Furmint

SORTA je poznata kao Tokay u Francuskoj, kao Tokayu u Madjarskoj, i kao Tokayer ili Edler Weisser u Austriji i Nemačkoj. Ojačano vino poznato kao Tokay koje vodi poreklo iz severoistočne Viktorije u Australiji se međutim pravi od Mauscadelle grozđa. U bivšoj Jugoslaviji Furmint je poznat kao Šipon, Mislovai i Bijeli, ili čak pošipelj, mosler, zapfner.

Istorijat

Furmint verovatno vodi poreklo iz Mađarske, mada je moguće da je donesen u Mađarsku u ranom XIII veku. Odatle je prenet u Herrault, Gard i Languedoc regione u Francuskoj u ranom XIX veku. Furmint je donesen u Australiju u Bazbijevoj kolekciji 1832. ali nije se mnogo gajio, mada su vinogradi zabeleženi u Great Western u Viktoriji 1868. godine.

Geografska distribucija

Furmint se najviše gaji u Austriji, Madjarskoj, Čehoslovačkoj i bivšoj Jugoslaviji, te ostalim zemljama centralne Evrope i istočnog (bivšeg) SSSR-a.

Osobine

Loza: Loza raste uspravno ali nije mnogo snažna ni plodna. Listovi su skoro okrugli, sa jarkozelenom gornjom površinom i  vrlo svetlom, mat donjom površi.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, cilindričnog oblika i ponekad krilasti. Bobice su okrugle, različitih veličina sa polu-transparentnom kožom, meke i zlatne boje kada sazru, i najčešće se beru kasno (mada sazrevaju rano). Podložni su truljenju.

Vino: Sok je visoko kiselog i alkoholnog sadržaja, i može biti gorko-sladak, ali se od njega pravi jako vino u Mađarskoj i istočnoj Evropi. Poznatije je kad se koristi u proizvodnji finih, slatkih, desertnih vina, kao onih iz Languedoca u jugozapadnoj Francuskoj, kao Tokay Princesse ili Tokay vina iz Madjarske gde se Tokay meša sa Harslevelu i buke i paleta tokom vremena dobijaju svoje specifičnekarakteristike.

nazad na vrh

Srodni tekstovi