Kako da kupite vino

Kako da kupite vino

Kvalitet i cena cena nisu obavezno povezani. Isto tako, ukus, odnosno ono šta očekujete od vina i cena takođe nisu obavezno povezani.

Kako onda za što manje para kupiti što kvalitetnije vino?

Jedinstvene formule nema. Ali, ima jednostvanih saveta koje valja isprobati ukoliko su vina nepoznat teren za vas. Na kraju, presudiće vaš lični ukus i - dubina džepa! 

Možete da pogrešite ako u okviru željene cene kupite vino koje vam se ne dopada. Još je gore ako kupite skupo vino koje vam se ne dopada. Malo je manje strašno kad kupite skupo vino koje vam se dopada. Još je bolje kad kupite srednje skupo ili čak jeftino vino koje vas oduševi. FANTASTIČNO je kad na poklon dobijete veoma skupo vino od čijeg ukusa momentalno pomahnitate, a sećate ga se narednih nekoliko godina, pa kad vas neko pita: koje je tvoje vino iz snova? - samo se osmehnete blaženo jer ste već imali priliku da ga popijete.

Ako vaše vino iz snova košta više nego što ćete ikada imati novca da ga priuštite, onda se ono, od vina snova pretvara u vino noćnu moru. Istina, postoje i lako dostupna vina sa ukusom noćne more, ali je takvih relativno malo na tržištu. Novi načini proizvodnje, usaglašeni standardi i prosečno niska cena vina čine da su gotovo sva vina sa police - dostupna.

Evo nekoliko saveta za kupovinu jeftinog a dobrog vina:

- Ako na nekom putu/izletu naletite na domaće vino, bilo da je u balonu, kanisteru ili flaši, obavezno saznajte/proverite godište berbe. Mlada vina su često veoma jeftina, ali i veoma dobra. To se posebno odnosi na bela vina. Proizvođači ih često u svojim podrumima ili tezgama nude po niskoj ceni jer voćne arome tih vina brzo nestaju, pa je potrebno rasprodati količine još dok je vino u punoj snazi. Ta vina, jednostavno, ne smeju predugo da leškare i to je razlog diskonta (osim ukoliko nije u pitanju loša berba koje vinar želi što pre da se reši iz podruma). U svim tim prilikama ne treba rizikovati sa nepoznatim sortama belih vina starijih od godinu-dve, dok bi za crvena vina neka sigurnosna granica trebalo da bude do četiri godine. Naravno, ukoliko nije reč o poznatim sortama i arhivskim vinima koja odležavaju u barik buradima.

- Uvek pre kupite nepoznato vino sa nazivom sorte (npr: Cabernet Souvignon ili Merlot) nego sa nekim bombastičnim nazivom tipa: „KRALJEVSKO CRVENO Chateau de Tralala...”!

- Takođe, birajte vina od grožđa iz tog regiona ili, još bolje, s tog lokaliteta gde ste se zatekli. Ukoliko na etiketi stoji kontrolna markica geografskog porekla, tu ste onda sigurni da kupujete provereni kvalitet.

- Ako je moguće, kao početnik uvek kupujte vina u vinskoj radnji u kojoj radi profesionalac koji ume lično da vam opiše tri vina slične cene između kojih se dvoumite. On svakako želi da vam proda robu, ali ako ju je i probao, a vama se ne dopadne nakon otvaranja, onda samo nemate isti ukus sa prodavcem (pa menjajte vinodrom).

nazad na vrh

Srodni tekstovi