Graševina (italijanski rizling)

Veruje se da je graševina, ili italijanski rizling kako je još zovu kod nas, poreklom negde iz srednje Evrope ili Francuske, a da se na tlu nekadašnje Jugoslavije toliko odomaćila da su je tu često smatrali autohtonom. Iako se gaji u više zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovenija, Srbija), nekako je najviše svojataju Hrvati, kod kojih je to i najzastupljenija sorta i koja izuzetne rezultate postiže u Podunavlju, na Plešivici, u Zagorju, Međumurju i prvenstveno u Slavoniji, gde je podignuta gotovo na nivo kulta. Uostalom, u Kutjevu se već petnaest godina održavaju naučni skupovi pod nazivom Dani graševine.

Opširnije...

Prokupac

Zvanično priznat kao srpska autohtona sorta, sa dugom istorijom koja vuče poznate korene iz Srednjeg veka, svojevremeno najrasprostranjenija sorta na ovom delu Balkana, a odnedavno najbolje ocenjeno srpsko vino na internacionalnoj sceni, prokupac sve više privlaći pažnju domaće ali i svetske javnosti gde oduševljava najveće enološke stručnjake.

Opširnije...

Cabernet Sauvignon

Koja je to prva sorta koja vam padne na pamet kad kažete crveno vino? Ili još bolje: veliko crveno vino? Kaberne sovinjon, naravno. I Bordo, zar ne? To su naravno ona tri slavna musketara, cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Ako mislite da je četvrti musketar, le Shiraz tek stizao na kljusetu iz neke zabiti grdno se varate: prvi Bordo blendovi bili su baš od shiraza i cabernet sauvignona. Konkretno, posmarajući vinsku pijacu tokom istorije, cabernet sauvignon uopšte nije srazmerno star u odnosu na stečenu slavu.

Opširnije...

Muskat Hamburg

Priznajete da ste nekako mislili kako je ova sorta baš iz naših krajeva, ili makar iz komšiluka. To se posebno odnosi na one generacije posle Drugog svetskog rata čije je detinjstvo, svaka jesen i kasno leto začinjeno divnim, slatkim, mesnatim, okruglim i modrim (ponekad malo rozikastim) bobicama hamburga. A potom, kad se malo poodraste, isto se takvo mirisno i slatko vino, sa izrazitim ukusom na grožđe, pilo sa uživanjem, ponešto i zbog cenovne dostupnosti jer…

Opširnije...

Zinfandel

Istorijat

Zinfandel je u SAD stigao iz Evrope verovatno početkom 19. veka, preko istočne obale, a do San Hozea u Kaliforniju 1859. godine.  Istraživanja su utvrdila da su zinfandel i primitivo, koji se već par vekova uzgaja na jugoistoku Italije u regionu Pulje, verovatno dva klona iste sorte grožđa.

Opširnije...

Viognier

U FRANCUSKOJ takođe poznat pod imenom Vionnier, Viogné i Petit Vionnier.

Istorijat

Viognier je prisutan u oblasti reke Rone na jugoistoku Francuske još od doba Rimljana. Ovu sortu je u Australiju uvezao CSIRO iz Monpeljea (Montpellier) a prvi put je zasađena 1980. godine u komercijalne svrhe od strane Yalumba Wines iz doline Barossa na jugu Australije.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed