Rumenika, jedina na svetu

Rumenika, jedina na svetu

Mala iriška vinarija Veranda promotivno je predstavila jedinstveno vino Rumenika od istoimene, novostvorene srpske sorte koju još niko nije ponudio.

Nikolina i dr. Bojan Mandić iz vinograda od 3,5 hektara u blizini manastira Hopovo rade odlična vina od šardonea, sovinjona, roze od hamburga, merlo Bećar, Cabernet Sauvignon. Ali vino Rumenika 2021, upravo odlikovano oznakom TOP 50 vina Fruške gore, privlači apsolutnu pažnju napisom na poleđini ozbiljne buteljke: „Vino proizvedeno iz prvog zasada ove sorte na svetu“!

vinarija Veranda
Radost izlaska nove sorte na svetlost vinskog dana - dr. Bojan Mandić u vinogradu rumenike   Foto: Vinarija Veranda

Crveno, dosta gusto vino ozbiljnog tela i strukture razrađene tokom odležavanja pola godine u bariku prvo očarava brojnim crvenim i crnim voćem na mirisu. Očigledno veoma taninska, dobrih i izrađenih kiselina, rumenika u sebi nosi petnaestak procenata alkohola koji je utopljen u vrtlog aromatske slasti pripremajući se da ponudi solidnu začinsku završnicu sa osvrtom na biber i mlevenu crvenu papriku.

Očigledno je da se radi o mladom vinogradu velikog potencijala postavljenom 2017. godine sa mogućnošću taninske strukture vina da se izbrusi tokom dodatnog pa možda i višegodišnjeg odležavanja u bačvama a potom i boci.

vila stankovic 126 1331

- Nama je rumenika interesantna jer pravi prirodni suvarak, ali još više u kontekstu vinskog turizma jer je dobra za priču i svako će želeti da je proba – objašnjava Bojan. - Nakuplja dobro šećer pošto sazreva u trećoj epohi, ima lepe kiseline, daje odlična vina a pritom smo tek na početku proizvodnje kroz ispitivanje šta može da da. Eksperimentišemo sa kvascima, raznim periodima boravka u drvetu da vidimo kako podnosi barik. Videćemo tek šta se dešava u odležavanju i raznim vrstama sudova od drveta do amfore.

Rumenika je nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima ukrštanjem skadarke ili kadarke i terana i priznata je nekako u isto vreme sa sortom probus ali se do skoro očuvala samo u kolekciji. Rumenika je praktično sestra sorti probus nastaloj ukrštanjem kadarke i kaberne sovinjona, jedino što u probusu preovlađuje uticaj kabernea a u rumeniki teran.

Sorta je posađena na 30 ari a sadni materijal je uzet iz kolekcije nakon čega su vioke kalemljene na sertifikovanim podlogama iz Italije pa loza vraćana u Srbiju.

sorta Rumenika
Rumenika, sestra probusa, prvi put za vas    Foto: Vinarija Veranda

- Bila je to kocka, lutrija – smeje se vlasnik vinarije - Tek ćemo videti šta će da se desi kad koren loze ode dublje u smislu mineralnosti, ali za sad smo zadovoljni jer je vino već na premijeri ponelo oznaku TOP 50. 

Vinarija Veranda inače postoji od 2011. godine a dr. Mandić je doktorirao na sorti seduša iz vinograda Milana Šijačkog gde je i pokupio strast prema malo poznatim i gotovo zaboravljenim sortama koje mnogo znače za opstanak malih vinarija Srbije koje pokušavaju da se probiju i naprave priču vezanu uz vinski turizam.

Tako posmatrano Rumenika može biti izvanredna odskočna daska već prema onome što sad iskazuje u čaši.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh