Spremite se za degustaciju

Spremite se za degustaciju

Prvi odlazak na neku degustaciju vina savršena je prilika da nešto naučite ali i da se –  izblamirate! Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sa više samouverenosti uđete u magični svet vinskih degustacija.

Nemojte koristiti jak parfem! Ovo je nešto što treba znati pre nego što uopšte krenete na vinsko veče, a najbolje je ne koristiti nikakav parfem. U protivnom nećete upropastiti samo sopstveni doživljaj vinskih aroma, već će te biti izloženi neprijateljskim pogledima sa svih strana.

Degustacija vina je ozbiljan posao! Naravno, samo za onoga ko se bavi time profesionalno. Zapamtite, degustacija jeste igra, zabava, druženje, što sa čašom i vinom, što sa okupljenima. Možete praviti jako ozbiljno lice dok njuškate ili grgoljite vino po ustima, ali budite spremni u svakom trenutku da prsnete od smeha i osetite se srećno i zadovoljno, pa čak i kad vino nije neko. Istražujte, to je divan i vredan proces. A ozbiljnost ostavite za procenu sopstvenih granica do kojih ćete sa količinom popijenog vina ići. I zapamtite, ljudi koji ozbiljno procenjuju vina često i nisu naročito zabavni!

Ne pretvarajte se da znate ono što ne znate! Niko vam zbog toga neće dati bolju etiketu ili napuniti više čašu.

Neki pljuju vino u čašu, šta sad? Profesionalci često pljuju vino, ne zato što ga ne poštuju, već da se ne bi napili u situacijama kada treba da probaju mnogo vina. Mada ima i onih koji smatraju da na taj način čuvaju organizam. Sve u svemu, neko je navikao da na degustacijama pljucka, a neko da pijucka. Iz razumljivog razloga vinari više vole ove druge i uglavnom ne razumeju baš najbolje tu naviku degustatora, ma kako isti slavni bili. Jer u to što je neko ispljunuo oni su uložili i trud, i znanje, i novac...

Nije bruka ostaviti vino u čaši! Ovo je česta praksa kad imate više čaša različitog vina ispred sebe. U suštini bitno je da spoznate sopstvene granice, pa ma koliko vam se neko vino svidelo ostavite mesta da probate i ostala koja su najavljena na degustaciji.

Suvoća vina nije svetinja! Iako „veliki poznavaoci“ vole da kažu kako ne piju ništa osim „suvarka“, zaostali šećer zapravo čini vino daleko uparljivijim sa mnogim dotad neprijateljskim namirnicama. Takođe, valja znati da slatka vina često nose najbolje svetske ocene, a šećer u vinu zapravo popravlja raspoloženje, bez svake sumnje. Mogli bi čak reći da čini čoveka srećnijim. Nešto kao čokolada, pa ne pijte suvo vino na silu ako vam ne prija.

Degustacija 4

Zaboravite sve što vam je neko rekao ili ste čitali o vinu! Gospodin ili gospođica „tabula raza“ idealan je tester za vino. Otvorite svoj um i čula, odagnajte naučeno i stečena iskustva i spoznaćete koje vam se vino sviđa! A to je, složićete se, za vas najvažnije.

Razrada prethodne teme! Čuli ste negde da roze mora biti suv i boje lukovine ili lososa, a da se penušavac ne vrti u čaši pre nego u nju gurnete nos! Ma nije valjda? Roze iz koga ispadaju jagode i maline, koji puni usta aromama poput krema, možda nije podjednako skup kao onaj iz čuvene vinarije, ali ga vi jednostavno obožavate. Baš kao i jagode uz njega. A zavrteti penušavac u čaši i gledati uskovitlani ples mehurića, pa zar nije to „kunst“?

Ko je pravo društvo za degustaciju? Istraživanja su pokazala da stariji degustatori umeju da budu gnjavatori ma koliko o vinu znali. Piju po navici i često se ranije i napiju, pa degustacija ode u nekom drugom smeru od istraživačkog. Mlađi su daleko otvoreniji za nove ukuse i saznanja. Možda je to prava ekipa za vas.

Kako se ostaje upamćen i stiču poeni u sali za degustaciju? Tako što ćete na odlasku kupiti vino koje vam se posebno dopalo.

Da li će vam se smejati neko ukoliko uzmete najjeftiniju etiketu? A da li ćete se vi smejati onima koji baš ništa ne pazare?

nazad na vrh

Srodni tekstovi