Vina Laguna: Lakoća življenja u Istri

Vina Laguna: Lakoća življenja u Istri

Od svih delova nekadašnje Jugoslavije, Istra je najviše postigla u pozicioniranju svoje regije u svetskim turističkim vodičima. Svi ostali mogu samo da im zavide, što pretpostavljam da i rade.

2-hostese

Jednu od ključnih uloga u brendiranju Istre kao hedonističke destinacije odigrala su vina, pre svega najpopularnija tamošnja autohtona sorta malvazija, ali i vinarija Vina Laguna, koja je vrhunsku malvaziju učinila dostupnom velikom broju ljubitelja vinske kapljice. Uostalom, radi se o najvećoj istarskoj vinariji, a uz podrume Belje najvećoj i u Hrvatskoj!

Da li znate nekoga ko se vratio iz Istre, a da mu se nije svidelo tamo!

Teško... 

3-malvazija

Lakoća življena na ovom poluostrvu na krajnjem severo-zapadu Jadranskog mora vidljiva je, što se kaže, golim okom. Naročito ako se tamo zadesite u ranu jesen, u vreme dok sunce i dalje izdašno obasjava pitome zelene obronke koji se prostiru tik uz morsku obalu i pogotovo 4-lagunakada su čokoti u vinogradima otežali od slasnog ploda. Još ako za domaćine imate predusretljive ljude iz Vina Laguna, budite spremni za vrhunsku lekciju praktičnog hedonizma na istarski način!

Priča Vina Laguna je priča o ideji sljubljivanja hrane i vina ovog podneblja, o vinima istarskog stola proizvedenim po najvišim standardima u najsavremenijim pogonima, ali sa dugom prema tradiciji spravljanja vina koja se tamo neguje generacijama. Još od antičkih vremena došljaci s kopna ili mora naseljavali su Istru i proizvodili vino. Iskustva  su prenošena s kolena na koleno, učilo se na uspesima i greškama, kroz eksperimente i tuđa iskustva. Rezultat toga je da Vina Laguna, čija se proizvodnja meri u milionima litara, dobija danas za svoja vina najviša priznanja u svetu na svim značajnim takmičenjima!

VINA

Vina Laguna Select
To su vina istarskoga stola koja kvalitetom i jednostavnošću odražavaju lakoću postojanja u Istri: zbog niskog sadržaja alkohola za svakidašnje uživanje, u kombinaciji s laganim jelima razotkrivaju osećaj zadovoljstva istarskim načinom života.

Vina Laguna Festigia
Elegantna, vrhunska vina za posebne prilike dobijena od grožđa iz odabranih vinograda, postala su nezaobilazni pratilac svakog vrhunskog gastronomskog uzleta na istarski način – od tartufa do morske ribe ili mesa boškarina, istarskog goveda.

Vina Laguna Festigia Riserva
Etiketu Festigia Riserva nose isključivo najbolja vina iz Vina Laguna, dobijena od najboljeg grožđa s najboljih položaja. Stvorena su kao nagrada gurmanima i vinskim znalcima koji žele da u potpunosti spoznaju užitak istarske gastronomske i enološke scene. 

5-vino-laguna

Pogoni vinarije smešteni su u blizini Poreča. Unaokolo se nalazi oko 610 hektara njihovih vinograda, raspoređenih na različitim istarskim terroirima, od onog kojim dominira tzv. crvena zemlja, do belog, mineralnog tla, što istim sortama grožđa daje zanimljivu raznovrsnost. Crvena zemlja bliže je moru, dok na uzvisinama prema unutrašnjosti preovladava bela zemlja bogata kalcijumom. 

Najbolja malvazija

antrf-najbolja-malvazija-2-Istrian-PeninsulaPoložaj Vižinada daje najosobenije malvazije

antr-Najbolja-malvazijaMalvazije s oznakom Vina Laguna godinama unazad osvajaju zlata na najznačajnijim takmičenjima u svetu, tako da je nezahvalno izdvojiti najbolju među njima. Ali, u nizu izvanrednih malvazija s oznakom Vina Laguna najviše uzbuđenja izaziva ovih meseci Malvazija Vižinada 2011, iz linije Festigia Riserva. To je vino dobijeno iz starih vinograda sa pozicije u blizini gradića Vižinada, u unutrašnjosti Istre, čija zavodljiva mineralnost daje novu dimenziju ovoj popularnoj sorti.

Naravno, svaka priča o istarskim vinima počinje i završava malvazijom. Njoj je u vinogradima poslednjih godina posvećivana posebna pažnja. U pitanju je vino omamljujuće svežine, kristalno bistre, zelenkasto-žute boje i karakterističnih cvetno-voćnih aroma citrusa, tropskog i koštunićastog voća – slika i prilika prirodnih blagodeti Istre!

7-kramaricNa vrhu uspešnog istarskog vinskog talasa: Goran Kramarić,
predsednik Upravnog odbora Agrolaguna

Ali, uspeh malvazija je i proizvod promišljene marketinške strategije, iste one koja je Istru i dovela u vrh najpoželjnijih evropskih turističkih destinacija. To je odličan primer kako neko vino može da preraste samo sebe, da postane veći brend nego što su mu prirodni potencijali odredili! U sportu bi se to zvalo vrhunskim rezultatom ostvarenim zahvaljujući stalnim treninzima i zalaganju, gde je urođeni talenat tek deo mozaika postignutog uspeha.

6b-agrolaguna-podrum

„Vaša vina zovu da ih pijete još”, izjavio je svojevremeno slavni britanski vinski novinar Oz Klark nakon što se upoznao sa ovim vinima iz Vina Laguna. 

8-Vidikovac-u-vinogradu-Funtana-na-vinskoj-cesti-Vina-LagunaVinska cesta Vina Laguna

Agrolaguna, u okviru koje posluje i Vino Laguna, osnovana je 1963. godine od lokalnih poljoprivrednih zadruga s područja Poreča. Godišnja proizvodnja danas iznosi oko pet miliona litara, od čega procentualno najviše čine kvalitetna vina.

Poslednja Vinistra!

Na poslednjoj Međunarodnoj izložbi vina i vinske opreme Vinistra 2014, Vina Laguna su osvojila čak devet zlatnih medalja! To je i nagnalo predsednika Uprave Agrolaguna, Gorana Kramarića, da izjavi kako je sada možda došlo vreme da se otvori prostor za promociju i uspeh nekih drugih tamošnjih vinarija i da je ovo verovatno poslednja godina da se njihova vina takmiče na ovoj najznačajnijoj istarskoj vinskoj manifestaciji!

Gotovo sve što proizvedu prodaju u Hrvatskoj, a preko granice odlazi tek oko tri odsto vina, najviše u Nemačku, Austriju, Češku, Holandiju i Finsku. U tom pogledu, Srbija je postala jedan od izvoznih prioriteta u narednom periodu. Glavni adut je, naravno, malvazija, koja je u vreme zajedničke države imala odličnu reputaciju, pre svega u Beogradu.

9-vina-agrolaguna

Najbliže more

Verovali ili ne, tek iz Beograda do Istre automobilom stižete bez problema za nekih pet sati. Zeleni brežuljci, hrastove šume, vinogradi i maslinjaci, srednjovekovni kameni gradovi, odlični putevi, brojne biciklističke staze i maksimalno „skockana” priobalna mesta spremna su da turistima pruže svakojake sadržaje.
Nije zato iznenađenje da je Istra poslednjih decenija hit destinacija za turiste iz Evrope, posebno Slovence, Nemce  i Italijane.

Konkurencija na tržištu je žestoka, ali vinarija polaže opravdane nade u činjenicu da kupcima na svakom tržištu nude vina koja su u samom vrhu kvaliteta za uloženi novac! Po svoj prilici tako će biti i u Sbiji.

10-agrolaguna

Poljoprivredni gigant

Agrolaguna je kompanija čije se poslovanje odvija u više proizvodnih celina: vinogradarstvu, maslinarstvu i stočarstvu, a svi njeni proizvodi regionalno su izuzetno poznati brendovi.
Od ukupno 1.200 ha obrađenih površina, najveći deo čine vinogradi, maslenici i travnate površine. Maslinovo ulje, vino i sirevi predstavljaju autohtone istarske proizvode, a prodaju se pod brendovima Ol Istria, Vina Laguna i Sir Laguna.
Ulaskom u koncern Agrokora 2004. godine Agrolaguna postaje vodeća poljoprivredna kompanija u Istri.

Vina vinarije Vina Laguna možete kupiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi