Kako odabrati vino za venčanje

Kako odabrati vino za venčanje

Kojim vincem napojiti svatove? Čime nazdraviti u najsvečanijem času? Koliko to brate košta, a da ne uvredimo starog svata i istovremeno ne povredimo novčanik? Kupanje prvih redova zvanica i stolova Moetom, Domom ili Krugom...

Venčava se jednom u životu. Dobro... Čast izuzecima.

Iako se čini da je izbor vina jedna od manje važnih nedoumica u procesu organizovanja najveselije proslave, bilo da je ona obima kruga najbliže rodbine ili vašarske orgije pod šatrama, ipak će se u jednom trenutku učiniti kao solidna prepreka da prvu bračnu noć dočekate potpuno opušteni i zadovoljni odrađenim poslom (čitaj: svadbom).

Moguće je da ova problematika i nije tako izražena u Srbiji kao što je recimo na dalekom Divljem zapadu (preko bare). Razlog? Pa, pretpostavljamo da tamošnji stepen opšte vinske kulture ipak zahteva odgovarajuće etikete, dok je ovde svadbena vinska konstanta najčešće jednaka stonom vinu, kakva je većina domaćih etiketa, pa i onom iz kanistera (čitaj: fantastično crno domaće od dede mog kuma Šilje).

Za početak upozorenje – ništa ne fali dobrom domaćem ili nalivnom vincu, pogotovo kad nakon supe, čorbe, srpske slaninarske zakuske, ajvara, sarmi i roštilja sofru napadnu brdoviti poslužavnici raznoraznog pečenja. Ali ne ide brate dočekati goste kupažom koznačega iz dedinog vinograda, još manje nazdraviti za dug i uspešan brak (dok nas sudija ne razdvoji) plastičnom čašom punom do vrha istog. Jednostavno, vremena su se promenila, evolucija je ujedno vinska revolucija.

Najseks

Ukoliko ste u mogućnosti, zakažite venčanje u vinariji ili vinskom podrumu. Vina će biti nadomak ruke, proći ćete jeftinije, a otvara se i ta najseksi mogućnost: da sa mladom pobegnete duž čokota vinove loze, direktno u svetliju budućnost.

Nekad je bilo lako, otvorili bi Milion ili Fruškogorski biser i mlada bi skočila na sto, a mladoženja pod sto. Danas, kad vinoteke, podrumi ili trgovinski lanci nude sva blaga ovog sveta, možda je krajnje vreme da prepišemo od strendžera šta nam valja činiti. I to malo prilagoditi domaćim potrebama, domaćinu, pa i vinaru.

Vinska računaljka

Neko je izmislio sledeću jednačinu: ako imaš sto svatova treba ti malo više od 46 boca vina. Kako? Jednostavno, broj gostiju se deli sa 2,15 i dobija se količina neophodnog vina. To bi u ovom slučaju bilo bolje zaokružiti na osam kartona (48 butelja). Ukoliko bi to bilo prosečno srpsko vino, broj boca treba pomnožiti sa 8-10 evra. Prosečno uvozno vino moglo bi izaći duplo jeftinije, ali i skuplje, ako vas neko pogrešno uputi.

Kvalitet vina?

Posle nekoliko čaša u opštem rasulu teško da se može govoriti o kvalitetu i njegovom značaju. Ali, takođe rezon može biti i da li vam je važnije koje vrste cveća i po kojoj ceni će ukrasiti dvoranu ili da ipak proberete po vinskim policama?

A penušavci? Matematika kaže broj gostiju podeliti sa devet i svako će dobiti barem po pola čaše, što najčešće odgovara zahtevima. OK, može da se deli i sa sedam ukoliko vaša ekipa baš gotivi mehuriće i nema ništa protiv neprestanog dosipanja u duboke uske čaše.

I najvažnije: veće količine često se mogu naručiti direktno od proizvođača po pristupačnijoj ceni nego u prodavnicama, a ponekad i vratiti višak ukoliko se pojavi. Parola – snađi se!

Sezonske svadbe i vina

U zavisnosti od doba godine u kom realizujete stajanje na ludi kamen, menja se i slika svadbene vinske karte. Jesenja, zimska i prolećna venčanja će nekako logično prevagnuti na stranu crvenih vina. Potpuno suprotan je savet za letnje proslave i one na otvorenom prostoru. Sveže, lagano, lepršavo, bela vina caruju, a neretko i roze. Predlog za ovaj period je da pazarite po 30-ak procenata od crvene, bele i „mehuričaste“ boje i onda još malo dobro rashlađenog rozea.

Bitno upozorenje za fensi svadbare: Ukoliko planirate da goste obradujete koktelima, nabavite najmanje 30% vina manje. Nakon prvog časa zabave, razlog će biti više nego evidentan.

Koje vino da kupim?

Nekima se prva svadba u životu poklopi i sa prvom životnom dilemom pri kupovini vina. Posebno rođenim pivopijama, koji ipak ne žele da se ovog dana izblamiraju pred tolikim svetom, a taštom i tastom vinoljupcem pogotovo. Umesto da fokusiramo pažnju na moguće etikete, povoljan odnos cene i kvaliteta (nije valjda da ćete sad računa voditi o parama) ili reklamiramo pojedine vinarije, evo nekoliko uopštenih naznaka.

