Pet idealnih belih vina za vinske početnike u Srbiji

Pet idealnih belih vina za vinske početnike u Srbiji

Ulazak u svet vina je za one koji su se tek tu obreli ili imaju nameru u njega da zakorače pravi izazov. A glavno pitanje je – odakle početi?

Odgovor glasi: Od tipičnih i najpopularnijih sorti!

Evo pet odličnih srpskih vina koja će vas na najbolji način uvesti u pet najpopularnijih belih vinskih sorti u Srbiji.

Chardonnay Lastar

Degustaciona zabeleška: Dinja, zrela žuta kruška, tropske voćke, orašasti plodovi, prošarano putenim notama vanile i putera, puna usta svega i dugo sećanje na vino.

Sigurno ste negde čuli da su najpoznatija bela vina od sorte šardone ona iz severnog dela Francuske, Burgundije. Kao i da je šardone verovatno najpoznatija sorta za belo vino, uglavnom zato što skoro svakoga oduševe čiste i prepoznatljive note zrelog žutog voća ili lepa punoća u ustima. E, pa ovaj iz Sekuriča i mlade vinarije Lastar  upravo je jedan takav šardone, možda i najbolji ovdašnji predstavnik tipičnih svojstava ove sorte. Ukratko, vino koje će vas instant teleportovati u Burgundiju.

pet idealnih vina

Sonata Jeremić

Degustaciona zabeleška: Zova, prepoznali ste je? A malo bosiljka, peteljki paradajza, cveta vinogradarske jabuke. Ili ipak nešto zrelije žuto voće?

Niste se prevarili, sve to i još dosta toga preko nudi sorta sovinjon blan. U principu, ona ne voli sunce previše, ali i tu ima razlike i mogu se razaznati jasno dva vinska stila – onaj iz toplijih predela, bogat, kremast, prepun zrelog tropskog voća, i onaj drugi u kome dominiraju pomenuta vreža paradajza, cvetan, jabučast, jednom rečju svež i zelen. Ovaj smederevski pod etiketom Sonata proglašen je i za najbolje belo vino Srbije 2017. godine, tako da je teško zamisliti bolji uzorak za upoznavanjem s ovom sortom kod nas!

3) Pinot Blanc Vinarija Zvonko Bogdan

Degustaciona zabeleška: Jabuke, dinje i ananas u jednoj čaši. Zvuči kao tropski voćni kup idealan za leto! Pa, pino blan to i jeste, idealna sorta da razumete šta je to elegancija u vinu.

Ne preterano rasprostaranjen u Srbiji, pino blan iz poznate srpske Vinarije Zvonko Bogdan savršeno je vino za upoznavanje s ovom širom sveta popularnom i cenjenom sortom. Uz prepoznatljive voćne note, besprekorno izbalansiran, pruža izrazito osvežavajuće kiseline, a što ga čini savršenim partnerom u svakoj prilici. I ozbiljnim takmacem na međunarodnoj sceni, od San Franciska, preko Londona, Brisela i Beča, pa sve do Japana, odakle je sve ovo vino donosilo prestižne nagrade.

degustacija

Morava Despotika

Degustaciona zabeleška: Naglašena svežina sočnih kiselina lepo se uklapa u mirise suve pokošene trave, lekovitog i drugog bilja koje se prvo oseti na nosu, a tek potom se razvija intenzivna i prijatna aroma vinogradarske breskve.

Morava, novostvorena domaća sorta nastala ukrštanjem rajnskog rizlinga s genotipom nekoliko drugih sorti, ozbiljno preti da se uvrsti u sam vrh najcenjenijih ovdašnjih belih vina. Ova iz Despotike pravi je primer stoprocentne morave u punoj lepoti i eleganciji, pobednik u kategoriji najboljih belih vina Srbije od autohtone ili novostvorene sorte za 2016. godinu, vino koje će vas ohrabriti da probate i druge manje poznate sorte.

Stota Suza Minić

Degustaciona zabeleška: Možda se u nekoj od tamjanika i oseti miris tamjana, ali u ovoj nema mesta pored bogatih naboja južnog voća, zove i taman toliko poljskog cveća da se u mašti vratite prirodi.

Župska tamjanika je sorta koja je verovatno sačuvala onaj mitski genetsko-vinski naboj srpskog vinarstva tokom decenija socijalističko-industrijske revolucije. Drugim rečima, tamjanika nas je održala, njojzi hvala. Ali to nije jedina preporuka ovom divnom primerku odomaćene balkanske sorte. Stota Suza, uzrasla u vinogradu u neposrednoj blizini pravoslavnih svetinja, spravljena po porodičnom receptu, mogla bi dodatno da zaintrigira za istoriju, duhovnost i kulturu vinorodne Župe.

Kako postati vinski expert
za 20 minuta!

nazad na vrh

Srodni tekstovi