Poruka u boci

Poruka u boci

Za potpuno razumevanje vina potrebno je razumeti neke osnovne stvari u njegovom nastajanju. Nešto od toga opisali smo u prethodnim nastavcima ove male vinske škole za početnike (Prvi vinski koraci i U vinogradu je istina).

Sada je vreme da vino konačno iz vinograda i podruma krene u flašu! 

Čemu služi flaša?

Naizgled nepotrebno pitanje, ali u slučaju vina flaša ima i dodatnu ulogu osim da čuva vino. Naime, vino se tu, nakon svih napada tehnoloških sredstava u podrumu, uticaja vremena i kiseonika, konačno na miru stabilizuje i oblikuje kako bi se svi parametri doterali na optimalni nivo.

Kad će enolog vino iz tanka, bureta ili amfore prebaciti u bocu još jedan je ključ konačne aromatske slike. U principu vino se flašira kada vinar oceni da je u podrumu postigao željeni cilj, a koliko će zatim odležavati u boci pre nego što ode ka krajnjem potrošaču dodatno je umeće. Obično je to od nekoliko meseci, pa do nekoliko godina! Taj vremenski period zavisi od tipa vina i njegovog potencijala za odležavanjem, ali je praksa često da se vina puštaju na tržište i pre nego dostignu punu zrelost u boci jer to traže prodavci koji su ostali bez dotičnog vina.

Kapa glavu krasi, ali čep vino čuva!

Nijedna armija, policija, obezbeđenje, detektivska agencija ne može bolje da sačuva gotovo vino od čepa na boci. Bilo da je čep od metala i uvrće se kao balerina oko ose (screw, ili čep sa navojem), da je onaj pivski sa zubima, da je od plute, spreman i da poput đuleta topa izleti iz šampanj boce, da je od stakla ili čak drveta obavijenog krpom (i toga ima), njegova uloga je da vino zaštiti od spoljnih uticaja, najčešće gasovitih, i spreči ga da se potpuno probudi pre nego sa razlogom krene u čašu.

Jer, vino nikad ne spava u potpunosti, ono je vragolasto i samo traži pravi poticaj da krene u nekom pravcu, najčešće onom koji ne želite. I zato, ne budite lava dok spava. A metalni čep s navojem se koristi za vina koja neće dugo stajati ili koja imaju izražene voćne karakteristike. Namenjena su i onima koji ne iskape bocu namah, već planiraju da je povremeno otvore za ručak, taj je čep odličan u tu svrhu. Stakleni je baš seksi, ali samo u kratkom intervalu. Dobra bela vina vole pluteni čep Diam, dok ona crvena najviše klase zahtevaju isti takav pluteni zatvarač od najboljeg portugalskog hrasta i njegove vredne plute.

I jedno pravilo: Siromašan je vinar koji baš na čepu štedi (pogotovo ako to ne shvati na vreme).

Koje je najbolje vino?

Većina dostupnih vina su dobra da se odmah otvore i piju. Sigurno ste čuli da ima ljudi koji obilaze vinarije, anprimer degustiraju (pre nego je vino zvanično proglašeno gotovim ili dospelo u prodaju), a potom rezervišu ili čak i kupuju takva vina kojima se još „ne vidi kraj“. Odležavanje, ili maturiranje vina, proces njihovog primirivanja (i podizanja vrednosti) može trajati godinama pa i decenijama, ali isključivo kad je reč o velikim vinima. Te promene nisu uvek očigledne neistreniranom nepcu ali se ponekad, nakon više godina, dogode i čudesne metamorfoze vina. Zato se i kaže da je vino živo.

Koja vina možete čuvati na odležavanju? Pa, samo ona koja sebi možete da priuštite, a nekad ni sav novac sveta nije dovoljan da dođete do željene etikete ako nemate veze na najvišim pozicijama ili je vino rasprodato poznatim kupcima.

Maturiranje vina takođe ima poseban mačo predznak u svetu vinara koji vam po pravilu, dok mućkate njihov proizvod po ustima, kažu: „Svi piju moje vino pre vremena!“

Ali, vina su kod njih u podrumu u savršenim uslovima, kao bebe u porodilištu, dok vinoljupci najčešće svoje boce drže u ne idealnim uslovima. I zato, vino je najbolje za piće dok je mlado, sočno, sveže i puno života. Sad!

Gde čuvati vino?

Vino je čudna živuljka, voli hladnjikava mračna mesta nalik na pećine i tamnice. Valjda u nadi da ga tu niko neće naći i popiti. Ne, nije ono poput melanholičnog osuđenika na doživotnu robiju, pre je zmaj koji čeka buđenje, pa ukoliko ne posedujete zamak s mračnom i vlažnom tamnicom ili lagumom, ili makar finu staru kuću s ukopanim podrumom, nemojte ni razmišljati o dugom čuvanju vina. Ili kupite vinski frižider.

Dr. Alkohol

Kad u kasne noćne sate razgovaraju o suštini svog postojanja, vinske mušice ili ekstremno obrazovani ljubitelji vina najčešće potpuno zaboravljaju da ono sadrži alkohol. Zaista, priče o količini alkohola u vinu često su predimenzionirane, pa i nepotrebne. Oni iskusni tvrde: „Žene se ne pita za godine, a vino za alkohol!“

Slažemo se, ali treba ipak imati mere. Alkohol jeste to što budi arome u vinu i kao ventilator raznosi mirise unaokolo. On je ono zbog čega se zapravo nazdravlja, što razigrava srce i uzdiže duh visoko iznad logorske vatre oko koje ste okupljeni. Budi i maštu, strast, ali valja znati pravu meru u konzumiranju. Sve preko toga vodi u puko opijanje, a za to vam je onda dovoljan i bilo koji drugi alkohol.

I pritom, neka vam bude jasno: Manje telo treba manje alkohola! Godine čine svoje, starijima ipak smanjiti dozu (nipošto ne braniti da piju, jer to izaziva suprotne efekte od sreće). Vaše stanje svesti samo će se pojačati dozom alkohola, depresija i stres se njime ne leče. A sumpor u vinu neka vas ne brine, daleko je manje opasan nego da omanete meru alkoholisanja.

VINO ZA POČETNIKE

1. Prvi vinski koraci
2. U vinogradu je istina 
4. U koži vinara
5. Vino po vašoj meri
6. Vino je život

nazad na vrh