Penušavac će svakako da otvori i zatvori svečanost. Između mehurića dobrodošlice i mehurića za nazdravljanje, analizirajte situaciju, prvenstveno ljudski faktor, i pratite uputstva: Ko su svatovi? Omladina ili gospoda u najboljim vinskim godinama? Pivopije ili umetnici? Anti-alkoholičari ili latentni depresivci?

Proverite još jednom stanje u kuhinji restorana ili dopis iz keteringa. Ako u tanjirima preovlađuje crveno meso, zamolite nekog vinski stručnijeg da vam preporuči crvena vina punijeg tela. Riblja zakuska, pile i ćurka, rado će se kupati u žućkasto-zelenkastim tonovima, pa i muskatnim aromama, ali poznajući naš narod, roze i lagano crveno vino ipak će, u globalu, biti radosnije dočekano.

Ako mislite da je geografska postavka nebitna, veoma se varate. Urbane sredine preferiraju (i lako opraštaju) čak i jeftine uvozne etikete, dok se etno svadba najbolje osveži i raspali lokalnim varijetetom, autohtonom sortom koju svi znaju od malih nogu. Naravno, u pauzi između najskupljeg francuskog šampanjca i dva muzička bloka devizama raskošno okićenih oblina popularne folk zvezde.

Definitivno, odabir pravog vina će ipak ići na vašu dušu, pa stoga evo pomoći.

Koje je vino najbolje?

I tu vlada pravilo – ne slušajte previše savete, već sopstveni ukus. Ukoliko bi da umanjite rizik, prebacite sve na kolektivnu odgovornost, kupite nekoliko različitih etiketa, okupite najbolje prijatelje nekoliko dana pred svečani čin i kušajte kupljena vina. Ocenite ih na slepo ili u po bela dana i odlučite. Nećete pogrešiti, a zabava je zagarantovana.

Što se cene tiče, jedino ukoliko ste i sami stručni i znate šta vam se kod vina dopada, ako imate omiljeni region, sortu, vredi kupiti skupo (crveno) vino. Možete čak nazdraviti uz kraću priču o dragulju u čašama poredeći vino sa svojom budućom boljom polovinom ili njenom majkom. Samo, ne preterujte sa dužinom priče o vinu i ne vređajte se ako neko ipak zatraži pivo.

U belom segmentu, nipošto ne insistirajte na skupim, barikiranim varijantama. Prepun stomak teško će se izboriti sa hrastom i vanilom, radije pripremite nešto sveže, vrckavo, puno divnih voćnih kiselina. Sovinjon blan, pino griđo, šardone, smederevka, rizling, što da ne...

Ukoliko je vaše venčanje sa prizvukom internacionalnog ili u sred vrelog leta, a hrana inspirisana putem oko sveta pa u tanjirima ima svega i svačega, od Meksika, Indije, preko sušija i tai zalogaja, svež roze nema bolju alternativu.

Slatka i pojačana vina? Pa ko će do toga stići i na strašnom mestu postojati...

Ludo & penušavo

Lako je reći: Potpuno je besmisleno dočekati gladne i žedne goste vrhunskim šampancem. To svakako glamurozno zvuči, ali dobar (pa i jeftini prosecco), cava ili roze penušavac oraspoložiće već raspoložene pridošle svatove.

Zvanična zdravica potpuno je druga priča. Tu se čak javlja podela na dnevne i noćne, svadbe u zatvorenom i otvorenom prostoru. Dnevna, takozvana matine veselja, i ona baštenska idealna su za aromatični prosecco ili nonvintage penušavac, čak i za zdravicu. Kada se spusti tama ili se pređe u zatvoreni prostor, teksturno bogatiji penušavci su nezamenjivi.

Klasični francuski šampanjac, blanc de noirs ili blanc de blancs su must have varijanta. Za svaki slučaj, jedan Dom Perignon ili bilo koji drugi slavni brut na slavljeničkom astalu dokaz su veoma ozbiljnih razloga da se ova veza pred bogom i ljudima održi. Ipak, i daleko jeftiniji a vrhunski domaći penušavci, zadovoljavaju sve kriterijume najsvečanijeg trenutka – otvranja šampanjca!

Naravno, posebna priča je trenutak u kome treba spojiti (ne samo mladence već i) svadbeni kolač i ukus vina sa mehurićima. Većina penušavaca nosi oznaku „brut”, što ukazuje da je reč o suvim vinima sa manje od 1,5% šećera. Iako sjajni za piće, ovi penušavci u kombinaciji s tortom daju pomalo metalni i gorkast ukus, pa je daleko bolje servirati „demi-sec“ varijantu sa 3,3 do 5% šećera. Niži postotak alkohola i viši šećera posebno će pogodovati uz čokoladne torte i one pune crnog i crvenog voća.

Sad kad znate sve to – neka vam je sa srećom!

Šta sa viškom?

Preračunali ste se u broju gostiju, prijatelji iz inostranstva nisu nahvatali avione, vlada iznenadna epidemija gripa, ne brinite. Ukoliko prodavac ne prihvati povraćaj neotvorenih boca, smestite ih u podrum ili hladniju mračnu ostavu, naravno u ležećem položaju, i sačekajte sledeću priliku da ih otvorite i uživate.

Neke boce možete podeliti prijateljima ili rodbini u znak sećanja na ovaj jedinstveni dan u vašem životu, a otvorene penušavce slodobno začepite i popijte u narednih dan-dva. Ili se sa svojom draganom prskajte rashlađenim mehurićima dok planirate svadbeno putovanje u vrelu Afriku. Što da ne...

nazad na vrh

Srodni tekstovi