Tri prolećne boje Župe

Tri prolećne boje Župe

Župa Aleksandrovačka je bila centar vinske Srbije 29. aprila a lepu prolećnu sliku uramila je TO Aleksandrovac organizujući press trip u srce tamjanike i prokupca.

Poseta vinariji Ćosić sa tradicijom proizvodnje grožđa i vina dužoj od veka koja uz tamjaniku i druge sorte uzgaja moravu usledila je nakon posete najčuvenijem vinogradarskom položaju Varina odakle dolazi grožđe za Ivanovićev prokupac Gaga. No, pre svega toga probali smo brojna zanimljiva vina i neke novitete na Međunarodnom salonu vina Župa u sali Župskog dvora.

Ova sala lagano postaje i previše tesna za sve koji žele da probaju sve bolja i raznovrsnija župska vina. Upečatljiv rajnski rizling iz berbe 2022 predstavio nam je Zoran Bogdanović iz vinarije Tri brata koja se tek sad pojavljuje na tržištu dok iz berbe 2021 ima samo barikirani Prokupac. Najnoviju berbu tamjanike i roze kupažu Triada Rose 2022 u odnosu 60% prokupac i merlo  našli smo uz nadaleko čuvena crvena vina na štandu Vino Budimir, dok je jedino penušavo vino u Župi zapravo Pet Nat vinarije Ivanović.

Veoma ukusno i upečatljivo deluju mehurići od četiri sorte u kombinaciji: prokupac, tamjanika, peti verdo i žilavka iz organske sertifikacije, objašnjava Ivan Ivanović. Tu je i fenomenali oranž od tamjanike koja je sedam dana macerirala. Rađena bez sumpora u fermentaciji odležala je na talogu i zapravo je nekakav mikro eksperiment u 60 boca. Vina zasad nemaju imena a Pet Nat ako se pojavi na tržištu zvaće se A petit.

župa 2023 7

Do Ivanovića dve mlade vinarije, noviteti takođe. Vinarija Varina i vinarija mladog tehnologa Aleksandra Rajkovića koja nosi njegovo ime. Uz crnu tamjaniku, roze od merloa i belog burgundca tu je i izuzetan Semillon 2021. To je ujedno prva berba vinarije osnovane 2019. godine.

Neobični nazivi etiketa poput Suton ili Tama privlače pažnju na štandu Vina Jelenković iz Stubala, a posebno pakovanje vina Sveta Jelena. Vinsku priču započeo je devedesetih godina pokojni otac Milomir a danas je nastavljaju Ana Jelenković i njen brat sa jednim hektarom vinograda dok ostatak groža dokupljuju. Sveta Jelena je čista tamjanika koja je 2019. godine bila apsolutni šampion belih vina u Topoli, međutim mi smo posebnu pažnju obratili na izvanrednu smederevku Osvit 2021. Rade još prokupac i sovinjon blan a za smederevku kao sortu Ana ima samo reči hvale:

- To je divna sorta za gajenje i za berbu, ko posle rizlinga bere smederevku, svane mu. Zato se naša i zove Osvit.

Crvena vina su kupaže prokupca sa internacionalnim sortama a rade i vino od višnje sočnog imena Marelino.

župa 2023 6

Posebno belo vino na štandu Vila Vina. Barikirana tamjanika Jefimija 2020 nosi 14% alkohola a već je osvojila zlato sa 92,5 poena kao drugo najbolje vino od autohtone sorte na Balkan Open Trophy. Sasvim logično kad ostavlja puna usta tela i aroma.

- Šest je meseci odležavala u buretu od 500 litara gde hrast mora biti napaljen sasvim malo, tek da „žučne“ – kaže Milomir Milosavljević, vlasnik vinarije i dodaje da tamjanika ne može da podnese puno drveta. - Prvu ovakvu sam napravio 2017. i prijatno me je iznenadila pa je radim i dalje.

Retko zanimljiva herbalna i mineralna je tamjanika od Aleskića iz njegove vinarije Milanov Podrum dok crvena vina Župe kao da žele da impresioniraju sve koji ih probaju. Megdan 2018, kupaža kabernea i merloa vinarije Braća Rašković je posle 30 dana na kljuku a potom dve godine u novim hrastovim buradima aromatski malo remek delo gotovo amarone stila sa prizvukom kafe, kapućina i orahovače preko zrelih marela u završnici.

Crveni Vitez Mali podrum Gajić iz veoma starih zasada otkriva punu moć izvornog prokupca dok je njihova Barik Lozovača 2017 čist melem. Vrhunski doživljaj donosi Cabernet Sauvignon 2018 vinarije Yotta, drugačijeg stila od onoga iz Negotina, ali podjednako elegantan i ekspresivan.

vinarija Cosic

Poseta beloj zemlji Varine i gidžama u vinogradu Ivanovića gde vrelo sunce iznedri čudovišni prokupac na opakim strminama praktično svega nekoliko kilometara od centra Aeksandrovca, obogatila je priča vinara Ivana. Najavljuje da će neke parcele povaditi, obnoviti a primetni su uređaji u vinogradu. Merna meteorološka stanica firme Atfield povezana je sa svim vinogradima i daje predikciju u odnosu na vremensku prognozu, uslove za razvoj bolesti.

- To je dodatak na ono što iskustveno znamo, da li treba reagovati ili ne, ili da ne reagujemo ako nije neophodno – kaže Ivanović. - Prošle godine sam izbacio poslednje prskanje i potom pratio situaciju za svaki slučaj. Uspelo je, zbilja sam time izbegao, zasad samo jedno prskanje, no sistem sam i uzeo krajem leta i iskreno verujem da ću ove godine imati dodatne uštede.

Vinarija Ćosić iz Vitkova je spoj tri generacije. Dok nas u degustacionoj sali čeka otac Miloš, kroz vinograd iznad vinarije nas vodi sin Milan, diplomirani tehnolog a na ramenu mu je i naslednik Voja.

- Sunce zalazi u pravcu Željina – objašnjava Milan kao i to da su gde god pogled dopire pre filoksere bili vinogradi.

Onda pripoveda da je vinarija nastala tako što je pradeda kao nagradu za hrabrost na Solunskom frontu dobio dva konja a kad se vratio u Župu postavio vinograde. I od tad praktično postoji tradicija vinarije Ćosić koja danas ima 6,5 hektara vinograda a među prvima je pre šest godina posadila i sortu morava.

Varina

Uz nju uzgajaju tamjaniku, jagodu, rajnski rizling, merlo, kaberne i muskat ružu a vinogradi su stari i do tri decenije. Milan najavljuje sadnju još jednog hektara dok će 45 ari prokupca biti na većoj visini gde je pesak i sunce bije po čitav dan. Vinarija je kapaciteta 85.000 litara, proizvodnja oko 35.000 a za moravu u Župi ima samo reči hvale.

- Odlično se pokazala. Prošle godine smo je brali 20. oktobra i nije imala ni trun botritisa iako je prskana samo dva puta. Apsolutno je otporna na plamenjaču i bukvalno ne traži zaštitu.

Kao zanimljivost, posebno u Župi, je da Ćosići uopšte ne koriste drvo i sva, pa i brojna crvena vina rade u inoksu što se oseća u svežini onih koja smo probali uz ukusne zalogaje u povelikoj degustacionoj dvorani spremnoj da ugosti buduće posetioce Župe. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi