Neobične arome u vinu (III)

Neobične arome u vinu (III)

Mali vodič kroz neobične arome vina završavamo s ovih 10 neočekivanih nasrtaja na vaše čulo mirisa koje može da vam se dogodi kod nekih vina!

Sladić

Primarna nota očekivana u italijanskim crvenim vinima tipa barbera ili nebiolo. Sladak egzotični biljni ukus uglavnom oduševljava.

Mošus

Ako zanemarimo izvorište prirodnog mošusa, ova neobična animalna aroma nalik na slatki znoj daje naznake vrhunskih crvenih etiketa čuvenih vina Starog sveta, prvenstveno onih s poznatom etiketom Châteauneuf du Pape ili Taurasi vina iz italijanske Kampanije.

Seno

Setite se samo koliko je slavnih parfema mirisalo na pokošeno seno, a zamislite da to imate u čaši? Divota! Miris sena spada u sekundarne arome vegetativnog karaktera vezane uz bela vina nastala uglavnom sur li ili batonaž tehnikama, u kojima nema mnogo voća, već više cveća ili meda. Može biti i tercijarna aroma u veoma odležalim vinima gde se meša s aromama pečuraka ili lanenog ulja.

Plastika

Čista aroma hemikalije! Javlja se u belim vinima visokih kiselina tipa rizling ili šabli, iako plastike naravno u vinu nema! Savršena varijanta ove pojave je zapravo petrolej u rizlinzima najviše klase.

Mina od olovke

Naravno, u pitanju je obična, ne hemijska olovka, a ovaj ukus sigurno dobro pamtite iz školske klupe, pogotovo ako ste koristili one mastiljave. Konačno, aroma je primetna u nekim crvenim vinima Bordoa ili Riohe, i to onim boljim.

Znojave čarape

Bret ili bretanomices, nazvan po svom uzročniku, nalazi se često u crvenim vinima, a znatno ređe u belim. Ako je prejak, dobićete utisak da je neko u blizini skinuo vrele patike s nogu!

Dizel

Aroma nekih australijskih belih vina, još rustičnija od petroleja iz čuvenih mozelskih rizlinga.

Ljubičice

Uz brojno drugo cveće, ova aroma siguran je pokazatelj da je pred vama dobar kaberne sovinjon, a možda i pti verdo ili portugalska sorta turiga nacional, ali je svejedno visok kvalitet u pitanju. Ako njušite geranijum, on se ravnopravno oseća u visokokvalitetnim crvenim ili belim vinima.

Ruže

Nekako zvuči normalno da roze vina mirišu na ruže, ali nije tako. Ovaj miris javlja se gotovo ravnopravno u crvenim i belim vinima zahvaljujući komponenti koja se naziva beta-Damascenone, a poreklo imena vodi od „ruže iz Damaska!“ Ovu prelepu aromatiku najčešće imaju sorte kao što su traminac, game, muskat, pa i pino noar.

Liči

Zašto je bitan liči? Zato što ga često ima u mirisnom tramincu ili ponekad u vrhunskom sovinjonu. Ako vam aroma ove biljke koju još nazivaju i azijska trešnja nije baš poznata, možemo vam je opisati kao u suštini veoma blisku sočnom slatkastom grozdu, s nežnim cvetnim notama, najčešće ruže.

Prethodne neobične arome u vinu možete pogledati ovde:
Neobične arome u vinu (I)
Neobične arome u vinu (II)

nazad na vrh

Srodni tekstovi