Šumadija se predstavila Andrićgradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Šumadija se predstavila Andrićgradu

Udruženje vinara Šumadije predstavilo je svoja vina u Andrićgradu i to u sklopu sa prezentacijom umetnosti i kulturno-umetničkog nasleđa svog regiona. Tako se na platou ispred Andrićevog instituta razvilo oplenačko kolo, dok je istovremeno unutar zdanja Instituta održana veoma zanimljiva i dobro posećena izložba koja je naišla na sjajan odjek kod posetilaca. Mogli su se videti i „vinareli”, akvareli slikani vinom koji se inače nalaze u stalnoj postavci mini galerije i vinskog muzeja u nastajanju vinarije Despotika.

boza i clanovi udruzenjaBožidar Aleksandrović, predsednik i članovi Udruženja vinara Šumadije na trgu ispred Instituta Ivo Andrić

I dok je izložba slika i događanje na trgu bilo pun pogodak, sam festival vina mogao je biti i bolje posećen. Ovoj lepo zamišljenoj i organizovanoj manifestaciji na kraju nije prisustvovao Emir Kusturica koji se nalazi na snimanju novog filmskog ostvarenja.

andricgrad 02

Čini se još veći problem što se festival odigrao u kraju koji je tradicionalno daleko bliži rakiji nego vinu, pri čemu se lokalno stanoviništvo najverovatnije nije do sad često sretalo ni sa ovakvim vinima, pa čak ni tipom manifestacije na kojoj se kvalitetna vina degustiraju besplatno. To će objasniti utisak koji su šumadijski vinari poneli, a to je da posetilaca nije bilo baš u velikom broju, dok je pritom dosta ljudi čitavu manifestaciju znatiželjno promatralo iz daljine snebivajući se da priđu.

vina despotike andricgrad

Šteta, ali vinari su sigurni da će iduće godine ponovo doći, i da će malo boljeg medijskog najavljivanja privući onu pravu pažnju ljubitelja vina, pogotovo pošto je lokalna medijska pažnja bila očigledna tokom trajanja Festivala. 

andricgrad aleksandrovic

nazad na vrh

Srodni tekstovi