Šumadinci na Belom dvoru

Šumadinci na Belom dvoru

Obećanje je ispunjeno. Nakon što je letos u vreme Drugog festivala šumadijskih vina prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević postao počasni član Udruženja vinara Šumadije, usledio je dogovor da se Udruženje na sličan način predstavi svojim vinima i u Belom dvoru u Beogradu.

beli dvor 2

Tako se 10 šumadijskih vinarija našlo u ovoj reprezentativnoj rezidenciji, gde ih je njihov domaćin, NJKV Aleksandar Karađorđević dočekao sa suprugom princezom Katarinom. Gosti, ambasadori, članovi diplomatskog kora, te ličnosti iz kulturnog i javnog života i predstavnici medija, pokazali su veliko interesovanje za izložena vina, koja bi u budućnosti mogla da postave Šumadiju kao regiju na vinsku kartu Evrope.

beli dvor 3

Nakon dobrodošlice i kratkog folklornog programa, prešlo se na koktel i degustaciju vina. Vinarije Aleksandrović, Despotika, Arsenijević, Delena (Lipovac), Rogan, Radovanović, Art Wine, podrumi Madžić, Stari Hrast i Kraljevska vinarija sa Oplenca izneli su svoje najbolje proizvode, među kojima je bilo i nekoliko iznenađenja – poput specijalnih etiketa vinarije Aleksandrović namenjenih japanskom tržištu!

- Beskrajno smo zahvalni prestolonasledniku Aleksandru II Karađorđeviću i njegovoj porodici na prilici da zajedno predstavimo bogatstvo Šumadije jednoj drugačijoj publici i u ambijentu kakav se samo poželeti može. Vaš deda Aleksandar i pradeda Petar I posejali su seme novog srpskog vinarstva pre jednog veka i dali maksimalni doprinos njegovom razvoju u tom vremenu. Sigurni smo da ćete i vi, kao počasni član našeg Udruženja, znati da nas predvodite u vremenu koje dolazi – izjavio je između ostalog Božidar Aleksandrović isped Udruženja vinara Šumadije.

beli dvor 5 Boza kralj

Belo od hamburga

Zoran Madžić je vlasnik istoimenog podruma iz Selevca koji proizvodi jedinstveno belo vino od muskat hamburga u Srbiji. Belo vino Milosija sastoji se od polovine samotoka smederevke i polovine samotoka muskat hamburga, a ime je dobilo po Zoranovoj baki koja je orezivala vinograd i proizvodila vino za porodične potrebe.

beli dvor belo od hamburga

Probali smo i njegovo lako crveno vino Radosavlje 2011, od prokupca, merloa i muskata, za koje kažu da je takođe jedinstveno jer se proizvodi bez selekcionisanih kvasaca i filtriranja, iako odstojava 2,5 godine u hrastovim bačvama.

Madžić je mala vinarija, registrovana tek 2008. godine, mada se porodica bavi vinogradarstvom puna dva veka. Kapacitet će tek za neku godinu dostići desetak hiljada boca, bez želje da povećavaju proizvodnju. Belog vina proizvode oko 1.500 boca godišnje, a fokus je na merlou koji se dobro pokazao u ovom kraju.

Iskoristili smo priliku i zamolili prestolonaslednika Karađorđevića da nam kaže i nešto na temu koja vina on voli.

- U Srbiji sam već 14 godina i primećujem da se svake godine poboljšava kvalitet domaćih vina. Belo vino volim uz ribu, crveno sa mesom, ali za večeru malo više preferiram crvenog. I šampanj, naravno! Takođe, veoma volim Zanos vinarije Ivanović (prirodno slatko vino od rajnskog rizlinga, n.a.). Inače, voleo bih svake večeri da probam neka domaća vina, kao što smo danas probali ova iz Šumadije koja je, kao što znate, u mom srcu. I veoma sam ponosan na to šta rade svi naši vinari. Veoma je važno da svet sazna kako imamo dobro vino.

beli dvor 4

U tom smislu, dogovoreno je da ova vinska prezentacija šumadijskih vina u Belom dvoru, namenjena prvenstveno ambasadorima i stranim diplomatama, postane tradicionalna.

Nova Vizija

Nova Vizija vinarije Aleksandrovuić potpuno je drugačija, izuzetno voćna i jakoelegantna, sa dosta začina poput karanfilića, cimeta, muskatnog oraščića, aromatski raskošno vino koje se sjajno uklopilo u atmosferu Belog dvora.

- Vino iz 2013. godine je novo vino ali pod dobro poznatim brendom Vizija. Promenjen je sortni sastav, 70% je kaberne fran i ostatak je kaberne sovinjon – predstavila je ovo vino Katarina Aleksandrović.

Ova etiketa zanimljiva je i po tome što je sortni sastav odredio vinski novinar Nenad Andrić, na terasi vinarije Aleksandrović, što nam je potvrdio i vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović. Da li to znači da je od dobre sirovine lako napraviti dobro vino, ili da su iskusni vinoljupci dostojna zamena skupim tehnolozima i enolozima?

Istina je, kako je i red, verovatno negde na sredini.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh