Kako da izoštrite čula

Kako da izoštrite čula

Da bi ste mogli da ocenite, a zatim i  komentarišete ukus nekog vina neophodno je da prvo „naštimate“ svoja čula. To je izuzetno važno za vinske početnike, ali i profesionalci povremeno provere stanje sopstvenih receptora, kao i veze do odgovarajućih centara u mozgu radeći ove veoma jednostavne i jeftine vežbe koji će vam pomoći da bolje razumete šta to u stvari volite kod vina, ali i zaista izoštriti vašu moć percepcije. Pa i pomoći da određene etikete lakše zapamtite, a kasnije i prepoznate.

Za početak nabavite neophodne stvari: suvo crveno vino, četiri iste vinske čaše, plus još jednu kontrolnu u kojoj će biti čisto vino, zatim kesicu crnog čaja, pola limuna, kafenu kašičicu šećera, malo votke i papir i olovku da zabeležite opažanja.

Naspite podjednaku količinu vina u sve četiri čaše, a potom u svaku dodajte po jedan od pripremljenih „elemenata“. (Naravno, tu se olovka i papir ne računaju). Zašto smo odabrali baš čaj, limun, šećer i votku? Da bi ispitali vaše reakcije na: tanine, kiseline, šećer i alkohol.

Tanini

Sačekajte da se kesica čaja rastvori desetak minuta u vinu pa je izvadite. Probajte prvo kontrolno vino u kome nema ničega, dobro ga provrtite po ustima, zapamtite šta osećate. Potom bez mirisanja, probajte vino s čajem.

Primetićete dve promene koje su vezane direktno za tanine. Gorčina se frapantno povećala, ali je i vino postalo nekako suvlje. Jezik je hrapav, a ovo osećanje šmirglanja bitan je atribut tanina. Jako taninska vina će pružati taj osećaj samo neće biti izrazite gorčine kao kod vina sa čajem.

Ukoliko vam sve ovo mnogo ne smeta, moguće je da niste preterano osetljivi na tu vrstu senzacija i da ćete najverovatnije biti fan južnjačkih vina velikog tela.

U suprotnom slučaju postoji mogućnost da ste takozvani „supersenzor“ i da će vam najviše prijati slatkasta ili ipak bela vina.

Kiseline

Iscedili ste pola limuna u vino? Prvo probajte kontrolno vino, a potom malo zakišeljenog. Da li vam novi ukus deluje kao da je vino sada laške ili punije? Kako vam se dopada promena? Da li je zapravo vino sada manje ili više gorko?

Primetićete u ovom slučaju barem tri bitne promene: Vino je postalo lakše, tanje, povećalo vam se lučenje pljuvačke i usta se skupljaju a prirodne gorkaste arome dolaze više do izražaja. Kao da su se i tanini pojačali, pa čak i i neke osobene note vezane za tercijarne arome i završnicu.

Šećer i slast

Naravno, prvo probajte kontrolno vino, a potom ono u kome ste razmutili šećer.

Kako šećer u vinu utiče na arome voća? Kako vam se čini vino na samom vrhu jezika? Šta osećate kad progutate vino?

U manjoj meri šećer utiče da vino pamtite kao slatkasto, ali on zapravo daleko više ističe voćne arome vina i dodaje uljaste note u završnici koja se time dodatno duže pamti.

Slast je ono što se praktično prvo oseti jer dolazi na vrh jezika. Takođe se slast oseća u završnici jer ostaje kao taj uljasti trag na dnu vašeg jezika.

Alkohol

Nakon što probate kontrolni uzorak, uzmite malo onog sa dodatom votkom čija aroma ne utiče na samo vino u većoj meri.

Da li vino deluje tanje ili punije? Šta alkohol čini aromatici i gde se oseća? Šta čini završnici?

Votka će začiniti vino, ali to nije ono što treba da ispratite, naprotiv. Osetite ono što se dešava u tečnosti na vašem jeziku i kad vino progutate. Primetićete da su se začinske arome u vinu drastično pojačale kao i sitno peckanje na jeziku. To će doprineti osećaju da je vino dobilo u telu, čvrstoći, a kad progutate, osećaj će se lagano preneti u nešto dužu završnicu i dati utisak da vino poseduje određenu toplinu.

Ove eksperimente možete raditi često i oni će vam pomoći da bolje i lakše identifikujete primarne ukuse u vinu. Kad otvorite sledeći put bocu, probajte da razložite i pojedinačno proučite svaku od gore pomenutih kategorija i da ih smestite na sopstvenoj rang listi. Tako ćete vremenom uz pomoć svojih čula stvoriti kontrolnu kolekciju vina i lakše razumeti svako novo na prvi gutljaj.

nazad na vrh

Srodni tekstovi