Gamay

U FRANCUSKOJ je poznat kao Gamai Nicolas, Gamay Noir à Jus Blanc, Petit Gamai, Gamai Rond, Bourguignon Noir, Petit Bourguignon.

Istorijat

Današnji Gamay Noir à Jus Blanc verovatno vodi poreklo od loze koje je doneo car Probis 280. godine u region Liona istočne Francuske i koja verovatno vodi poreklo iz Dalmacije. Većina podvrsta su puno rađale ali davale vino slabog kvaliteta pa je dalja kultivacija Gamaya bila zabranjena u Burgundiji 1395. godine. Uprkos tome ova sorta je preživela i proširila se polako do Franche Comte, Touraine, Loire i Ardeche. Mada se u kolekciji Džejmsa Bazbija 1832. pod brojem 186 spominje Gamay Noir iz Haute Saone, ipak izgleda da su pravi Gamay klonovi, koji su sad u Australiji, relativno skoro doneseni.

Geografska distribucija

Svojevremeno jedna od najsađenijih sorti u Francuskoj, sada se može u najvećoj meri naći u Beaujolais, Burgundy i Dolini Loire. Ima je u Italiji, posebno u Toskani od 1825. godine i u spojenim regionima ex-Jugoslavije, Švajcarske, Austrije i Rumunije, a takođe u Čileu i Argentini.U Australiji raste na Mornington poluostrvu i blizu Beechworth u Viktoriji.

Osobine

Loza: Loza je relativno snažna, i dobro rađa. Listovi su najčešće celi, ali mogu biti troprsti, od male do srednje veličine, bledozeleni, glatki i sjajni sa žuto-zelenom donjom površinom.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, kompaktni, kupastog oblika i ponekad krilasti. Bobice su crne boje, srednje veličine, duguljastog oblika, sa čvrstom kožom, ali meke, bele, slatke unutrašnjosti, i sazrevaju rano.

Vino: Od Gamaya se pravi svetlocrno vino sa velikom kiselošću, niskim procentom tanina, srednje težine, sa izrazitom aromom svežeg voća koja može odmah da se pije. Ovo vino se obično pojavljuje pod regionalnim imenom Beaujolais (istočna Francuska) gde je Gamay dominantna gajena sorta. Većina soka se prerađuje brzo od celih, umesto zgnječenih zrna od kojih se pravi kratkotrajno vino. Ali visoko kvalitetno vino može biti napravljeno kada se koriste tradicionalne metode i plodovi iz vinograda koji najviše odgovaraju njegovom uzgajanju kao Haute Beaujolais. Dolina reke Loare (zapadna Francuska) takodje pravi Gamay i ova sorta se najčešće koristi u roze vinima kao što su ona iz oblasti Anzu, ali se prerađuje na sličan način kao u drugim regionima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi