Nova vinarija Fruške gore

Nova vinarija Fruške gore

Svečano i gotovo spektakularno, promovisana je nova fruškogorska vinarija Deurić i njihova prva, rekli bi „prava” vina.

Okolina imanja preduzeća Atosf Fruktum koje je već par godina poznato po proizvodnji jabuka, na stotinak i više hektara, u čijem sastavu se nalazi i vinarija Deurić, ovog lepog majskog dana pretvorila se u zelenu visoravan načičkanu nesagledivim kolonama luksuznih automobila, pa i uz poneki autobus.

rolsrojsevi

Registracije raznih gradova Vojvodine, Beograda, ali i južne Srbije, bile su potvrda interesovanja za novu vinariju. Nije poznato koliko je miliona evra Putin tačno upotrebio da rastera oblake iznad majske parade, ali je osnivaču i tvorcu svega ovoga što nas je čekalo tu, u blizini manastira Mala Remeta, Miši Deuriću, zasigurno uspelo da savršeno odredi tajming ove veličanstvene vrtne zabave, prvog lepog dana nakon dugog perioda kiša.

 vlasnik misa deuric
Miša Deurić, vlasnik vinarije

Sve je počelo konvojem traktora koji vuku prave vozove sastavljene od brojnih prikolica, prepune viđnih osoba iz sveta kulture, umetnosti, politike, biznisa, medija i naravno, vina. Vožnja kroz voćnjake i pogled na vinograde na padinama vojvođanskog Atosa, završen je u pudarkoj kući gde je po običaju svako poslužen prženom slaninicom, a izvanredna rakija i čistokrvni domaći sok od jabuka, naišli su na opšte odobravanje.

mozda otvaranje 1

Ipak, pravi spektakl iščekivao je kraj vinarije u čijem se sastavu nalazi i kula sa vidikovcem u kojoj su apartmani spremni za razvoj vinskog turizma u ovom kraju, što je svakako sastavni deo filozofije Atos imanja.

I dok su se pred zelenim površinama ukrašenim belim čadorima  i stolovima prekrivenim kristalnim čašama gomilali najnoviji rolsrojsevi britanskih registracija, a masa od nekoliko stotina zvanica okupljala da čuje pozdravne reči vlasnika vinarije i konačno proba najavljivana vina, iza pokretnih vrata vinarije dopiralo je mistično raznobojno svelo dižući lagano pritisak kod prisutnih.

mitar deuric tehnolog niskanovic i lecic

Program je poveo glumac i bivši ministar kulture Branislav Lečić, ali je ubrzo mikofon predao Mitru Deuriću koji je direktor Atos Fruktuma i direktor tek osnovane „Fruškogorske kooperative”.

- Filozofiju, pristup i posvećenost koju mi iz Atosa imamo u proizvodnji jabuka nastojaćemo da implementiramo u proizvodnju grožđa i vina. Raspolažemo sa 16 hektara sopstvenih vinograda sađenih na stručno odabranim lokacijama u okviru imanja. Odabir sorti rezultat je stručnih analiza i tržišnih trendova, a posađeni su najbolji kalemovi. Nova vina, novi ljudi, nova energija, drugačiji pristup kvalitetu, to je priča vinarije Deurić.

band

Vinarija je opremljena najsavremenijom opremom, a kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, odabrali su čuvenog francuskog enologa i konsultanta Dominika Deltelia (Dominique Delteil) da proizvodnju vina usmerava u pravom smeru. Za početak očekuje se godišnja proizvodnja od oko 100.000 boca. Ovom prilikom, podeljene su i neke jubilarne flaše. Kako i dolikuje, onu sa oznakom 001 zadržali su za arhivu, bocu broj dva dobio je poslovni partner, dok je broj 003 uručen našem čuvenom enologu Vladanu Nikoliću, za koga ovde tvrde da ih je svojom harizmom naterao da uđu u vinsku priču, nesebično delio svoje veliko znanje i bitne informacije. Konačno, specijalni broj 060 dodeljen je vlasniku vinarije Miši Deuriću i to je bio znak da šou može da počne.

masa akrobata

Uz lagano podizanje pokretnih ulaza u prostorije vinarije, blistavi inox samo je bljeskao pod zracima raznobojnih lasera koji su probijali veštačku maglu. I dok je masa nagrtala unutra, sa visokih plafona spustile su se trake na kojima je uz modernu muziku akrobatkinja izvela sjajnu tačku u igri svetla i zvuka. Zaista artistički doživljaj nikoga nije ostavio ravnodušnim, a kad je muzika zamrla, masa je nagrnula ka švedskom stolu koji kao da nije imao kraja. Zanimljivo je bilo čuti i jedan polu-šaljivi komentar uz osmeh na ovo akrobatsko otvaranje vinarije, tipa: „Znači tako se pravi vino!”

Ne, tako se vino prodaje, i svaka čast domaćinima na ovom hepeningu koji je spojio vrhunski hedonizam, sa prirodom i ljudskim artističkim mogućnostima.

vinograd

A narednih nekoliko časova proteklo je u čistom gastronomskom uživanju vrhunskog garden-partija sa sjajnim živim bendom koji je ispaljivao svetske hitove kao iz džuboksa. I naravno, pomnom ispitivanju dve etikete koje smo, eto, imali priliku da degustiramo dok se lagano navlačila noć iznad Male Remete. Ukupno, otvoreno je i iskapljeno između 180 i 200 boca i bezbroj flaša jabukovače. Nazdravlje, i verujte, govorimo iz ličnog iskustva, od ovog vina glava sigurno ne boli! 

boce na buretu

Dva Talasa

Uz etiketu Šapat koju smo ranije imali priliku da probamo, ovom prilikom su predstavljena dva vina, crvena i bela kupaža daleko višeg kvalitativnog nivoa.

* Talas belo 2014, je šardone sa 10% traminca. Veoma pitko vino, lepih kiselina i balansa i posebno aromatično zahvaljujući delu traminca.

* Talas crveno je pino noar sa 10% merloa. Prava je retkost i velika hrabrost za mladu vinariju da se na sceni premijerno pojavi sa pinoom i to još iz berbe 2014. Ali ovom vinu teška berba očito nije smetala. Nešto jači upliv alkohola na startu, ubrzo gubi efekat čim vino malo odstoji u čaši kad se pretvori u izuzetno pitko i mirisno vino koje bez problema prati sve aspekte gastronomije. Cena ovih vina u vinariji je 7 evra, a od autohtonih sorti, posađen je probus koji još nije stasao za rod, kaže glavni tehnolog Deurića, Mirko Niškanović.

nazad na vrh

Srodni tekstovi