#VinskaAvantura

#VinskaAvantura

Vinsko gastronomska avantura sestara Aleksić, gotovo bajkovita hedonistička priča, privatni showtime ili sjajno zamišljena degustacija najnovije berbe kroz igru, svejedno, #VinskaAvantura razgalila je okupljene i okupila ih u zajedničkom naporu da uživaju do maksimuma.

aleksic 52 Gastronomski obračun: Urednik Vino.rs Nenad Basarić i predsednik Udruženja somelijera Vojvodine Igor Luković

Dole, ispod „Patizanovog” stadiona u Dinarskoj broj 8, u privatnoj kući nalazi se već pet godina Il Primo, privatna škola kuvanja. Upravo smo tu zatekli Maju Aleksić i Draganu Janjić, vlasnice Vinarije Aleksić iz Vranja kako sa širokim osmehom dočekuju brojne predstavnike vinskih medija i trgovce vinom. Kao grom iz vedra neba uručene su nam originalne „Aleksić” kuvarske kape i Il Primo kecelje, a prisutni su već unapred podeljeni na Crveni i Beli tim. Gotovo bez izuzetka, podela je bila u neku ruku i seksistička: Beli tim su činili sve kršni predstavnici sedme sile, dok su u Crvenom carevale nežne ženske ruke. I dok smo se još osvrtali po sjajno organizovanom prostoru, koji osim moderne kuhinje i „seckaonice” i BBQ-a u dvorištu ima i dve moderno opremljene degustacione sale, brojnu kuvarsku literaturu i odlično ozvučenje, jer uz muziku se daleko lepše kuva, zar ne, Aleks i Tanja, „pravi kuvari” već su ubrzano pripremali sastojke za boj hedonističkih titana.

aleksic 38
Hrana, ženskih ruku delo: domaćini iz vinarije Aleksić, Dragana Janjić i Maja Aleksić Ilić, s Jelenom Kikić iz „Vino i vinogradarstvo” (u sredini)

Ali, pre nego je brašno za puterasti brioš poletelo u nebo, sečiva oštrih noževa blesnula u svetlosti bliceva i TV reflektora, tune i kozice potpisale bezuslovnu predaju, a znoj krenuo curkom da nagriza vrat očito vičnih kuvanju novinara i vinskih trgovaca, kao piće dobrodošlice serviran je Sevdah 2015 Vinarije Aleksić.

Kompletno uzbuđenje zbog kulinarskog zadatka koji je došao neplanirano, nije bilo dovoljno da makar za trenutak skrene pažnju sa ovog vinskog nektara. Odista jedinstveno vino iz popularne cenovne kategorije šokiralo nam je čula izraženom aromatikom, veoma ekstraktvino, zaokruženo i sa posebno dugom završnicom. Ti naleti smokava, slasti izvučene iz nekih urmi, suvog grožđa u aftertejstu podsetili su na nekakve kasne berbe, iako je reč praktično o izuzetno lakom vinu. Ali, ovaj Sevdah jednostavno više podseća na seksi armanjak nego na belu kupažu!

 aleksic 62Kad se sa srcem kuva: učesnici #VinskeAvanture u akciji

Šta smo kuvali i sa čime pili

Crveni tim je uz Žuti Cvet zavrteo klasične vegeterijanske prolećne rolnice sa povrćem i umacima

Arno je Beli tim podržao brusketićima koji su zaokruženi tuna cevicheom oplemenjenim sa malo lajma, korijandera, čilija, kapra i  crvenog luka. Uz brusketiće ponuđena je i varijanta sa pireom od graška i bosiljka i mladim kozjim sirom.

Domaći brioš urađen je u dve varijante, a radio ga je Beli tim. Prva, sa kremastim musom od dimljenog lososa i začinskim biljem, te bri sirom i džemom od krušaka, uz šta je kremasta i baršunasta ali slasna Bonaca ipak naterala snažan vetar u jedra gurmanima.

I druga, krajnje prefinjena, uz kremasti rižoto sa kozicama i mladim šparglama.

Konačno, Crveni su, kako i dolikuje, pomamnu Barbaru krotili  sa Il Primo južnjačkom mućkalicom, za koju rekoše da nije klasična leskovačka, pošto smo zapravo imali vranjanska vina i pirotski kačkavalj pa je reč o širem gastro pojmu. Zapečena sa pirotskim sirom mešancem, ova je mesna poslastica uz štipkavi roze stavila pečat na nezaboravno veče.

aleksic 75

Konačno, kuvarska se mašina zahuktala. Mi iz Belog tima, ne znam da li smo imali popust kod našeg vođe Slobodana Radete, inače vlasnika ove škole, ili je reč o prirodnim predispozicijama, ali dobijali smo isključivo pohvale, bilo za seckanje, mešanje, kombinovanje sastojaka, pa i probanje. Očito da ljudi koji nepca vežbaju na vinu imaju iskustva i u onom segmentu koji se žvače ili tek priprema za žvakanje. Puno dobrih vibracija, ideja, snalaženja, poneki pravi „šefovski” komentar doveli su do toga da razni mediji zalegnu kao jedan u cilju ostvarivanja konačnog užitka, nešto kasnije u tanjirima. Naravno, tada su u priču uključena i vranjanska vina iz berbe 2015 – tamjanika Žuti Cvet, Arno, Bonaca i pink Barbara. I sve se pretvorilo u erupciju svežih ukusa, aroma i strasno sljubljenih delikatesa i vina. Za pamćenje.

aleksiv poslednja

Jer, ko je mislio da je ovo samo još jedno od večeri uparivanja vina i hrane, grdno se iznenadio. Etikete Vinarije Aleksić iz poslednje berbe, a vina već dokazanog kvaliteta, same su po sebi izuzetno značajan korak napred u prepoznatljivosti i dodatnoj privlačnosti za ljubitelje vina. Ipak, ovakav koncept prezentacije, gde ste u prilici da uživate u vrhunskim specijalitetima, a vaših ruku delo, prepostavljam da daje specijalni ugođaj svakom zalogaju. Praktično, shvatate šta vinar oseća kad pije svoje vino i o njemu govori kao o svom najrođenijem. I sve vam bude jasno. 

Poseban utisak

Brusketi su stigli u onaj najbolji čas, kad se potpuno otvara apetit, a Arno 2015, prema opštem mišljenju, kao da je raspalio plamen do usijanja. Sovinjon stvoren kao poveznica Starog i Novog vinskog sveta, ali i tradicije i vinarske vizije budućnosti, doneo je za stolove mirise toplih leja paradajza i trun sirove kafe, te vegetalne tonove s naznakama tropskog voća na ukusu. Odličan par za meke bele sireve, salate od sezonskog povrća, ribe ili paste sa plodovima mora, uvio se kao zlatna nit oko brusketića, tunjevine, izuzetno mladog kozjeg sira i graška sa bosiljkom.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi