Mali restoranski trikovi za vinoljupce
Kako se odlučiti za pravo vino u situaciji kada je na vinskoj listi sve više odličnih i relativno ujednačenih etiketa?
- Objavljeno u Saveti o vinu
- Tekst Ališa Huberman
Kako se odlučiti za pravo vino u situaciji kada je na vinskoj listi sve više odličnih i relativno ujednačenih etiketa?
S porastom vinske kulture sve je više ljubitelja vina koji razmišljaju o tome da naprave sopstvenu vinsku kolekciju koja neće biti samo ostava za vino već privatna, meditativna, prava hedonistička tvrđava u kojoj ćete sami ili u društvu puniti dnevno istrošene baterije organizma.
Engleski izraz ullage (aledž) označava prazninu između nivoa vina u boci i pampura, odnosno zatvarača, pojam koji nije posebno definisan u mnogim jezicima, pa ni u srpskom.
U brojnim i često sve maštovitijim opisima vina sasvim sigurno će te naći i na to kako jedno vino ima puno telo, a ono drugo srednje ka punom. Da li znate na šta se to odnosi?
Kako ispravno degustirati i oceniti šampanjac ili neko drugo vino puno mehurića koji golicaju nos i maštu?
Šta ne valja u ovom vinu, zapitate se ponekad. Ili mi se samo čini? Ne, zapravo je zanimljivo... Čudni mirisi, ukusi, pa i boja vina u poslednje vreme, takozvane „mane", oduvek su se povremeno nalazile u čaši. Određena „nepravilnost" može biti rezultat zamisli, želje i sposobnosti vinara da postigne željeno u vinu. Nekad namerno, nekad...