Mourvedre

U AUSTRIJI je poznat kao Mataro, u Korova regionu New South Walesa kao Balzacas i u Great Western district Viktorije kao Esparte. U Španiji je ova sorta poznata kao, Mataro, Monastrell, Morastell, l’Espar ili Tinto. U Francuskoj kao Mataro, Carignane u Hérault, Balzac u Konjak regionu i l’Espar u Languedocu.

Opširnije...

Merlo

Istorijat

Sorta najverovatnije vodi poreklo iz Bordo regiona jugozapadne Francuske, gde se prvi put pominje kao Merlau 1784. godine. Pod imenom merlo (Merlot) pojavljuje se 1824. godine, a u Italiji kao Bordo tri decenije kasnije. Smatra se da je potomak kaberne frana, a srodnik sorti kaberne sovinjon, malbek i karmenere s kojom su ga u francuskoj često mešali.

Opširnije...

Marsanne

U FRANCUSKOJ Marsanne je poznat kao Marsanne Blanche, Grosse Roussette ili Avilleran i u Švajcarskoj kao Ermitage ili Ermitage Blanc.

Istorijat

Marsan je zabeležen dosta davno u Marsan regionu u Montelimar, i na padinama Hermitage u jugoistocnoj Francuskoj. Stigao je u Australiju u Bazbi kolekciji i poznato je da se gajio u Viktoriji 1860-ih godina. Loze u Tahbilku su verovatno najstariji čokoti Marsan loze na svetu koje jos uvek daju plod.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed