitet retko sreće. A Marija ga u svoje vino pretače.

Miletić vinarija Marija (5)
Ovde više grad ne udara: novi konaci manastira Preradovac

Ispod tek završenih konaka pokraj manastira Preradovac iz sredine 12. veka, tu gde je u 11. veku postojalo mesto Preradovo a u doba Rimljana bilo grčko svetilište, donesena je nedavno loza sa Hilandara. Marija nas vodi do obeleženih tek izniklih, ali u dobrom zdravlju biljčica.

- Lepo su se primile kaže uz specifični široki osmeh koji štedro daruje – Doneli smo vioke koje su naši kalemari iskalemili i posađene su dve loze u Kaleniću, dve u Preradovcu i jedna u Opariću.

Odatle se oštro penjemo putem na drugu stranu brega gde se nalazi gro od 12 hektara vinograda koji kao da su u džinovskom smaragdno-zelenom grotlu. Tu je gostinska kuća od drveta nedavno završena, jednostavno ali kompletno opremljena da primi goste. Sa nevelike terase ispod koje se prema udolini strmo spuštaju besprekorni nizovi loze puca pogled do obližnjih vrhova.

 Posed se sastoji od brojnih parcela a gore desno, na susednoj uzvisini, su najbolje pozicije za crne sorte merlo i kaberne od kojih Marija pravi sortna crvena vina.

Miletić vinarija Marija (7)
Gore na brdu desno najbolje pozicije za kaberne i merlo

- Tu gde je kaberne je nadmorska visina oko 430 metara, imamo još malo peti verdoa i kaberne frana koji sa njim idu u kupažu. Ali i dva hektara matičnog vinograda odakle vioke prodajemo kalemarima u Drenovi što oni umnožavaju za nove zasade.

To što je posed sastavljen iz više delova ima i svojih dobrih strana pogotovo kad naiđe nevreme, kad grad uništi pojedine vinograde, pa opet nešto i ostane.

- Nije baš tako – smeje se Marija – Od kad je manastir Preradovac obnovljen grad više nije udarao ove vinograde. Bukvalno kad krene nevreme oblaci dođu do manastira pa se raziđu.

Miletić vinarija Marija (19)

Suprug Goran je lekar po struci kojom se i bavi ali u strukturi poslovanja vinarije Miletić se prihvatio prodaje, a danas i posla da otvara boce iz linije Impresija. Uz tamjaniku koja nas je i dovela u Oparić probamo sveži Sauvignon Blanc 2021 pa izuzetni Chardonnay 2019. Iako je na stolu tipična zakuska, uživamo da ova vina uparimo sa nebom i oblacima.

„Tišina“ povikao je neko i zaista, tek tad primećujemo da sve vreme atmosferu kroji neprestani poj ptica. Harmoničan, prirodan, ali dajte malo tišine da uživamo u vinima.

A vina su harmonična, toliko da se Rose od merloa i kabernea sa trunčicom muskat hamburga radi više voćnosti, po boji kao nekakva svetla, sunčana ružica, savršeno komponuje sa ponuđenim suvim mesom. Goran je zapravo zadužen za boju a on lično ne voli ni lososa ni lukovinu.

- Roze je bio par sati u presi pa je negde između ružice i svetlog rozea. Teško je dobiti boju koju želiš zato što se ono dobijeno presovanjem dosta izgubi, ali gledamo da to bude baš ova boja - obrazlaže.

Miletić vinarija Marija (2)

Osim očigledne uloge koju ima u oblasti vinogradarstva i vinarstva Marija Miletić je veoma zaslužna što je ove godine vinski sajam Levački vino fest u Rekovcu bio toliko drugačiji, zanimljiviji i uspešniji od prethodna tri izdanja uprkos lošim vremenskim uslovima.

- Smatram da Levač zaslužuje dobar i ozbiljan sajam vina. Krenuli smo stidljivo i sve što smo radili nije imalo težinu do ove godine kad smo se svi maksimalno potrudili, izdvojili vreme i energiju da izgleda kako treba. U Poljoprivrednoj školi su iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi odradili predavanje na temu autohtonih sorti i proizvodnju vina kod malih proizvođača. Levač ima dosta dobrih vinogradara a ideja je usmeriti te ljude da jednoga dana postanu i dobri vinari. Neophodan je vetar u leđa jer ovaj kraj zaslužuje daleko veći broj vinarija.

Ideja ima još, nastavlja, recimo dovesti poznate ljude da se baš ovde bave vinarstvom. Bilo je saradnje i razgovora sa Bobom Živojinovićem koji roze radi od grožđa iz ovog kraja, ubeđivanja da je ovaj teren idealan i za podizanje vinarije jer postoje vinogradi stari po 30 ili 40 godina koji se još uvek relativno povoljno mogu kupiti.

Miletić vinarija Marija (19)
Hilandarska loza na Preradovcu: jedan od nedavno donesenih zasada

-  Treba spojiti kalemare iz ovih krajeva i naše vredne vinogradare. Imamo Poljoprivrednu školu u Rekovcu, već potpisan ugovor da se napravi ozbiljno ogledno dobro gde će Institut za primenu nauke u poljoprivredi biti taj koji će se baviti time i to je prvi korak. U svakom slučaju treba da idemo u smeru da srpsko vinarstvo što više podižemo i smanjimo uvoz vina koji još uvek veliki – zaključuje.

Nakon uživanja u zelenom prirodnom amfiteatru i svežim belim vinima Miletić ali gde je Chardonnay 2019 otkrio i neke zanimljive tercijarne note, svratićemo da vidimo lepo sređeni objekat vinarije u Opariću kapaciteta preko 100.000 litara uz godišnju proizvodnju dovoljnu da popuni maksimalno polovinu tankova. Prva berba sorti rajnski rizling i merlo koju je Marija uradila u ovoj vinariji bila je 2006. godine.

Danas u funkcionalnom prostoru primaju i goste ali se u prostranom dvorištu radi polako degustaciona sala. Pokazuje nam betonske tankove u kojima je njen otac proizvodio vina, tu su i ogromne bačve iz 80-ih godina sad kompletno reparirane, malo korišćene i barikirane. Barika klasičnih je četrdesetak uz ideju da vina iz barika pređu kasnije u bačve.

Miletić vinarija Marija (15)
Vinogradarska kuća idealna za zakuske i impresivna vina

Rajnski rizling, iako ga posebno voli i ceni, Marija duži niz godina nije radila jer je interesovanje publike bilo slabo, ali od ove berbe kreće proizvodnja tog vina od sorte koja u ovim krajevima može dati fantastične rezultate.

A ispred vinarije šesta generacija Miletića, troje dece, zasad samo trčka po dvorištu. No loza, grožđe, berba, to je opasno zarazna stvar.  |

A prokupac?

Na komentar da od crnih sorti gaji samo internacionalne već ima spreman odgovor uz osmeh:

- Evo ga zasađen u vinogradu ove godine, nekih 50 ari. Imali smo ga i ranije, najviše gore na brdu, ali kad je svojevremeno rađena komasacija od strane Zadruge sav je taj stari vinograd nažalost podignut. Danas ga ima više na nekim drugim mestima gde je neko sačuvao stare zasade prokupca.

nazad na vrh

Srodni tekstovi